Vatandaş da Mağdur Olacak, Sağlık Çalışanı da...

Sağlığa ilişkin çok önemli bir düzenleme, 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. Maliye Bakanlığının çıkardığı bu düzenlemeye sıklıkla özel sağlık kurumları karşı çıkmıştı. Bugün sağlık hizmetleri alanında faaliyet gösteren Türk Sağlık Sen'in ve SES'in açıklamlarını yayımlıyoruz. Her iki sendikanın açıklamasında ortak yön olarak, hem sağlık çalışanlarının hem de vatandaşın mağdur edileceği hususu öne çıkmıştır. Açıklamaları görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Temmuz 2006 00:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRK SAĞLIK-SEN'İN AÇIKLAMASI

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Bütçe Uygulama Tebliği ile ayakta tedavilere 11 YTL paket fiyat uygulamasına geçilmesine tepki gösteren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci IMF'nin sağlıkta tasarruf edin talimatını bir an önce yerine getirmek için çalışan hükümetin, böyle bir tebliğle insan sağlığını hiçe saydığını, doktorlara hastanın yüzüne bakarak teşhis yapın diyerek sağlık personelini zor durumda bıraktığını ifade etti.

Vatandaşın sağlığının 400 Milyon YTL'lik tasarruf için hiçe sayıldığına dikkat çeken ve Sağlık politikalarını artık Maliye Bakanlığının belirlediğini ifade eden Önder Kahveci ?Türkiye'de sağlık artık maliyecilerin kontrolüne geçti. Sağlık üzerinde sürekli olarak parasal hesaplar üzerinden yönetmelikler, tebliğler hazırlanıyor. Vatandaşın sağlığı hiç kimsenin umurunda değil. 400 milyon YTL'lik tasarruf 70 milyonluk bir ülkenin sağlığından daha önemli görülüyor. Böyle bir mantıkla sağlık üzerinde politika yürütüldüğü içinde bugün Türkiye çağı geçmiş, sadece sağlık hizmetlerinin neredeyse hiç verilmediği ülkelerde görülen hastalıklarla mücadele eder hale gelmiştir. Sağlık hizmetlerinin planlanmasını hesap defteri olarak tutanlar, Türkiye'nin sağlığının çökmesine neden oldular. Ne yazık ki bu konuda hala ısrar ederek bu tür tebliğler yayınlanmaya devam ediyorlar. Tasarrufu sağlık politikalarını gözden geçirmek yerine insan sağlığından vazgeçerek yapıyorlar? dedi

Tebliğin sağlık hizmetlerinin verilmesini önlediğine dikkat çeken Kahveci ?Ayakta tedavi tebliğine göre Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarına vaka başına muayene ücreti olarak 11 YTL ödenecek. Hastanın ilk başvurusundan sonraki 10 gün içinde aynı sağlık kurumunda aynı dala başvurması durumunda ikinci bir ödeme yapılmayacak. Yani vatandaş sağlık hizmeti alabilmek için cepten harcama yapacak. 11 YTL'ye nasıl bir sağlık hizmeti verilecek, hastalıklar nasıl teşhis edilecek, insanlar 10 gün içerisinde tekrar neden doktora gidemeyecek anlamak mümkün değil. Böyle bir tebliğle vatandaşlarımızın sağlık hizmeti alması engellenecektir. Vatandaşa bu tebliğle hastaneye gitme kendi başının çaresine bak denmektedir. Artık Türkiye'de sağlık hizmeti almakta lüks olmuştur.?şeklinde konuştu.

Doktorların da bu uygulamayla mağdur olacaklarını dile getiren Kahveci ?Muayene için gelen hastalar tahlil veremeyecek, film çektiremeyecek. Doktor bunları istese de vatandaşın bunu ödeme gücü olmadığından yaptırmayacak. Bu durumda doktor hastanın yüzüne bakarak hastalığını teşhis etmeye çalışacak. Bunun vebali büyük olur. Bir vatandaşımız bile gerekli tetkikleri yaptıramaması nedeniyle hayatını kaybederse bunun hesabını kim verecek. Fatura yine sağlık çalışanlarına mı kesilecek. Hiç kimsenin sağlık çalışanlarına ve vatandaşa bu zulmü yapmaya hakkı yoktur? dedi.

Herkesin doktoru olacak, herkes istediği hastaneye gidebilecek diye meydanlarda nutuk atanların bugün parasal hesaplar içine girerek insanların sağlığıyla oynadıklarının altını çizen Kahveci, bu tür uygulamalarla birlikte sağlık kuruluşlarının sağlık hizmeti üretemeyeceğini söyledi.


SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASININ (SES) AÇIKLAMASI

Son günlerde, IMF' nin sağlık giderlerinin fazla olduğu ve tasarruf edilmesi gerektiğini beyanıyla, harekete geçen Sağlık Bakanlığı, kendince sağlıkta tasarruf kalemlerini aramaya başladı. Önce ilaç kararnamesiyle yurttaşı mağdur etti. Son olarak da 1.07.2006 tarihinde hiçbir alt yapı olmadan ve sonuçlarını hesaplamadan ya da bu sonuçların ortaya çıkması hesabı üzerinden Tebliğ çıkarıldı.

Bu Tebliğ ile sağlık kuruluşlarında paket uygulaması pekiştirilmekte olup, paketin içinde maliyeti yüksek birçok işlem olmasına karşın, paket fiyatları düşük tutulmaktadır. Bu uygulama kamu sağlık hizmetlerine bütçeden ayrılan pay arttırıldığında, sosyal güvenlik kuruluşlarından aktarılan paranın azaltılması açısından anlamlı olarak değerlendirilebilir. Ancak bütçeden sağlığa ayrılan kaynağı arttırmadan başlatılan bu uygulama ile;

? Kendini döner sermaye gelirleriyle döndürmeye mahkum edilen kamu sağlık kuruluşları, zaman içinde sarf malzeme alamayacak yada ucuz, kalitesiz sarf malzeme alımına yönelecek ve sağlık hizmetlerinin niteliği düşecektir. Zaman içinde gelirleri düşen kamu sağlık kuruluşları çökertilecek ve işletmeleşmesi kolaylaşacaktır.

? Döner sermaye gelirlerinin azalması ile sağlık emekçilerinin genel bütçe kaleminden çıkarılarak, döner sermaye kaleminden ödemesi yapılan nöbet ücretleri dahil ödemelerin yapılması zorlaşacak ve sağlık emekçilerinin gelirleri azalacaktır.

? Özel sağlık kuruluşlarına belirlenen paket fiyatın %20 fazlasının ödenmesi şartı getirilmiştir. Bu uygulama ile özel sağlık kuruluşları maliyeti karşılayamadığı gerekçesi ile hastadan katkı payı almaya yönelecek ve fatura her geçen gün cepten daha fazla para ödemek zorunda kalan vatandaşa çıkarılacaktır. Pakette yer alan tetkik-analiz ve işlemler maliyeti karşılamadığı gerekçesiyle, gerekli olmasına rağmen yapılmayacak ve hastanın sağlığı-yaşamı riske atılabilecektir. Bu durum tüm sağlık kuruluşları için geçerli olabilecektir.

? Son olarak yasalaşan Genel Sağlık Sigortası modelinde öngörülen hizmetlerin paket halinde, prim karşılığı sunulması ve yurttaşın -katkı payı- cepten ödemelerine dayanmasıdır. Bu tebliğ ile GSS' ye hazırlık olarak vatandaş pakete alıştırılmakta ve cepten ödemeye yönlendirilmektedir.

Sağlık Bakanlığı başlattığı ve olmadı diyerek vazgeçtiği uygulamalarla sağlık ortamını kaosa sürüklemiştir. Bunun sonucu halkın cebinden çıkan para her geçen gün artmakta, sağlık hizmetlerine erişim zorlaşmakta, sağlık sisteminin mağdurları artmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber