Palyatif Çözümler, Sorun Çözmez... İşte 4/C Örnekliği

Varolan bir soruna günlük bir çözüm üretmek, bir sorunu ne derece çözer? Bir siyasi iktidarın bu soruya yanıt bulabilmesi için özelleştirme sonrasında işsiz kalanlardan, kamu kurumlarına 4/C kapsamında atananlara bakması yeterlidir. Özelleştirmeler dolaysıyla yaşanan mağduriyete, siyasi iktidar, 4/C yoluyla çözüm bulmaya çalışmıştır. Ancak hem iş güvencesi hem de ücretlerdeki düşüklük, uygulamnın üzerinden bir kaç yıl geçmeden yeni sorunlar oluşturmuştur. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Temmuz 2006 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçici personel olarak çalıştırılan personelin sorunlarını ne yazıkki her zaman için muhalefet partileri sözcüleri görebilmektedir. Örneğin şuan Milli Eğitim Bakanı olan Hüseyin Çelik, bir önceki yasama yılında, DYP Grup Başkanvekili olarak, o sırada Devlet Personel Başkanlığından sorumlu olan Devlet Bakanı Recep Önal'a yönelttiği soru şu şekildedir:

"657 Sayılı Devlet Memurları Yasasının 4/6 Maddesine göre sözleşmeli olarak çalışan personel ile kadrolu çalışan personel arasında görev ve sorumluluk açısından hiç bir fark olmamasına karşın, ücret ve sosyal haklar açısından büyük farklar söz konusudur.

DMS Sınavı ile yeni göreve başlayan bir memur aylık ücret olarak net 530 milyon TL. alırken, 11 yıllık bir sözleşmeli personelin aldığı net ücret 460 milyon TL. dir. Ayrıca, sözleşmeli personelin tazminatı, giyim yardımı vb. yan ödenekleri de bulunmamaktadır. Bir başka deyişle aynı işi yapıp aynı sıkıntıları yaşamakta ve aynı meslek grubuna mensup bu insanlar eşit ücret alamamakta ve aynı sosyal haklardan yararlanamamaktadırlar.

Bu dengesizliğin giderilmesi ile ilgili bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?" (07.02.2002)

4/C2li olarak çalıştırılan personelin sorunlarını eski Grup Başkanvekili sayın Çelik aslında çok güzel özetlemiştir. Bu özette, personel arasında yaşanan çekişme, gerginlik ile sözleşmeli personelin ücretlerinin düşüklüğü net bir şekilde belirtilmiştir.

Memurlar.net'in forum bölümünde yazışan 4/C'li personelin aktardıkları bilgilerde, bulunan çözümün sadece günlük bir çözüm olduğunu ve sorunun hala devam ettiğini göstermektedir.

Memur, sözleşmeli, işçi derken, kamu personel sisteminde, ciddi bir yekun oluşturmaya başlayan 4/C'lileri de kapsayan geniş ölçekli bir reform ihtiyacı, artık daha ciddi olarak kendini hissettirmektedir.

Memurlar.net'in forum bölümündeki başlığa ulaşmak için tıklayınız.

Bu arada, fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından 4-C kapsamında sözleşmeli personel olarak istihdam edilen eski işçiler, 657/4-C adında bir komisyon kurarak, 23 ilde 10 bin 600 kişiyi örgütlediler. Sıkıntılarını dile getirmek için Cumartesi günü basın toplantısı yapan işçilerin sözcüsü İsmail Hakkı Doğan, ?Bizler, işçi gibi çalışan, işçi sayılmayan, memur kadar çalışıp memur olamayan köleleriz. Memur olmamamıza rağmen memur için suç sayılan her şey bizim için de suçtur? dedi. Doğan, ek işte çalışmalarının yasak olduğunu, işverenlerinin bir ay önceden haber vermeden iş akitlerini feshedebileceğini dile getirerek, ?Yılda on ayı asgari ücretin altında bir ücretle geçirerek, 2 ay da borç-harç mucize kabilinden yaşarız? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber