Havacılık tazminatı neden DMİ'ye yok?

Havacılık Tazminatı konusunda 1 yıldır hiçbir mesafe alınamadı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Kasım 2014 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Havacılık tazminatı neden DMİ'ye yok?

Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline Havacılık Tazminatı ödenmesi 2013'ten beri gündemde olmasına rağmen hiçbir gelişme kaydedilemedi.

Bu konuda neden bir gelişme kaydedilemediğinin gerçekliğini de kimse açıklayamamaktadır. Bakanından Milletvekiline, Bakan yardımcısından Müsteşarına herkes "gereken yapılıyor", "kanun teklifi" verildi demesine rağmen hala sonuç alınamamış değil.

Meteoroloji çalışanları gayet mantıklı bir şekilde bu ödemenin Hazine'ye bir yük getirmediğini ve Eurokontrol'a verilen söz gereğince ödemenin gerekliliğine işaret etmekteler...

Ancak anlamsız bir şekilde hiçbir ilerleme kaydedilememektedir.

İŞTE DMİ ÇALIŞANLARININ AÇIKLAMASI

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi uçuculuğa katkısı dolayısıyla Eurocontrol'a faturalandırdığı personel ve yatırım maliyet ücretlerinin büyük bölümünü eurocontroldan geri almaktadır. Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Eurocontrol'dan almış olduğu geliri; yükümlülüğü gereği personeline ek ödeme olarak ödemektedir. Buna mukabil Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise uluslararası bir teşkilata, personel gideri olarak faturalandırdığı ve aldığı geliri yükümlülüğüne uymayarak, personeline ödememektedir. Bu durum ülkemiz için uluslararası sakıncalar doğurabilecek nitelikte olup, ileriki zaman diliminde telafisi mümkün olmayan sorunları beraberinde getirecektir.

Şöyle ki:

1- Meteoroloji Genel Müdürlüğü Eurokontrol'dan, yapmış olduğu yatırımlar hariç personel gideri olarak 2012 dönemi itibariyle 27.000.000. TL. ödeme almıştır. Meteoroloji personel maliyeti olarak aldığı bu geliri, personeline ek ödeme olarak yansıtmadığı için uluslararası bir kurum olan Eurocontrol'a karşı suçlu duruma düşmektedir. Herhangi bir şekilde bir kişi veya kurumun EUROCONTROL'a şikayet etmesi veya başvurması halinde Meteoroloji Genel Müdürlüğü, personel giderleri kaleminden aldığı geliri geriye dönük olarak EUROCONTROL'a ödemek durumunda kalacaktır.
Böyle bir uygulamanın uluslararası kurumlar nezdinde ortaya çıkması Türkiye'nin ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün imajını yurt dışında büyük sıkıntıya düşürecektir. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü böyle bir durumla karşılaşmamak için personel maliyeti olarak aldığı geliri personeline, faturalandırmasına uygun olarak Kanuna ve YPK kararına göre ek ödeme olarak yapmaktadır.
2- Eurocontrol'ün uçuş güvenliğinin artırılması amacıyla karşıladığı gelirin, aynı mekanda ve aynı kuruluşlara hizmet veren iki kurum arasında Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline verilmemesi, DHMİ personeline verilmesi iki kurumun personeli arasındaki çalışma barışının bozulmasına personelinin veriminin düşmesine sebebiyet vermektedir, Bu durumdan dolayı son dönemde yetişmiş Meteoroloji Genel Müdürlüğü personelinin kurumdan ve havaalanlarından ayrıldığı gözlemlenmektedir.
Meteorolojik bilginin kaliteli, doğru ve zamanında verilmesi; inen, kalkan ve transit geçen uçaklar için hayati önem taşımaktadır. Halbuki mevcut şartlar uçuş güvenliğini ve yolcu hayatını tehlikeye düşürmektedir.
3- Aynı kaynaktan ve aynı amaca hizmet edilmesi nedeniyle yurt dışından gelen bu gelirin, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü personeline ek ödeme olarak ödenmesi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline ödenmemesi çok büyük bir ADALETSİZLİĞE sebep olmaktadır.
4- Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline ek tazminat ödenmediğinde, Türkiye ekonomisi de dolaylı olarak zarar görecektir. Meteoroloji Genel Müdürlüğünde çalışan yaklaşık 2.960 (2013-Ekim itibariyle) personelin bu ödemeden muaf tutulması, yıllık yaklaşık Türkiye'ye gelecek olan 3,5 milyon Avro'dan vazgeçilmesi ve Türkiye gelirlerinin artmasının engellenmesi anlamına gelmektedir. EUROCONTROL'den gelen gelirin Meteoroloji personeline de verilmesi halinde yıllar ve maliyetler sebebiyle artarak EUROCONTROL kanalıyla yurt dışından daha fazla döviz gelmesine neden olacak ve milli ekonomiye de katkı sağlayacaktır.
5- EUROCONTROL'den personel ücreti olarak faturalandırılıp alınan ve yıllara göre artırılarak alınacak olan para, yurt dışı kaynaklı olup Genel Bütçeye yani Maliye Bakanlığı kaynaklarına da ilave bir yük getirmeyecektir.
Yukarıda bahsedilen hususlar göz önüne alındığında; gerekli kanuni düzenlemenin yapılması halinde, sadece meteoroloji personeline ilave ücret ödenmekle kalmayıp, Maliye Bakanlığının aldığı gelir vergisi payı da artacaktır.
Tüm bu sebeplerden dolayı ülke imajının zedelenmemesi, gelen paranın kesilmemesi, kişi ve iş barışının sağlanması, adaletsizliğin bir an önce giderilmesi; uçuş güvenliği ve yolcu hayatının tehlikeye düşmesinin önlenmesi için, sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bizler, yaklaşık 3000 Meteoroloji Personeli, aileleriyle birlikte 10.000 kişi, ''Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' dahi torba yasaya girerken, bütçeye tek kuruş yükü olmayan tazminat hakkımızı istiyoruz.
Bilgilerinize arz ederiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber