İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

5 kurumun bütçesi, Plan ve Bütçede onaylandı

Toplantının ardından Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK, Merkez Bankası ve TMSF'nin 2015 yılı bütçeleri onaylandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2014 06:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
5 kurumun bütçesi, Plan ve Bütçede onaylandı
Başbakan Yardımcısı Babacan: (2)
- "Şiddet üzerinden, vandalizm üzerinden iş yapmaya çalışanlar kendisine bir çeki düzen versin. Hükümetimizin barış odaklı, güvenlik odaklı ve insanlık odaklı çalışmalarına hiç laf etmesinler. Hakları da yok, cüret de edemezler"
- "(Hazine'deki görev değişiklikleri) Hazine Müsteşarlığımızda da yönetim kadrosu ile ilgili bir miktar inisiyatifimiz oldu, bazı tasarruflar kullandık"
- "Hazine'nin 2014'ün 2. çeyreği sonu itibarıyla 11 milyar dolarlık garantisi söz konusu. Kendisi borçlu değil, kefil olmuş"
TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Şiddet üzerinden, vandalizm üzerinden iş yapmaya çalışanlar kendisine bir çeki düzen versin. Hükümetimizin barış odaklı, güvenlik odaklı ve insanlık odaklı çalışmalarına hiç laf etmesinler. Hakları da yok, cüret de edemezler" dedi.

Babacan, Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) 2015 yılı bütçelerinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri sırasında milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Türkiye'nin de araların da bulunduğu ''kırılgan 5'li'' diye tanımlanan ülkelerin sermaye akımlarından çabuk etkilenen ülkeler olduğunu dile getiren Babacan, cari açığı düşürmek yönünde aldıkları tedbirler ve bu konudaki kararlılıklarının ortada bulunduğunu kaydetti. Babacan, yapısal reformlara ağırlık verildiği müddetçe Türkiye'nin risklerinin azalacağını ifade etti.

Merkez Bankası'na ilişkin sorular üzerine Babacan, bankanın kamuoyuna açıkladığı döviz rezervinin altın dahil 132,2 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Merkez Bankası Kanunu'nda rezervlerin nasıl yöneticiliğine ilişkin madde yer aldığını anımsatan Babacan, buna göre bankanın, ülkenin altın ve döviz rezervlerini para politikaları uygulamaları çerçevesinde yönettiğini anlattı. Babacan, bu amaçla bankanın sırasıyla güvenli yatırım, likidite ve getiri önceliklerini dikkate aldığını belirtti.

Altın rezervinin önemli bir kısmının Rezerv Opsiyon Mekanizması kapsamında bankaların Merkez Bankası'nda tuttuğu zorunlu karşılıklar olduğunu bildiren Babacan, dolayısıyla altındaki fiyat hareketinden Merkez Bankası'nın karı ya da zararının olmadığına işaret etti.

-"Kimse Kobani üzerinden siyaset yapmasın"-

Türkiye'nin terör örgütleri El Kaide ve El-Nusra ile işbirliği yaptığı iddialarının "külliyen yalan" olduğunun altını çizen Babacan, IŞİD dahil söz konusu örgütlerin hepsini ''terör örgütü'' ilan ettiklerine dikkati çekti.

Babacan, şu ifadeleri kullandı:

"Bunların gerçekle uzaktan yakından ilgisi yoktur. 200 bin komşumuzu, kardeşimizi 3 gün içerisinde Türkiye'ye aldık. AB'nin son 5 yılda aldığı göçmenlerin sayısının tamamının sayısı 200 bin. Biz 3 günde aldık ve bunlar Kobani'de yaşayan kardeşlerimiz. Dolayısıyla kimse Kobani üzerinden ne siyaset yapsın ne kafaları karıştırsın. Biz insanlık noktasında da güvenlik noktasında da ne varsa gereğini yaparız. Bu konuda da öncelikle şiddet üzerinden, vandalizm üzerinden iş yapmaya çalışanlar kendisine bir çeki düzen versin. Hükümetimizin barış odaklı, güvenlik odaklı ve insanlık odaklı çalışmalarına hiç laf etmesinler. Hakları da yok, cüret de edemezler."

-Kamu bankalarının denetimi-

Kamu bankalarının denetimine ilişkin değerlendirmede bulunan Babacan, bu bankaların da her banka gibi BDDK tarafından denetlendiğini söyledi.

Babacan, bir kamu bankasının özel bankalardan farklı olarak Sayıştay tarafından, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu ve gerektiğinde Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından denetlendiğini ifade etti.

Başı boş ve denetimsiz bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen Babacan, şöyle devam etti:

"Bankacılık sisteminde yüzde 3 civarında takibe düşen alacak var. Kamu bankalarında bunun biraz daha altı. Hatta kamu bankaları diğer özel bankalardan farklı olarak ellerindeki alacakları satamıyorlar. Şu anda kamu bankalarının takipteki alacakları onlarca yıldır birikmiş. Halbuki özel bankalar arada bir varlık yönetim şirketlerine takipteki alacaklarını satıp bilançoyu boşaltıyorlar. Sanki takipteki alacakları yok gibi görünüyorlar. Kamu bankaları bunu da yapamıyorlar. Buna rağmen ortalamanın altında takibe geçen alacak var kamu bankalarında. Her bankada bir miktar olur bu."

İşsizlik Sigortası'na ilişkin bir soru üzerine Babacan, varlıkların şu anda 70 milyar lira civarında olduğunu söyledi.

Bu varlıkların 60 milyar lirasının devlet iç borçlanma senetlerinde bulunduğunu anlatan Babacan, 2013 yılı sonu itibarıyla açıklanan 585 milyar lira iç borcun içinde söz konusu kağıtların da olduğunu dile getirdi.

-''5,3 milyar dolarlık borç üstlenim anlaşması yapıldı''-

Babacan, Hazine garantilerine dair bir soruya şu yanıtı verdi:

"Hazinenin 2014'ün 2. çeyreği sonu itibarıyla 11 milyar dolarlık garantisi söz konusu. Kendisi borçlu değil, kefil olmuş. Şu ana kadar Hazine 3 tane borç üstlenimi işine girmiş. Bunlardan bir tanesi Avrasya Tüneli 1 milyar 200 milyon dolarlık bir proje, 960 milyon doları Hazine'nin borç üstlenim anlaşmasına tabi olmuş. Gebze-Orhangazi 6 milyar dolarlık bir proje. İki etapta 2 milyar dolarlık işlem yapmış Hazine, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. köprü... 2 milyar 900 milyon dolarlık bir proje. Hazine 2 milyar 300 milyon dolarlık bir borç üstlenim anlaşması yapmış durumda."

-Hazine'deki görev değişiklikleri-

Hazine Müsteşarlığı'ndaki görev değişiklikleri ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Babacan, şunları kaydetti:

"Kurumlarımızda, ister Merkez Bankası olsun, ister BDDK olsun, SPK olsun, hatta Borsa İstanbul olsun, Hazine Müsteşarlığı olsun dönem dönem yönetim kadrosu ile ilgili bazı tasarruflarımız oluyor. Son dönemde bu kurumlarımızın hepsinde yönetimlerle ilgili bazı tasarruflarımız oldu. Hazine Müsteşarlığımızda da yönetim kadrosu ile ilgili bir miktar inisiyatifimiz oldu, bazı tasarruflar kullandık. Dönem dönem yönetim kadrosu ile ilgili bu tür çalışmalar işin tabiatında olabiliyor."

Ziraat Bankası'nın New York Şubesi'nin denetlenmesine ilişkin bir soru üzerine Babacan, 8 Eylül'de New York Fed'in bir denetim ekibi gönderdiğini bildirdi.

Denetimin 26 Eylül'de tamamlandığını belirten Babacan, şubenin şu anda kısıtlanmış hiçbir işleminin olmadığını söyledi.

Bu arada, toplantıda hazır bulunan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Bank Asya'nın borsadaki işlem sırasının durdurulmasına ilişkin bir soru üzerine Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan'ın gerekli açıklamaları yaptığını söyledi. Ertaş, kararın bir dayanağı olmasına karşın işlem durdurma kararının SPK tarafından alınmadığına dikkati çekti.

Toplantının ardından Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK, Merkez Bankası ve TMSF'nin 2015 yılı bütçeleri onaylandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber