5 ile eğitim bilimleri enstitüsü kurulması komisyondan geçti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Haziran 2006 15:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, vakıf üniversitesi olan Bilkent Üniversitesinin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde eğitime katkı sağlamak amacıyla eğitim bilimleri enstitüsü kurmasına imkan tanındığını söyledi. Bu enstitülere bağlı kurulacak ilköğretim ve orta öğretim okullarına gidecek öğrencilerin en az yüzde 70'inin burslu, diğer öğrencilerin ise ücretli eğitim alacağını kaydeden Çelik, söz konusu okullara yatılı öğrenci alınmayacağını bildirdi.

Bilkent Üniversitesinin eğitim yatırımlarına destek amacıyla üniversitede çalışanlardan gelir vergisi alınmayacağını belirten Çelik, ''Bu tür yatırımda bulunmak isteyen vakıf üniversitelerine de aynı imkan tanınabilir. Bu düzenlemeyle Bilkent Üniversitesine bir imtiyaz tanınıyor. Projesi olan diğer özel üniversitelere de yapılacak düzenlemeyle aynı imtiyaz tanınabilir'' diye konuştu.

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, kanunun çıkmasının ardından çalışmalara, inşaat sezonu kısa olan Erzurum'dan başlanacağını bildirdi.

Ankara, Erzurum, Malatya, Şanlıurfa ve Van'da okulların 2006-2007 eğitim ve öğretim dönemine yetişmeyeceğini belirten Prof. Dr. Doğramacı, 5 ilde yapılacak her okulda en az bin öğrenciye eğitim verileceğini kaydetti.

Doğramacı, 6 yıl önce başlattıkları program dahilinde yetiştirilen özel öğretmenlerin, yeni yapılacak okullarda görev yapacağını vurgulayarak, ''Okullarımızın esas amacı, dünyaya oynamak. Uluslararası sınavlarda elde edeceğimiz başarılarla boyumuzu göstereceğiz'' dedi.

Komisyonda kabul edilen, Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Öngören Kanun Tasarısı'na göre, Bilkent Üniversitesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini cazibe merkezi haline getirmek için Ankara, Erzurum, Malatya, Şanlıurfa ve Van'da eğitim bilimleri enstitüleri kuracak; bu enstitülere bağlı ilk ve orta öğretim kurumlarında laboratuvar okulları açacak. Enstitüler, kampüslerinde uluslararası yüksek kalite ve standarda sahip eğitim merkezi olarak kurulacak ilk ve orta öğretim okullarını, laboratuvar okullar olarak kullanabilecek.

Ankara'daki laboratuvar okulu ile Bilkent Üniversitesi hazırlık okulları ve Bilkent Uluslararası Okulu öğrencileri ve öğretmenleri birlikte akademik ve sosyal çalışmalarda bulunabilecek.

Laboratuvar okullarındaki öğretmenler, kampüslerindeki eğitim bilimleri enstitüsünde yüksek lisans veya doktora öğrencisi olabileceği gibi, eğitim bilimleri enstitüsü öğretim elemanları da laboratuvar okullarında öğretmenlik yapabilecek.

Laboratuvar okullarında 10. sınıftan 11. sınıfa geçişte, Bilkent Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenecek uluslararası sınavlarda başarılı olma şartı da aranacak. Bu liselerden mezun olabilmek için uluslararası bakalorya diploması alınması da gerekecek.

Erzurum, Malatya, Şanlıurfa ve Van'daki laboratuvar okullarında öğrenim gören öğrencilerin en az yüzde 70'inin burslu olması zorunlu olacak.

Kampüslerde eğitim ve araştırma birimleri ile sağlık merkezi, lojmanlar, misafirhaneler gibi her türlü tesisin kurulması ve işletilmesiyle ilgili, ücretler dahil her türlü giderler ile öğrencilere sağlanacak burslar, Bilkent Üniversitesi kaynakları ile bağışlardan karşılanacak.

Bilkent Üniversitesine, bu yatırımından dolayı devlet desteği verilecek. Buna göre, üniversitede çalışan personelin maaşlarından alınan gelir vergisi, bir havuzda toplanarak okul yatırımları için harcanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber