İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Belediye, Büyükşehir Belediye ve İl Özel İdareleri Yasa tasarılarının yasalaşmasıyla, Türkiye 28 Mart seçimlerinden sonra yeni bir seçimle karşı karşıya kalacak.

Haber Giriş : 05 Şubat 2004 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediye, Büyükşehir Belediye ve İl Özel İdareleri Yasa tasarılarının yasalaşmasıyla, Türkiye 28 Mart seçimlerinden sonra yeni bir seçimle karşı karşıya kalacak.

Hükümetin ilgili kurumların görüşüne sunduğu Belediye, Büyükşehir Belediye ve İl Özel İdareleri Yasa tasarılarının yasalaşmasıyla, Türkiye 28 Mart seçimlerinden sonra yeni bir muhtar seçimiyle karşı karşıya kalacak.

Hükümet`in, "Yerel Yönetim Reformu" kapsamında hazırlanan Belediye, Büyükşehir Belediye ve İl Özel İdareleri Yasa tasarılarını, halen TBMM`de görüşülen Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı ile eş zamanlı olarak yasalaştırmayı hedeflediği belirtiliyor. Bu nedenle ilgili kurumların görüşüne sunulan tasarıların en kısa zamanda TBMM`ye sevkedilmesi bekleniyor. Ancak, yerel yönetimler alanında köklü değişikler öngören tasarıların, 28 Mart Yerel Seçimleri öncesinde yasalaşması halinde bile, yasal engel nedeniyle bu seçimlerde uygulanma şansı bulunmuyor.

MUHTAR İÇİN SANDIK BAŞINA

Bu nedenle tasarıların yerel seçim öncesi ya da sonrasında yasalaşması Türkiye`yi yeni bir muhtar seçimine sürükleyecek. Tasarıların yasalaşmasıyla birlikte nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler kaldırılacak. Bu kapsamda 340 belediyenin bulunduğu belirtiliyor. Yeni yasalarla köye dönüşecek olan bu yerleşim birimlerinde belediye başkanlıkları son bulacak. Birden fazla muhtar bulunan yerlerdeki muhtarları tekleştirmek üzere muhtar seçimi yapılacak.

Yasa tasarılarında, 28 Mart seçimlerinde göreve gelecek olan belediye başkanlarının durumuna ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Ancak bu yönde bir düzenlemenin tasarıya son şeklin verileceği Bakanlar Kurulu`nda ya da TBMM`ye sevkedildikten sonra eklenebileceği belirtiliyor.

Tasarıda konuya ilişkin olarak şu düzenleme yer alıyor:

"Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler, Danıştay`ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine müşterek kararname ile köy haline dönüştürülür. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin tasfiyesi il özel idaresince yapılır. Bu belediyenin taşınır ve taşınmaz malları ile hak, alacak ve borçları ilgili köy tüzel kişiliğine intikal eder. İntikal eden borçların köy tüzel kişiliğince karşılanamayan kısımları il özel idaresince üstlenilir. Memur ve işçileri, kadro ve pozisyonlarıyla birlikte kadro şartına bağlı olmaksızın il özel idaresinin kadrolarına atanır."

haberim.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber