Şua iznindeki memura döner sermayesinin verilmesi gerektiğine dair Malatya İd. Mah. kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Haziran 2006 18:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net'te yayınlanmasını istediğiniz mahkeme kararları için tıklayınız.

T.C
MALATYA
İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO:2005/1034
KARAR NO:2006/812

DAVACI :Hasan KALDIK

Röntgen teknisyeni Devlet Hastanesi- MALATYA

DAVALI :Malatya Valiliği-MALATYA

DAVANIN ÖZETİ :Malatya Devlet Hastanesinde röntgen teknisyeni olarak görev yapan davacının Şua(sağlık) izninde geçirdiği sürelerde döner sermaye katkı payının eksik ödenmesine işlemin; şua izninin kanun gereği zorunlu olarak kullandırıldığı, başka kurumlarda aynı durumdaki personele döner sermaye ödendiği iddialarıyla iptali ve işlem nedeniyle mahrum kaldığı 590,00 YTL.'nin yasal faiziyle ödenmesine karar verilmesi istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ: Personelin döner sermaye ek ödemesinden yararlanabilmesi için kuruma fiilen katkı sağlanması gerektiği, oysa şua izninde personelin kuruma fiili katkısının bulunmadığı ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Malatya İdare mahkemesince gereği görüşüldü:

Dava, Malatya Devlet Hastanesi'nde röntgen teknisyeni olarak görev yapan davacının, şua(sağlık) izninde geçirdiği sürelerde döner sermaye katkı payının eksik ödenmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

209 sayılı Sağlık ve Sosyal yardım bakanlığına bağlı sağlık kurumları ile esenlendirme(rehabilitasyon) tesislerine verilecek döner sermaye hakkındaki kanunun 5. maddesinin 4618 sayılı kanunla değişik 3. fıkrasında, personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden; o birimde görevli yardımcı hizmetler ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dahil personele bunlara bir yılda alacakları aylık (ek gösterge dahil) yan ödeme ve her türlü tazminat (makam ve temsil tazminatı hariç) tutarının %80'ni, diğer personele ise %100'ünü aşmamak üzere ödeme yapılabileceği belirtilmiş, 4. fıkrasında da vardiyalı çalışma sistemi uygulanan hastanelerde normal günlük çalışma saatleri dışında iki vardiyada yürütülen hizmetler kapsamında fiilen çalışılan günler hariç %30'una, yoğun bakım, doğumhane, yenidoğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane ve acil serviste çalışan sağlık personeline (anestezi uzmanı ve asistanları dahil) %50'sine muayenehane açmayan hastane başhekimlerine %200'üne kadar uygulanacak oranların tespit edileceği, bu şekilde yapılacak ek ödemelerin oran esas ve usullerinin sağlık bakanlığınca belirleneceği kuralı yer almıştır.

Sağlık bakanlığına bağlı üçüncü ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında görevli personele döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılmasına dair yönergenin 4. maddesinin tabip raporlarına istinaden kullanılan hastalık izinleri ve ücretsiz izinler sebebiyle çalışılmayan günlerin eksik çalışılmış gün olarak kabul edileceği, 5. maddesinin (b) bendinde ek ödemenin personelin kuruma fiilen katkı sağladığı sürece verilebileceği belirtilmiştir.

Radyoloji, Radyum ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Tüzüğün 24. maddesinde, ?Bu gibi müesseselerde, her röntgen ve radyum ile iştigal eden kimsenin senede dört hafta muntazam tatil yapması mecburidir.? hükmü yer almakta olup, 657 sayılı devlet memurları kanunu'nun 103. maddesinin son fıkrasında da, "Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele her yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir.?hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre röntgen ve radyum ile uğraşan personelin işinin niteliği gereği yılda bir ay şua(sağlık) izni kullanması yukarıda anılan kanun ve tüzük hükümlerinden doğan yasal bir hak olduğundan ek ödemeden de yaralancağı tabidir.

Dava dosyasının incelemesinden, Malatya Devlet Hastanesi'de röntgen teknisyeni olarak görev yapan davacının,şua izni kullandığı mayıs /2005 dönemine ait döner sermaye ek ödemesinin eksik ödenmesi üzerine eksik ödeme yapılmasına ilişkin işlemin iptali ve eksik ödenen 590,00 YTL tutarındaki döner sermaye ek ödemesinin yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Bu durumda çalışanlar açısından ayrıma gidilmek suretiyle röntgen ve radyum ile uğraşan personelin yasal hakkı olan şua izninde iken ek ödemeden yararlandırılmamasına ilişkin dava konusu işlemde yasaya uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline, bu işlem nedeniyle davacıya ödenmeye döner sermaye ek ödemesi toplamının dilekçedeki talebi aşmamak üzere davanın açıldığı 28,07,2005 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalı idarece davalıya verilmesine , aşağıda dökümü yapılan yargılama giderlerinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine artan posta ücretinin istemi halinde davacıya iadesine, bu kararın tebliğ tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde Malatya Bölge İdaresi Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere 19,04,2006 tarihinde karar verildi.

YARGILAMA GİDERLERİ

BAŞVURU HARCI: 11.20 YTL
KARAR HARCI : 11.20.YTL
POSTA GİDERİ : 17.00 YTL
TOPLAM : 39.40 YTL

A/D.10.06

Hakim
Üye

Memurlar.net'te yayınlanmasını istediğiniz mahkeme kararları için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber