Elektronik imza yasasının 6 ay sonra yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye'de yeni bir dönem başlayacak.

Haber Giriş : 24 Ocak 2004 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Elektronik imza yasasının 6 ay sonra yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye'de yeni bir dönem başlayacak.

E-devlet projesinin önemli bir ayağı olan elektronik imza, nisan ayından itibaren günlük hayatın her köşesinde insanların karşısına çıkacak. E-imza, sigorta primi yatırılmasından, menkul kıymetler borsasında yapılan işlemlere, resmi yazışmalardan ve internet ortamında yapılan alışverişlere kadar pek çok kullanım alanı bulacak.

Yaşamımızda yepyeni bir dönem açacak 'elektronik imzanın'' hukuki ve teknik yönleri ile kullanımını düzenleyen yasa, dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yayımı tarihinden 6 ay sonra yürürlüğe girecek yasaya göre, güvenli elektronik imza, elle atılan imzayla aynı hukuki sonucu doğuracak. Kanunların resmi şekle veya özel bir törene tabi tuttuğu hukuki işlemler ile teminat sözleşmeleri güvenli elektronik imza ile gerçekleştirilemeyecek.

Aylar süren resmi yazışmalara son

Elektronik imzanın günlük hayatta en fazla hissedileceği alanlardan birisi de kurumlararası yazışmalar. Kimi zaman aylar süren, hatta gerçekleşmeyen çeşitli kurum, kuruluş ve bakanlıklar arasındaki resmi yazışmalar artık internet üzerinden yapılabilecek. Bu şekilde hem yazışma süresi saniyelerle ifade edilecek, hem de resmi evrakların taşınırken kaybolması veya zarar görmesi önlenecek. Artık bir e-mail atma süresinde evraklar istenilen kuruma ulaştırılacak.

Primler internetten ödenecek

Elektronik imza uygulamasını kullanacak olan bir diğer kurum da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı oldu. Bakanlık, nisan ayında hayata geçireceği 'e-bildirge' projesiyle, sigorta müdürlüklerinde yaşanan uzun kuyruklara son verecek. Böylece işverenler artık sigorta bildirimini internetten yapabilecek. Sigorta primleri de internet ortamında ödenecek. Proje sayesinde ihalelere girecek olan firmalar da sigorta borçlarının olmadığına ilişkin belgeyi internet ortamında sağlayacak.

Güvenli alışveriş

Elektronik imza, internet ortamında yapılan alışverişlerin daha güvenli olmasını da sağlayacak. Daha önceden kredi kartı numarası verme zorunluğu nedeniyle güvenlik sorunu yaşayanlar, e-imza sayesinde istedikleri alışverişi güvenli olarak yapacak.

E-imzanın, kullanılacağı bir diğer alan da yargı oldu. Buna göre, artık avukatla dava dilekçelerini e-imza sayesinde internet ortamında verebilecekler. Böylece hem bürokratik işlemler azalmış olacak hem de davaların başlamasına ilişkin süreç hızlanmış olacak.

İhale ilanı internetten

Günlük hayatın pek çok kısmında kullanım alanı bulan e-imza ile karşılaşılacak bir diğer alan ise ihaleler. İhaleler artık Resmi Gazete yerine Kamu İhale Kurumu tarafından çıkarılan Kamu İhale Bülteni'nde yayınlanıyor. İhale yapacak kurumlar da Kamu İhale Bülteni'nde yer almasını istedikleri ihale ilanlarını artık e-imza sayesinde internetten verecekler. Böylece ihale başvurularının posta yoluyla yapılması zorunluğu ortadan kalkacak.

Menkul kıymet işlemleri

Elektronik imza menkul kıymet işlemlerinde de kullanılabilecek. SPK ve borsaya mali tablo, denetim ve faaliyet raporu, bilanço, özel durum açıklaması gibi bilgi ve belgeleri göndermekle yükümlü ortaklıklar, bunları elektronik imza ile imzalayarak gönderecekler. Elektronik veri olarak hazırlanan bildirimlerde, akıllı kart, akıllı kart okuyucusu ve bu donanımlara ilişkin yazılımlarla oluşturulan elektronik imza kullanılacak. Elektronik imzanın kullanılacağı bildirimler şunlar:

'Mali tablolar, yıllık faaliyet raporları ile bağımsız denetim raporları, bilanço, özel durum açıklamaları, izahname, sirküler ve diğer duyuru metinleri, genel kurul toplantı tutanakları ve hazirun cetvelleri, ortaklıkların esas sözleşmeleri.'

Söz konusu bildirimler, kuruluşlar tarafından elektronik imza ile imzalanarak SPK veya borsaya gönderilecek. Elektronik imzayla gönderilen bilgilerin imza doğrulaması, ilgili yazılım veya donanım aracılığıyla yapılacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber