İnternet site sahipleri belli olacak

İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın kapsamı, kabul edilen yeni önergelerle genişledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2014 00:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
İnternet site sahipleri belli olacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen "torba kanun tasarısı"na eklenen düzenlemelerle ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalıştırılanların sigortalılığı kolaylaştırılacak, 10 günden az çalışanlar ise istemeleri halinde emeklilik ve sağlık sigortası primlerini kendileri ödeyecek.

İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın kapsamı, kabul edilen yeni önergelerle genişledi.

Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalıştırılanların sigortalılıkları kolaylaştırılacak

Ev hizmetlerinde aynı kişi yanında ay içinde 10 günden az çalışanlar adına yüzde 2 oranındaki iş kazası ve meslek hastalığı primi çalıştıranlar tarafından ödenecek. Adlarına iş kazası ve meslek hastalığı primi ödenen çalışanların sigortalılığı, emeklilik ve sağlık primi ödemek istemeleri sağlanacak.

Ev hizmetinde 10 günden fazla çalışanlar, "hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar" kapsamında sigortalı yapılacak.

Düzenlemeyle ilgili bilgi veren Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, ev hizmetlerinde 10 gün ve fazla çalışanların sigortalılığının kolaylaştırılacağını söyledi. Çalıştıranların işveren sayılmayacağını ve işverene yüklenen sorumlulukların bu kişilere yüklenmeyeceğini anlatan Açıkgöz, bir kişi yanında ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar için e-devlet sistemi üzerinden çek usulüyle bildirim sistemi üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Açıkgöz, şu anki sistemde 10 bin civarında ev temizliğine giden kadın bildirimi bulunduğunu, ancak Türkiye genelinde 180 bin kişinin ev hizmetlerinde çalıştığının bilindiğini belirtti.

- 4 saatte internet erişimi engeli uygulanacak

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç internet erişimi ve içerik, erişim ve yer sağlayıcılara yönelik yaptırımlar konusunda iki önerge verdi.

Kabul edilen önergelere göre, tanıtıcı bilgilerine usulüne uygun olarak internet sitesinde yer vermeyen içerik, erişim ve yer sağlayıcılara verilecek para cezasının üst sınırı 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. Düzenlemeyle, bir içerikle kişilik hakları ihlal edilen kişilerin doğrudan içerik ve yer sağlayıcıyla ulaşması ve içeriğin kaldırılması için uyarıda bulunması amaçlanıyor.

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da da değişikliğe gidilerek, erişimin engellenmesi kararının gereğinin yerine getirilmesinde azami süre 24 saatten 4 saate indirildi.


"Torba kanun" tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

- Tasarıya 16 yeni madde ihdas edildi
- Maden işçileri için iyileştirici düzenlemelerden kaynaklanan maliyet artışlarının maden işletmelerine fiyat farkı olarak ödenmesine ilişkin önergenin görüşülmesinde tartışma çıktı
- TKİ Genel Müdürü Aktaş:
"Şu ana kadar yapılan düzenlemelerin getireceği ek mali külfet yıllık 150 milyon lira"

TBMM (AA) - "Torba kanun" tasarısının görüşmelerinde, maden işçileri için yapılan iyileştirici düzenlemelerden kaynaklanan maliyet artışlarının maden işletmelerine fiyat farkı olarak ödenmesine ilişkin AK Parti önergesi tartışmaya neden oldu. TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş, bu düzenlemelerin getireceği ek mali külfetin yıllık 150 milyon lira olacağını söyledi.

İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam edildi.

Tasarıya 16 yeni madde ihdas edilirken, maden işletmelerine yönelik önergenin görüşmelerinde tartışma çıktı.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, sözleşmeleri devam eden ve rödovans sözleşmesi yapılan maden işletmelerinde, maden işçilerine yönelik iyileştirici düzenlemeler nedeniyle doğacak maliyet artışlarının, fiyat farkı olarak ödenmesine ilişkin önerge verdi.

Önergenin görüşülmesinde tartışma yaşandı.

Muhalefet milletvekilleri, Soma'daki maden faciasının acısı geçmeden böyle bir önerge verilmesini ahlaki bulmadıklarını söyledi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, "Soma'da şehit olan madencilerin mezarlarında daha ot bitmeden bu önergeyi getirmek ahlaki değil" dedi.

Bazı CHP ve MHP'li milletvekilleri de Soma'daki facia nedeniyle madencilerin koşullarını iyileştirecek düzenleme için yola çıkıldığını, gelinen aşamada firmaların kollandığını savundu.

Bazı komisyon üyeleri de TKİ Genel Müdürü'nün komisyona gelerek, konunun mali boyutu hakkında bilgi vermesini istedi.

Bunun üzerine önergenin görüşülmesi durduruldu ve diğer önergeler ele alındı.

TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş'ın komisyon toplantısına katılmasıyla, ilerleyen saatlerde önerge tekrar görüşüldü.

Muhalefet milletvekilleri itirazlarını sürdürürken TKİ Genel Müdürü Aktaş'tan da bilgi istedi.

Aktaş, TKİ'nin 4'ü hizmet alımı, 5'i rödovans olmak üzere 9 sözleşmesi olduğunu belirtti.

Tasarıyla maden işçilerine asgari ücretin iki katı maaş ödenmesi gibi bazı iyileştirici düzenlemeler yapıldığını anımsatarak, "Şu ana kadar yapılan düzenlemelerin getireceği ek mali külfet yıllık 150 milyon lira olacak" dedi.

Tasarıda maden işçileri lehine başka düzenlemeler de olabileceğini kaydeden Aktaş, dinamik bir durum söz konusu olduğu için ek külfetin artabileceğini söyledi.

Aktaş'ın komisyona daha sonra bazı ek mali bilgiler vermesi için önerge oylanmadı.

Komisyon tasarının görüşmelerine saat 13.00'te devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber