Milli Mayın Faaliyet Merkezi kuruluyor

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: - "Deniliyor ki 'bu mayın temizleme işi neden Türk firmalarına verilmiyor?' Bilinsin ki temizlemiş olduğu mayınlı alana 'mayından arındırılmıştır' diye sertifika verebilecek yeterliliğe sahip tek Türk firması yoktur"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2015 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Mayın Faaliyet Merkezi kuruluyor

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Deniliyor ki 'bu mayın temizleme işi neden Türk firmalarına verilmiyor?' Bilinsin ki temizlemiş olduğu mayınlı alana 'mayından arındırılmıştır' diye sertifika verebilecek yeterliliğe sahip tek Türk firması yoktur" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Milli Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına İlişkin Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

Yılmaz, tasarının tümü üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Ottawa Sözleşmesine 1 Mart 2004 tarihinde taraf olduğunu hatırlattı.

Sözleşme gereği depolarda bulunan anti personel mayınlarının imha işleminin Haziran 2011 itibariyle tamamlandığını, döşeli mayınların temizlenmesine ilişkin sürenin ise Türkiye'nin talebi üzerine uzatıldığını belirten Yılmaz, "Süre uzatımını talep eden tek ülke Türkiye değildir. Birçok ülke de gerekli teknik yeterlilikleri, hazırlıkları tamamlayamamış olmasından dolayı ilave süre almıştır" dedi.

Yılmaz, "Türkiye olarak bugün itibariyle toprağa döşeli mayınlardan 28 bin 309 adedi Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından temizlenmiştir. Ülkemiz sınırları içinde toprağa döşeli 975 bin 674 mayın bulunmaktadır" diye konuştu.

-"Doğru olmayan şeyi yüz sefer söyleyince doğru olmaz"

Tasarı ile Milli Mayın Faaliyet Merkezi'nin kurulacağını hatırlatan Yılmaz, tasarının içeriği hakkında kamuoyuna yanlış bilgiler aktarıldığını söyledi. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu mayınlı araziler temizlendikten sonra ne olacak? Kanunda açık maddesi var. Mayından temizlenen arazilerdeki Hazine taşınmazlarının tasarrufu Maliye Bakanlığı'na geçer. Doğru olmayan şeyi yüz sefer söyleyince doğru olmaz. Kanundaki ibareyi söylüyorum; bu alanlar yüklenicinin kullanımına bırakılamaz diye açıkça hüküm var.

Deniliyor ki 'bu mayın temizleme işi neden Türk firmalarına verilmiyor?' Partilerimiz bir değişiklik önergesi verecektir, biz de uygun görüyoruz, yerli firma olursa bu tercih edilsin diye. Ama bilinsin ki temizlemiş olduğu mayınlı alana 'mayından arındırılmıştır' diye sertifika verebilecek yeterliliğe sahip tek Türk firması yoktur. Bundan dolayıdır da ihaleye çıktık, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili, sertifika verebilecek hiçbir firma olmadığından yabancı firmaların yanında konsorsiyum halinde giren Türk firmaları oldu."

Yılmaz, Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulması halinde hem sertifika işlemleri hem de yetki konularında çalışmalar yapılacağını da söyledi.

Yılmaz, tasarıda, asker kişilerin kıta, karargah ve kurumlarda ya da görev sırasında veya görev yerlerinde ölümleri halinde soruşturma ve kovuşturma süresince yasal mirasçılarını temsil etmek üzere bir avukatın görevlendirilmesine ilişkin düzenlemenin olduğunu da belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber