MEB Personel Genel Müdürünün Açıklamaları

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Remzi Kaya NTV'ye Sorun programında önemlki açıklamalarda bulundu. Sözleşmeli öğretmenin nakil durumu, askerlik dönüşü göreve devam edip edemeyeceği gibi skonular yanında Sayın Kaya, zorunlu ders saatinin 21 saate çıkarılıp çıkarılmayacağı, uzman öğretmenliğin uygulama takvimi ve eş durumu tayinlerinin ne zaman yapılacağına dair konulara da değindi. Konuşmanın tam metni için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Haziran 2006 21:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konular: Sözleşmeli öğretmen atamaları...

Konuklar: Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Remzi Kaya..

Celal Pir: Evet yeni bir NTV'ye Sorun programıyla tekrar karşınızdayız. Değerli izleyenler bugünkü programımızda sözleşmeli öğretmen atamaları konusunu ele alacağız. Sözleşmeli öğretmenlerin tayinleri, yaz maaşı uygulaması ve eş durumu gibi konularda sizlerden gelecek çok sayıda soruyu Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü sayın Remzi Kaya Ankara stüdyomuzdan yanıtlayacak.

Remzi Kaya: Hoşbulduk sayın Pir.

Celal Pir: İzninizle hemen sorularla başlayalım. Bir öğretmen Mustafa Berberoğlu cümleleriyle aktarmış bize, diyor ki;

Mustafa Berberoğlu (Öğretmen): Sözleşmeli öğretmenlerin 4b'ye geçişi ne zaman gerçekleşecek, aktarır mısınız? Şözleşmeli öğretmenlerle ilgili eş durumundan tayin isteyebilecek miyiz?

Remzi Kaya: Şimdi sayın Pir şunu öncelikle bir açıklamak istiyorum. Bu sözleşmeliye nereden gelindi diye. Şu anda bizde 657 sayılı devlet memurları kanununun 4c kapsamında kısmi sözleşmeli yani 10 aylık çalışan arkadaşlarımız var. Bunların sözleşmesi 30 Haziran itibariyle sona eriyor. Sayın bakanımızın girişimleriyle bakanları kurulunda bir değişiklik yapılması gerekiyordu. 1978 tarihli bakanlar kurulu kararında. Bu değişiklik yapıldı, son aşamasında yakın zamanda inşallah sayın cumhurbaşkanımızın onayından sonra da yayınlanacak. Yayınlandıktan sonra biz maliye bakanlığıyla kadro vizeleri üzerinde çalıştık. Tip sözleşme üzerinde çalıştık. Resmi gazetede yayınlanır yayınlanmaz biz internet aracılığıyla şu anda halihazırda çalışan kısmi sözleşmeli öğretmenlerimizin sözleşmelerinin yenilenmesi için yani kısmi sözleşmeli değil de 1 yıllık, 657 sayılı kanunun 4b kapsamında 1 yıllık sözleşme yenilenmesi için okullarımıza internet aracılığı göndereceğiz. Yani 30 Haziran'dan önce kesinlikle bu yapılacak. Bunu öncelikle şu anda halihazırda çalışan arkadaşlarımıza bunu söylemek istiyorum. Yalnız burada bir incelik var. Bazı arkadaşlarımız belki bu soruda gelecektir. 2 yıllık çalışan yani 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunu olan özellikle bilgisayar eğitmeni olan arkadaşlarımız bu kapsamın dışında olacaklar. Çünkü 1739 sayılı kanun ve bizim talim ve terbiye kurulu kararımız lisans mezunu düzeyindekilere öğretmenliğe uygun buluyor kanun gereği. Dolayısıyla 20 bin'in tamamı belki olmayacak ama tamamına yakını da şartları tutan, talim ve terbiye kurulu kararı 119 sayılı kararında belirtilen şartları tutan bütün arkadaşlarımızın sözleşmeleri yenilenecek ve artık yaz aylarında da maaşlarını alacaklardır.

Celal Pir: Peki burada bir soru sorabilir miyim, yani 2 yıllık yüksek meslek okulu mezunu bilgisayar eğitmenlerinin hiç mi şansı yok? Niye öyle? Hani hepsi, tümü geçeceklerdi?

Remzi Kaya: Şimdi ben anlatmaya çalıştım. 1739 sayılı milli eğitim temel kanununda öğretmenin lisans mezunu olması gerektiğini söylüyor kanun. Dolayısıyla da şey yapamıyoruz ama bu arkadaşlarımızın, bizim bunlara ihtiyacımız var. Halihazırda zaten bulamadığımız için bu arkadaşlardan yararlandık. Ancak bunların 4c kapsamında yeniden 1 Eylül'den itibaren sözleşmelerinin yenilenmesi hususunda da maliye bakanlığında çalışmalarımız şu anda devam ediyor. İnşallah onlar için de yeniden 657'nin 4c kapsamında 10 aylık sözleşmelerinin yenilenmesi için de izin alacağız maliye bakanlığından, onları da o şekilde devam ettireceğiz.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN NAKİL İSTEYEBİLECEK Mİ?

Celal Pir: Peki bu arada ikinci soruyu da hemen aktarayım. Orada sözleşmeli öğretmenler eş durumundan tayin isteyebilecekler mi diyordu. Var mı böyle bir imkan?

Remzi Kaya: Şimdi şöyle söyleyeyim; dün en son maliye bakanlığıyla yaptığımız çalışmalarda neticeye vardır. Nakil olayı bir kere düşünülmesin yani sözleşmeli statüde oldukları için nakil konusu söz konusu değil. Ancak sözleşmelerinde şöyle bir bir madde olacak; halihazırda çalıştığı bir yerde diğer kadrolu öğretmenimizde olduğu gibi okullarımızın yarı yıl tatilinde ve yaz tatilinde öğretmenin sağlıktan veya eş durumundan bir mazereti söz konusu olduğunda bulunduğu okuldan sözleşmesini feshedecek, eşinin bulunduğu yerde durumuna uygun kadro varsa burada bir eski sözleşmesinin devamı niteliğinde yeni sözleşme yapacağız.

Celal Pir: Anladım.

Remzi Kaya: Yani bir yerde nakil gibi bir şey olmuş olacak. Öğretmenimiz mağdur olmayacak, eşinin bulunduğu yerde de aynı şekilde hizmetine devamı sağlanacaktır.

...

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN SSK'YA TABİ OLACAK

Celal Pir: Remzi bey izninizle bir öğretmen sayın Teoman Gülden'in sorusunu aktarayım size, diyor ki;

Teoman Gülden (Öğretmen): Devlet, sözleşmeli öğretmen olarak bana iş güvencesi veriyor mu? Yani ben emekli olabiliyor muyum? Ya da sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor muyum? Yararlanabiliyorsam hangi şartlarda yararlanabiliyorum?

Remzi Kaya: Şimdi bu 6 Haziran 1978 tarihli sözleşmeli personel istihdamıyla ilgili bir bakanlar kurulu var. Burada devletin elbette bir güvencesi var. Yani yıllık sözleşme yapılıyor, her yıl sonunda hizmetine ihtiyaç duyulduğunda ve performansı da yerindeyse arkadaşımızın, bir sorunu yoksa bu sözleşmesi yenilenecektir ve 506 sayılı sosyal sigortalar kanununa tabi olarakta sağlık hizmetlerinden yararlanacak. Kısacası 90 gün primi yatmışsa bu arkadaşımızın sağlık hizmetlerinden yararlanacak. Şu anda hizmette bulunan kısmi sözleşmeli arkadaşlarımızın primleri yattığı için bu arkadaşlarımız sözleşmelerini yeniledikleri andan itibaren sağlık hizmetlerinden yararlanacaklar, onların bir sorunu olmayacak ama ileriki aylarda ve yıllarda yeniden sözleşmeli aldığımızda bunlar da 90 gün prim yatırdıktan sonra yani bunların 90 gün primi yatırıldıktan sonra bu haktan yararlanacaklardır. Elbette de emeklilikleri olacaktır tabi.

Celal Pir: Sayın Kaya, öğretmen Can Çakır bize sormuş, diyor ki;

ZORUNLU DERS SAATİ 21 SAATE ÇIKMAYACAK

Can Çakır (Öğretmen): Son zamanlarda zorunlu ders saatinin 21 saate çıkarıldığı söyleniyor. Bu doğru mu?

Celal Pir: Doğru mu efendim?

Remzi Kaya: Sayın Pir bunu sorduğunuz çok iyi oldu. Dün bir gazetemiz de yazmıştı. Ben size şunu söylemek istiyorum; kesinlikle bırakın çakırılmasını böyle bir düşüncemiz bile yok. Yani milli eğitim bakanlığının gerek sayın bakanımızın, gerekse diğer arkadaşlarımızın böyle bir düşüncesi bile yok ama tabi bazen bu bakanlığı yıpratmak veya işte gündemi değiştirmek anlamında bu tür usülsüz haberler çıkarılıyor ama öğretmen camiamız, arkadaşlarımız rahat olsunlar kesinlikle böyle bir şey yok. Tamamen hayal mahsulu bir haber bu.

Celal Pir: Remzi bey yine bir öğretmen sayın Yusuf Çelik demiş ki;

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENİN ASKERLİĞİ NASIL OLACAK?

Yusuf Çelik (Öğretmen): Askerliğini yapmamış sözleşmeli öğretmenler askerliğini asker öğretmen olarak yapabiliyor mu, merak ettim.

Celal Pir: Böyle bir imkan var mı efendim?

Remzi Kaya: Şu anda bizim milli savunma bakanlığıyla yaptığımız bir protokolümüz var. Bu protokol çerçevesinde kadrolu öğretmenlerimiz er öğretmen olarak bu haktan yararlanıyor. Ancak sözleşmeli statüde çalışacak arkadaşlarımız için yeni bir düzenleme olmadığı için bir cevap vermek yani böyle bir şey olur demek yanlış olur. Olmaz demekte yanlış olur ama zaman içerisinde biz yine milli savunma bakanlığımızla çalışmalarımızı sürdürürüz. Eğer uygun görülürse, onlar da uygun görüş verirlerse bu düzenleme yapılabilir.

Celal Pir: Bu arada demin detayıyla aktardınız ama bir öğretmenin bir sorusu var önümde. Onu da biraz belki netleştirmekte fayda var diye öne alıyorum. Sayın Muammer Pınar diyor ki;

Muammer Pınar (Öğretmen): Sözleşmeli öğretmenler yapılacak yeni sözleşmeyle beraber kendi okullarında mı devam edecekler yoksa başka bir okula mı atanacaklar?

Remzi Kaya: Şu anda halihazırda kısmi sözleşmeli olarak çalışan, 4c kapsamında çalışan arkadaşlarımızdan talim ve terbiye kurulunun kararlarına uygun olan yani öğretmenliğe atanma esaslarını taşıyan arkadaşlarımız bulundukları okullarda kendileriyle yeniden sözleşmeleri yenilenecek ve bulundukları okullarda görevlerine devam edeceklerdir. Bir yer değişikliği söz konusu olmayacak bu arkadaşlarımız için. Bir mazaretleri olursa daha sonraki aylarda değerlendirilecek o.

Celal Pir: O başka bir şey, onu siz zaten söylediniz.

Remzi Kaya: Evet.

Celal Pir: İzninizle bir yine öğretmen sayın Cihan Topal demiş ki bize;

Cihan Topal (Öğretmen): Doğudaki görevleriini tamamlamış bir öğretmen batıdaki bir yere nasıl gidecek?

Celal Pir: Bu herhalde sözleşmeli değil ama genel bir öğretmen sorusu.

Remzi Kaya: Genel ben izin verirseniz cevap vereyim. Bizim şu anda bir yönetmeliğimiz var 4 Mart'ta yeniden çıktı, yenilendi bir takım şeylerle. Batıda olupta zorunlu hizmetini tamamlamamış yani doğu il'lerde. O arkadaşlarımız gidiyor. Dolayısıyla doğudaki arkadaşlarımız da bunların yerine geliyor. Tabi bu zaman içerisinde belli bir kadro oranında ve Türkiye'deki de dengeyi bozmamak kaydıyla bunu yapıyoruz. Mayıs ay'ında yaptık bunu. Yaklaşık bir 13-14 bin öğretmenimiz bundan yararlandı. İnşallah önümüzde yıllar yine devam edecek. Bu şekilde getireceğiz ama sözleşmeliler için de zaman içerisinde dediğim gibi onlar da bulundukları yerlerde hizmetlerini tamamladıklarında batıda ihtiyaç olan yine boş bulunan bir kadroya ve hizmetine ihtiyaç duyulan yerlerde de sözleşmesi öbür taraftan feshedilip batıda yenilenebilir. Şu anda daha erken onu söylemek için. Şimdi daha henüz uygulamaya geçmedi.

Celal Pir: Sayın Kaya bir öğretmen Metin Durmuş herhalde yine genel bir soru bu sözleşmelilerle alakalı mı, değil mi siz karar verirsiniz ama diyor ki;

EŞ DURUMU ATAMALARI 1 TEMMUZ İTİBARİYEL YAPILACAK

Metin Durmuş (Öğretmen): Eş durumu özür grubu müracatlarının belirsiz bir tarihe ertelenmesinin sebebi nedir? Yer değiştirmelerin müracatı ne zaman yapılacak, öğrenmek istiyorum.

Celal Pir: Buyrun efendim.

Remzi Kaya: Sayın Pir bu sözleşmelilerle ilgili değil. Biz devlet memurları yer değiştirme yönetmeliğinde ve bizim kendi yönetmeliğimizde öğretmenlerimizin mazaret tayinleri yarı yıl tatilinde ve yaz tatilinde yapılır diyor. Yaz tatilindeki ay'lar da belirlenmiştir zaten. Temmuz ve Ağustoy aylarında. Biz geçen yıl Haziran'da başvuruları almıştık. Öğretmenlerimiz neden şimdi daha alınmadı diyor. Takdir edersiniz artık biz Mayıs ay'ında yer değiştirmeleri yapıyoruz, normal yer değiştirmeleri. Bir de emekli olan öğretmenlerimizin emekli tarihi isteğe bağlı Temmuz ve Ağustos ay'ındaydı. Bunu da bir kanun değişikliğiyle Haziran ve Temmuz olarak değiştirildi. Şimdi şu anda Haziran ay'ı içerisinde bu eş durumu mazeret atamaları için başvuru almamız gerekiyordu. Bundan dolayı bu soru geldi. Okullarımızın normlarnı güncelleştiriyoruz. Yani norm kadrolarını ki bu arkadaşlarımızın gelebileceği yerleri açıyoruz. Bu ay'ın sonunda Haziran'ın sonunda başvurularını alacağız elektronik ortamda. Dolayısıyla yine her yıl olduğu gibi 1 Temmuz itibariyle de ilk grubun eş durumundan tayinini yapacağız, bir endişe etmelerine gerek yok yani.

Celal Pir: Evet. Remzi bey yine bir öğretmen sayın Akın Edek demiş ki bize;

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENİN ADAYLIĞI YOK

Akın Edek (Öğretmen): Sözleşmeli öğretmenlerin stajyerliği kalkacak mı?

Celal Pir: Bilmiyorum ne dersiniz kendisine?

Remzi Kaya: Bu çok güzel bir soru, merak edilen de bir soruydu. Şimdi sözleşmeli kanunumuz çıktı. Sözleşmelerini yaptıktan sonra arkadaşlarımız diğer öğretmenlerimiz gibi temel eğitim ve hazırlık eğitimine alınacaklar. Kısacası öğretmenlikteki adaylıkları kalkacak. Ancak tabi devlet memuru olamadıkları için devlet memurlarındaki memuriyet adaylığı kalkmayacak. Sadece öğretmenlikteki adaylıkları kalkmış olacak.

Celal Pir: Anladım. Efendim yine bir öğretmen Nurol Adıgüzel diyor ki;

Nurol Adıgüzel (Öğretmen): Sözleşmeli öğretmenlerin ek ders ücreti ne kadar olacak?

Celal Pir: Varsa bir farklılık bizimle paylaşır mısınız lütfen?

Remzi Kaya: Şimdi şu anda çalışan, sözleşmeli statüde çalışan arkadaşlarımızın sabit aylığı olmadığı için bunlar 24 saat üzerinden ek ders ücreti ödeniyor kendilerine. Ancak 4b kapsamına alındıklarında emsali bir öğretmenin maaşını hakedecekler. Yani branş derslerinde bir öğretmenimiz 15 saate kadar aylık karşılığı giriyor, sözleşmeli de aynı şekilde 15 saate kadar aylık karşılığı girecek. 15 saatten sonraki gireceği dersleri de yine normal şu anda sistemde görev yapıp ek ders ücreti alan öğretmenlerimiz gibi net 5.04 Ytl alacaklardır.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENİN MAAŞI

Celal Pir: Peki bu arada biraz daha açabilir miyiz? Mesela bir aylıkta ne farkeder bu?

Remzi Kaya: Şimdi şöyle farkeder sayın Pir. Bizim şu anda dokuzun birinde başlayan bir öğretmenimiz net 725 milyon maaş alıyor. Sözleşmeli öğretmenimiz de geçtiği zaman biz şu anda çalışmalarımızı o aşamada maliye bakanlığında, devlet personel başkanlığımız da uygun gördü. Biz yeni başlayan sözleşmeli bir öğretmenimizin de yedinin birinde başlayacak şekilde planladık. Yani branş bazında derse giren bir öğretmenimiz 786 Ytl alacak maaş, 15 saate kadar. Maaş karşılığı olacak. 15 saatten sonra da diğer öğretmenimiz gibi 5.04 Ytl alacak. Bu branş öğretmeni için. Aynı şekilde sınıf öğretmenlerimiz de 18 saate kadar aylık karşılığı girecekler. Bunlar da aynı şekilde 786 Ytl alacaklar. Diğer saatlerinde yine öğretmenimiz gibi ek ders ücreti alacaklar.

Celal Pir: Efendim yine bir öğretmen sayın İlhami Bayram bize diyor ki;

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ASKERLİK DÖNÜŞÜ GÖREVE BAŞLAYABİLİR Mİ?

İlhami Bayram (Öğretmen): Sözleşmeli öğretmenler askerlik yaptıktan sonra görevlerine devam edebilirler mi, edebilecekler mi?

Celal Pir: Bilmiyorum edebilirler mi?

Remzi Kaya: Şöyle; sistemde bizde sözleşmeli öğretmen olarak çalışıyor ise arkadaşımız askerlik nedeniyle sözleşmesini feshedip askere gidecek. Döndükten sonra uygun kadro varsa ki olacaktır büyük bir ihtimalle ve hizmetine de ihtiyaç varsa sözleşmesi yenilenip devam edecektir bu arkadaşımız.

Celal Pir: Peki. Efendim bir başka şekliyle de soralım bu soruyu. Sadece askerlik meselesi değil tabi. Ahmet Emre Akın, o da bir öğretmen diyor ki;

Ahmet Emre Akın (Öğretmen): Sözleşmeli öğretmenlikten istifa eden bir öğretmen, bir dahaki sözleşmeli alımına başvuru yapabiliyor mu?

Celal Pir: Olabilir mi böyle bir şey?

Remzi Kaya: Elbette yapabilir, elbette yapabilir. Yani tek taraflı sözleşmesini feshedebilir. 1 ay öncesinden haber verir idareye, sözleşmesini fesheder, bir sonraki dönemde kadro tahsis edildiğinde sözleşmeli öğretmen alımıyla ilgili yeniden müracaat eder arkadaşımız, değerlendirilir. Yine biz normal kadrolu öğretmen alımı gibi KPS'de aldığı puan üstünlüğüne göre bu arkadaşımız da puanı tutarsa uygun bir yere gönderir ve sözleşmesini yaparız.

Celal Pir: Remzi bey bir öğretmen Tufan Demir sormuş, diyor ki;

Tufan Demir (Öğretmen): Eylül ay'ındaki atamalarda yeniden sözleşmeli öğretmen alıcak mısınız?

Celal Pir: Böyle bir planınız var mı efendim?

Remzi Kaya: Şu anda bize 10 bin kadro tahsis edilmişti. Ağustos ay'ında kadro alacağız. Bu içinde bulunduğumuz Haziran ve Temmuz ay'ında da emekli ay'ımız olduğu için oradaki emekli sayımızı da gözeterek maliye bakanlığımızdan yeniden tabi bu şu anda çalışan 20 bin'in dışında ilave talebimiz olacak ama onun sayısını bugün için vermek pek doğru olmaz. Çünkü emekli olan sayıyı bilmiyoruz şu anda elimizde net değil. Maliye bakanlığımızla görüşürüz, bütçe imkanları çerçevesinde bize tahsis edilen kadroyu yine Ağustos ay'ında da eğer kadro verilirse sözleşmeli ataması yapacağız.

Celal Pir: Bunu da bir yarım müjde sayalım biz artık, ne diyelim. İzninizle bir öğretmen daha sayın Murat Yılmaz bir soru aktarmış diyor ki;

UZMAN ÖĞRETMENLİĞİN TAKVİMİ

Murat Yılmaz (Öğretmen): Uzman öğretmenlik uygulamasına ne zaman başlayacaksınız?

Celal Pir: Bu da zannediyorum sözleşmeli öğretmenlik dışında bir soru.

Remzi Kaya: Dışında. Şimdi sayın Pir 24 Mayıs itibariyle ÖSYM bu sınavın sonuçlarını ilan etti. 106 bin civarıda, sınavı geçerli olan 140 bin civarında arkadaşımızdan 106 bin kişi bu sınavda başarılı oldu. Başarı çok yüksek. Yüzde 74.3. Yalnız ÖSYM ile yaptığımız protokol gereği 15 gün içerisinde ÖSYM'ye itirazlar olabilecek yani sınavıyla ilgili. Bu 15 gün içerisindeki itirazları alıp 1 ay içerisinde değerlendirme yapacak ÖSYM. O değerlendirmeden sonra da 8 Temmuz son tarih itibariyle bize resmi olarak sonuçları bildirecek ve biz bakanlık olarak buna ilişkin çalışmalarımızı hazır, kılavuzumuz hazır, herşeyimiz hazır, komisyonlarımız hazır. Ancak bu öğretmenlerimizin dosyalarıyla ilgili dosyalarındaki belgeler inceleneceği için bir de öğretmenimizin okulunun da net belli olması gerektiği için Temmuz ve Ağustos ay'larımız sirkülasyon yani yer değişikliği ay'larımız. Bir de öğretmenimiz yaz tatilinde olacak. Tatilinde de mağdur olsun istemiyoruz. Bu yüzden değerlendirme için belgelerini biz 1 Eylül'den itibaren almaya çalışacağız. 1 Eylül'den itibaren başvurularını alacağız. Eylül ay'ı içerisinde, Eylül ay'ının sonuna kadar başvuruları alacağız, Eki ay'ı içerisinde değerlendireceğiz. Muhtemelen Ekim ay'ının sonunda da arkadaşlarımızın uzmanlık sertifikalarını imzalayıp kendilerine göndereceğiz ve o gün itibariyle de uzman olacaklar ve mali haklarından da yararlanacaklar.

Celal Pir: Aslına bakarsanız cumhurbaşkanımız Ahmet Nejdet Sezer'in öğretmenlerimizle ilgili onlarını haklarına zannediyorum ek katkı yapacak bu maddeyi imzalamasını bekliyoruz. Çünkü öğretmenlere ne yapılsa azdır diyoruz. Programımızın bu konuda sonuna geldik. Çok teşekkür ediyoruz sayın Remzi Kaya size.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber