Yeni yargı paketi komisyonda

Adalet Bakanı Bozdağ: - "Gerek toplumda, 'suçu işleyenlerin cezasız kaldığı' düşüncesinin ortadan kaldırılması gerek kadın ve çocukların cinsel şiddate karşı daha korunaklı hale getirilmesi amaçlanıyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2014 16:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Yeni yargı paketi komisyonda

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çocuk ve kadınlara yönelik suçlara öngörülen cezaların artırılmasıyla gerek toplumda "suç işleyenin cezasız kaldığı" düşüncesinin ortadan kaldırılmasının gerekse kadın ve çocukların cinsel şiddete karşı daha korunaklı hale getirilmesinin amaçlandığını belirtti.

Meclis'e 73 madde olarak sevk edilen, ancak alt komisyondaki eklemelerle 99 maddeye çıkan Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşülmesine TBMM Adalet Komisyonu'nda başlandı.

Tasarı hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu, Yargıtay Kanunu, HSYK Kanunu ve infaza ilişkin kanunda değişiklikler içerdiğini söyledi.

Bir suça verilecek cezanın miktarının, ülkenin sosyal ve kültürel yapısı, ahlaki değerleri, ekonomik ve sosyal gereksinimi dikkate alınarak parlamento tarafından belirlendiğini ifade eden Bozdağ, son dönemde çocuklara karşı işlenen suçların cezasının az olduğu ve daha ağır tedbirler uygulanması gerektiği yönünde çeşitli platformlarda görüşler dile getirildiğini anımsattı. Tasarıyla cinsel dokunulmazlığa karşı suçların yeniden düzenlendiğini ve cezaların artırıldığını dile getiren Bozdağ, "Gerek toplumda 'suçu işleyenlerin cezasız kaldığı' düşüncesinin ortadan kaldırılması gerek kadın ve çocukların cinsel şiddete karşı daha korunaklı hale getirilmesi amaçlanıyor" diye konuştu.

Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullananlar hakkındaki denetimli serbestlik tedbirlerinin daha etkili hale getirildiğini anlatan Bozdağ, kenevir ekme suçunun cezasında önemli artışa gidildiğini kaydetti.

Bozdağ, tasarıyla sulh ceza ile asliye ceza mahkemesi ayrımının kaldırıldığını, kurulacak sulh ceza hakimliklerinin koruma tedbirleri ve infazlar hakkında karar vereceğini, böylece tutuklama, el koyma, arama konularında uzmanlaşma sağlanacağını belirtti.

İdari yargıda istinaf mahkemeleri kurulacağını ve Danıştay'ın içtihat üretme rolünü yerine getirebileceğini anlatan Bozdağ, Yargıtay'da hukuk ve ceza dairelerinin daha esnek belirlenmesi amacıyla, kaç ceza, kaç hukuk dairesi olacağının belirlenmesinde Yargıtay Genel Kurulu'nun yetkili kılındığını söyledi.

Bozdağ, Yargıtay Birinci Başkanı, başkanvekili, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve başsavcıvekilliği için kıdem süresinin artırıldığını, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçiminde üyelerin 5 aday için değil, tek oy vermesinin öngörüldüğünü kaydetti.

-Eminağaoğlu'nun talebi

Toplantının başında salona giren Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, dilekçe vererek talepte bulunacağını söyledi.

Komisyon toplantısına başkanlık eden AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, Eminağaoğlu'na, toplantıya davetli olmadığını ve salonu terk etmesini söyledi. Eminağaoğlu, dilekçesini komisyona bırakarak talebinin oylanmasını istedi ve salondan ayrıldı.

- Tasarının maddeleri yarın ele alınacak

Çocuk cinayetleri ve cinsel suçların cezalarında artış, Yargıtay'ın yapısında değişiklikler ve istinaf mahkemelerinin kurulmasını öngören yeni yargı paketinin TBMM Adalet Komisyonu'nda geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Komisyon Başkanvekili Hakkı Köylü başkanlığındaki toplantıda, tasarının geneli üzerinde görüşlerini açıklayan muhalefet milletvekilleri tasarının içeriği ve yasama faaliyetine ilişkin eleştirilerini dile getirdiler.

Komisyonun CHP'li üyeleri tasarıdaki bazı değişikliklerin, daha önce de değiştirildiğini ifade ederek, iktidarın günlük politikalarla yasal düzenlemeleri Meclis'e getirdiğini söylediler.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, tasarının çocuk cinayetleri ve cinsel suçlarda ceza artırımına gidildiği izlenimi yaratılarak kamuoyuna sunulduğunu belirterek, "Çocuk cinayetinin cezası zaten ağırlaştırılmış müebbet. Ceza artırılmıyor. Şartlı salıverme süresi 30 yıldan 39 yıla çıkarılıyor" dedi.

Toplumun dikkatinin bu düzenlemelere çekilerek göz boyandığını savunan Aldan, diğer yandan Yargıtay'ın yapısında, yargı görevini engelleme suçunun tanımında önemli değişikliklere gidildiğini ifade etti.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da idari yargıya istinaf mahkemesi sisteminin getirildiğini anlatarak, "İç hukuk yollarının tüketilmesi sonucu AİHM'e gidilebilmesi için yargı süreci 4 durağa çıkarılıyor. Yargı zaten yavaş işliyor" diye konuştu.

İstinaf mahkemelerinin Türkiye'nin eyalet sistemine gidişinin başlangıcı olduğunu öne süren Bal, "Bu mahkeme hiçbir işe yaramayacak" dedi.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise yasama faaliyetinin ciddiyetsiz olduğunu savunarak, "Bütün sorun Türkiye'de baskının, vesayetin, radikal ekonomik ve siyasal dönüşümün yargı eliyle yapılabileceğinin keşfedilmesinde yatıyor" diye konuştu.

Gök, adliyelerde hakim ve savcıların hangi siyasi görüşten hangi sosyal kesimden olursa olsun mutsuz ve umutsuz olduğunu da öne sürdü.

Komisyon toplantısına başkanlık eden AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından tasarının maddelerine yarın geçilmek üzere toplantıyı kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber