Müteahhitler talebi kısıp fiyatları aşağıya çekecek

Haber Giriş : 23 Temmuz 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut satışlarının durması nedeniyle ciddi sıkıntı içine giren müteahhitler, enflasyon oranının kat kat üzerinde zam yapan malzeme üreticilerine talebi kısarak karşılık vermeye hazırlanıyor

Konut projesi sayısındaki artış nedeniyle inşaat malzemelerine yönelik talebin artması, çimento, demir, seramik gibi hammadde fiyatlarının normal değerlerin üzerine taşıdı. Kimileri bu fiyat artışlarını fırsatçılık, kimileri de arz-talep dengesine bağlı normal bir artış olarak yorumladı. Sebep ne olursa olsun, maliyetlerdeki ortalama yüzde 30'a varan bu artış özellikle ihale yoluyla, sabit fiyatla proje üreten, hesaplarını maket üzerinden yapılan satışlardan gelecek kaynağa göre yapan müteahhitleri zor durumda bıraktı. Öyle ki çoğu müteahhit, zamlı fiyattan bile malzeme almak istediğinde bulamamaktan şikayet eder oldu. Bu gelişmeler özellikle orta ve alt gelir grubuna konut üreten Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile çimentocuları karşı karşıya getirdi. Yapılan girişimlerden olumlu sonuç alamayan TOKİ, Türkiye genelindeki toplam 136 bin konutluk projelerini rafa kaldırdı. TOKİ'nin proje ertelemeleri ile başlayan bu süreç piyasada, "müteahhitler talebi kısarak, çimentoculardan intikam alacak" yorumlarına yol açtı.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, "Konut seferberliği nedeniyle piyasadaki talebi tetikleyen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), sözünde durarak, konut yapımında frene bastı. Müteahhitler de dayanabildiği kadar dayansın, malzeme almasın. Piyasa ancak bu şekilde rayına oturur. Böyle olursa, inşaat malzemelerinin, dolayısıyla da konutun fiyatı yıl sonuna kadar yüzde 30 düşer" diyerek, bu yorumlara destek oldu.

FAİZLER YÜKSELMESE ZAMLAR % 100'Ü AŞARDI

Şükrü Koçoğlu, konut kredisi faizlerindeki yükselişin ilk anda konut sahibi olmak isteyenlerin hayallerini yıksa da, piyasadaki dengeleri sağlamak açısından faydalı olduğunu öne sürdü. Konut kredisi faizlerinin yüzde 2'ler seviyesine çıktığını hatırlatan Koçoğlu, "Faizler bu seviyeye çıkmasaydı, bugün inşaat malzemelerinin fiyatı değil yüzde 50-70, yüzde 100'ü bile aşabilirdi" dedi.

'ALÇIPAN BİLE BULAMIYORUZ'

Demir fiyatlarındaki artışın Ocak ayından bu yana yüzde 60'ı geçtiğini belirten Koçoğlu, "Hep demir ve çimentodaki artış konuşuluyor ancak, seramiğin fiyatı da yılbaşından itibaren neredeyse yüzde 100'e ulaştı. Herkes fırsatçılık yapıyor. Girdisi dövize dayalı olan ürünlerde maliyet artışı olabilir ancak, dövizle hammadde almayanlar da zam yapıyor. İnşaat malzemeleri karaborsada. Fiyatlarda tırmanış sürerken, inşaat malzemecisi de şımarmaya devam ediyor. Alçıpan bile bulamaz olduk. Bunların nedeni piyasadaki arz-talep dengesi."

FİYATLARDAKİ ARTIŞ ÇİMENTO KAYNAKLI

Türkiye Hazır Beton Birliği Genel Sekreteri Ferruh Karakule, hazır beton fiyatlarının arttığını ama bunun fırsatçılıktan değil, betonu oluşturan malzeme fiyatlarının artmasından kaynaklandığını söyledi. Hammadde temininde güçlük yaşandığı için arz talep dengesinin bozularak fiyatların yükseldiğine işaret eden Karakule, "Beton fiyatları başta hammadde fiyatlarının artması ve hammadde teminindeki sıkıntı nedeniyle artmıştır. Şöyle ki; çimento fiyatlarındaki ortalama artış yüzde 15, maksimum yüzde 23, agregada ortalama yüzde 32, maksimum yüzde 54, kimyasal katkıda ortalama yüzde 17, maksimum yüzde 43, akaryakıtta ise yüzde 16 olmuştur" dedi. Ferruh Karakule, betonun inşaat maliyeti içindeki payının yüzde 7-8'i geçmediğini de sözlerine ekledi.

Metrekare maliyeti 500 YTL

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, belediyeler tarafından, yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların, arsa payı hariç inşaat metrekare maliyetleri bu yılın 1. döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.08 artarak 404.5 YTL'ye çıktı. Döviz kurlarındaki artışın yaşandığı Mayıs-Haziran döneminde yaklaşık yüzde 30 arttığı göz önüne alındığında inşaat metrekare maliyetinin de 500 YTL seviyesine çıktığı belirtiliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber