İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Malulen emekli olan, normale göre hak kaybına uğrar mı?

Emekli olacağı tarihten önce malulen emekli olan bir hak kaybına uğrar mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Haziran 2014 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Malulen emekli olan, normale göre hak kaybına uğrar mı?
SORU: 1992 yılında tsk.da astsubay olarak göreve başladım. 2012 yılında 20 yıllık hizmet süremi tamamlayarak maaşsız emekli olmaya hak kazandım. Bugün itibariyle (26.05.2014) itibariyle görevime devam ediyorum ve derece kademem (1/1)'i. 2018 Şubat'ta maaşlı emekli olmaya hak kazanacağım. Ancak diyabet rahatsızlığım nedeniyle malulen emekli olma noktasına gelmiş durumdayım. Bu şartlarda malulen emekli olursam herhangi bir hak kaybına uğrar mıyım? Emekli maaşım ne kadar olur? İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Malulen emeklilik 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 44, 46, 47, 53 ve 54 üncü maddelerinde düzenlenmiştir.

Bu düzenlemeler ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihi olan 2008 yılı Ekim ayı başından önce devlet memuru olanların;

- Vücutlarında meydana gelen hastalıklar yüzünden görevlerini yapamama durumuna girmeleri ve bu durumlarının tam teşekküllü devlet hastanelerinden alacakları sağlık kurulu raporları ile tespit edilmesi ve bu rahatsızlıklarının/hastalıklarının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca da değerlendirilerek kabul edilmesi halinde malül sayılmaktadırlar.

- Hizmet süreleri en az 10 yıl olanlara malullük aylığı bağlanmaktadır. Ancak, tedavisi imkansız hastalığı bulunanlarda ise malullük aylığı bağlanabilmesi için 10 hizmet yılı yerine 5 hizmet yıllarının bulunması yeterli görülmektedir.

- Şayet malullük durumları göreve girmeden önce varolanlar malullük aylığının bağlanması hakkından yararlanamamaktadırlar.

- Vazifelerini yapamıyacak derecede hastalığa uğrayanlardan hastalıkları kanunlarında tayin edilen müddetlerden fazla devam edenler, hastalıklarının mahiyetlerine ve doğuş sebeplerine göre malul sayılmaktadırlar.

- Vazife malulleri hariç malullük aylığı alanlar hakkında kontrol muayene sistemine yani devre muayenesine tabi tutulmamaktadırlar.

- Malullük emekli aylığının bağlanma sistemi ile normal Emekli olanlara emekli aylığı bağlanma sistemi aynıdır. Hiçbir farklılık bulunmamaktadır.

- Emeklilik ikramiye tutarları farklı olmaktadır. Farklılığın nedeni çalışılan tam hizmete karşılık ödendiği için normal emekli olanlar çalıştıkları süre kadar, malülen emekli olanlarda çalıştıkları süre kadar hesaplanan tutarda emeklilik ikramiyesi alabilmektedirler.

- Yıpranma payı, yani fiili hizmet süresine eklenen fiili hizmet süresi zammı, hizmet hesabında, aylık hesabında ve emeklilik ikramiyesi hesabında sayılan bir süre olmaktadır.

DEĞERLENDİRME

Kısa bilgilerimizden sonra sizin durumunuzu değerlendirmekteyiz.

1- Görevinizden ayrılırsanız 20 hizmet yılınız + 5 yıl yıpranma süreniz ile beraber 25 yılı doldurmuş olduğunuzu değerlendirdiğimizden, bu süreniz üzerinden bugün için malulen emekli olursanız (1/1 üzerinden 3600 ek gösterge) emekli aylığı yaklaşık 2000 TL. , 25 yıl emekli ikramiyesi yaklaşık 64150 TL. olur.

2- 2018 yılına kadar görev yaparsanız bu durumda da aylığınız 5 yıllık hizmet süresi kadar artar, ikramiye süreniz de 30 yıla çıkar. Hizmetiniz 30 yıl olursa aylık ve ikramiye tutarlarınız bugünkü katsayılara göre hesap edildiğinde, yaklaşık 2150 TL. aylık, yaklaşık 77630 ikramiye olacağını değerlendirmekteyiz.

3- Bu bağlamda, malulen emeklilik ile normal emeklilik arasında hesaplanma yöntemi açısından hiçbir fark olmadığını söyleyebiliriz.Malulen emekli olmadan daha sonra emekli olmak durumu sadece hizmet süresinin artması, intibakın yükselmesi şeklindeki durumdan dolayı aylık ve ikramiye tutarları artırmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber