Çocuğunuz hastanede ve tedavi uzun sürecek. Ne yapmalısınız?

Hafta sonu tatilini geçirmek için başka bir il'e giden memur, eşi veya çocuğu rahatsızlanıp hastaneye gitmiş olsun. Hastalığın ciddi olduğu ve bir süre hastanede tedavinin devam edeceği ortaya çıktığında memur ne yapmalıdır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Şubat 2015 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çocuğunuz hastanede ve tedavi uzun sürecek. Ne yapmalısınız?

Hafta sonu tatilini geçirmek için başka bir il'e giden memur; eşi veya çocuğu rahatsızlanıp hastaneye gitmiş olsun. Hastalığın ciddi olduğu ve bir süre hastanede tedavinin devam edeceği ortaya çıktığında memur ne yapmalıdır?

Mevzuatımızda, hastanede tedavi görmekte olan aile bireyleri için öngörülmüş özel bir izin bulunmamaktadır.

ÖNCE YILLIK İZİN TALEP EDİLEBİLİR

Memur görev yaptığı yerde de olsa, görev yaptığı yerin dışında bir yerde de olsa, eğer hastane safhası uzun sürecek ve memurun çocuğunun yanında durmasını gerektirecek bir durum çıkması halinde, memur öncelikle yıllık izin alabilir. Memur, görev yaptığı yerin dışındaysa, yıllık izin talebini telefon ve sonrasında faks yoluyla kurumuna bildirebilir. (Mevzuatımızda faks ile bildirim yoktur ama böyle bir olayda kurum zorluk çıkarmamalıdır)

Öğretmenler, yıllık izinlerini eğitim öğretim tatilinde kullanmakta olduğundan, eğitim öğretim dönemi içinde ayrıca bir yıllık izin verilmemektedir.

MAZERET İZNİ

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 104/C bendi şu şekildedir:

"(A) ve (B) fıkralarında belirtilen haller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir. Zaruret halinde öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usülle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür."

Bu hükme dayanılarak, amirlerin memurlarına 10 izin vermesi mümkündür. Bu izinde idarenin takdir hakkı bulunmaktadır. Ancak, yazımıza konu örnek olayda amirlerin, mazeret iznini vermekte zorluk çıkarmayacağını düşünmekteyiz.

REFAKAT İZNİ

Memura, 3 aya kadar refakat izni verilmesi mümkündür. Bu izin süresince aylık hakları aynen korunmaktadır. Ayrıca bu izin parça parça kullanılabilmektedir. Refakat izninde, hastaneden sağlık kurulu raporu almak gerekmektedir. İdarenin bu izni verme konusunda takdir hakkı bulunmamaktadır. 3 aylık refakat izni bir üç daha uzatılabilmektedir. Detaylı bilgi şu adrestedir.Tıklayın.

AYLIKSIZ İZİN

Yıllık, mazeret ve 3+3 aylık refakat izni süresinde tedavisi bitmeyen hastalıklar için, memur en son çare olarak aylıksız izin kullanabilmektedir. Bu halde aylık ödenmektedir. Kanser gibi hastalıklarda 18 ay, diğer hastalıklarda ise 12 ay ücretsiz izin alma hakkı bulunmaktadır. Detaylar için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber