Maaşlarına '500 milyon zam yapamayan' müfettişler basını manipüle ediyor...

Haber Giriş : 25 Haziran 2006 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müfettişe düşük maaş cezası

Bürokrasinin kirli dosyalarını açmak pahalıya patladı. Zam Meclis'ten döndü. Sayıştay'taki stajyer bile 20 yıllık müfettişe 1200 YTL fark attı

Hakim ve savcı maaşlarının artırılmasına ilişkin tasarı, büyük tartışmalara neden oluyor. Alt Komisyonun tasarıya koyduğu ve denetim elemanlarına 'denetim ödeneği'' verilmesini düzenleyen maddenin tasarı dışına çıkarılması büyük tepki topladı. Sayıştay denetçileri ile müfettişler arasındaki maaş farkı büyük bir uçuruma döndü. Kendileriyle hiç ilgisi olmayan düzenlemede küçük bir değişiklik yapan Maliye müsteşarı ve üst düzey yöneticileri ücretlerini 500 YTL artırıldılar. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, müfettişlerin önemli hizmetler verdiğini, kendisinin de denetim elamanlığından geldiğini belirterek, ''Gönül ister ki herkese bir şeyler verilsin. Ama hesap kitap var. İmkanlar dahilinde ancak bir şeyler yapılabilir'' dedi. İmkanlar Maliye yöneticileri için seferber edilirken, milyarlarca dolarlık yolsuzlukların ortaya çıkmasında önemli katkıları bulunan denetçiler kapsam dışı bırakıldı.

Maliye yöneticileri hiç ilgilendirmeyen düzenlemenin 9'uncu maddesinde sadece işi bilenlerin anlayacağı bir değişikliğe gidildi. Temsil tazminatı oranında yüzde 80 indirim yapılarak kesinti yüzde 100'den yüzde 20'ye çekildi. Bu düzenleme sadece Maliye'de değil kamuda ek ödeme alan tüm üst düzey yöneticileri ilgilendiriyor. Kamudaki üst düzey yöneticiler hakim ve savcılar gibi zamlı maaşlarını 15 Temmuz'dan itibaren almaya başlayacaklar.

Müfettişler devre dışı

Hakim ve savcı maaşlarında yapılan düzenlemede yapılan küçük değişikliklerle kamuda hemen hemen tüm üst düzey yöneticilerin maaşlarında bir artışa gidildi. Ancak, milyarlarca dolarlık yolsuzlukları denetleyen ve soruşturan müfettişlere yönelik ek ödeme talebi Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in girişimiyle engellendi. Başbakanlık ve Bakanlık müfettişleri, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu başdenetçileri ve Maliye Bakanlığı başhesap uzmanları ile başbakanlık ve bakanlıkların iç denetçilerinden; kamuda en az 20 yıl hizmeti bulunanlara 250-350 YTL maaş artışı öngörülüyordu. Ancak Plan ve Bütçe Komisyonunda söz konusu artışı getirecek madde tasarıdan çıkarıldı.

Arada uçurum var

Düzenleme kamuda çalışan denetçiler arasındaki ücretlerin dengelenmesini öngörüyordu. 1993 yılında hakimler savcılar kanuna eklenen madde ile Sayıştay çalışanları aynı kapsama alındı. Otomatik olarak hakim maaşları artarken Sayıştay denetçilerinin maaşları da artırıldı. Bir süre sonra kamu da faaliyet gösteren müfettişlerle Sayıştay denetçileri arasındaki maaş farkı uçuruma dönüştü. Yaptıkları işler arasında ise hiçbir fark yok. Hatta, müfettişler denetlemenin yanı sıra soruşturma da yapıyorlar. Daha fazla çalışıyorlar. Ancak 20 yıl çalışan bir müfettiş 2 bin 800 YTL maaş alırken, mesleğe yeni başlamış bir Sayıştay denetçisi 4 bin YTL alıyor. Arada bin 200 YTL gibi büyük bir uçurum var.

Üyeler başkandan fazla alıyor

Daha da ilginç olanı bankalar yeminli murakıpları 7 bin YTL, SPK denetçisi 6 bin YTL alıyor. Genellikle de oluşturulan komisyonlarda denetçiler başkanlık yapıyorlar. Komisyon başkanı 2 bin 800 YTL, üyeleri ise 6-7 bin YTL arasında maaş alması ise çarpıklığın başka bir boyutunu oluşturuyor. Yeni düzenleme ile yapılacak ek ödeme müfettiş maaşlarında 250-350 YTL arasında bir artışa neden olacaktı. Bu artış bu büyük uçurumu kapatmasa da tasarıdan bile çıkarılması büyük tepki topladı.

Bazı vakıflarda 32 bin YTL gibi yüksek maaş alanları denetleyen müfettişler maaşlarının düşük olmasından ziyade diğerlerinden ayrı tutulmalarına anlam veremiyorlar.

'Gizli el' Ömer Dinçer mi?

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in her defasında devreye girerek müfettiş maaşlarındaki artışı engellediği iddia ediliyor. Dinçer, 2 yıl önce Adalet Komisyonu'ndan geçen 'bankaları denetleyen elemanlarının' maaşlarına yönelik düzenlemeyi de iptal ettirdiği öne sürülüyor. Hakim ve savcı maaşlarını düzenleyen tasarı da yine Ömer Dinçer'in devreye girmesi ve sadece müfettişlerin, denetim elemanlarının maaşlarını artıran maddeyi iptal ettirmesi herkesi şaşırttı. Belediye döneminde bazı şirketlerle ilişkileri sıkı bir denetime tabi tutulmasının Ömer Dinçer'in bundan dolayı müfettişlere karşı olabileceği öne sürülüyor. Ankara kulisleri oldukça hareketli. Yolsuzluğa karşı büyük bir savaş açtığını iddia eden AKP'nin, iktidara geldiği günden bu yana en düşük zammı yolsuzluk ve usulsüzlüklerin üzerine giden denetçilerin maaşına yapması da çelişki olarak değerlendiriliyor.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber