30 yıldan fazla çalışan memur ikramiye farkını nasıl alır?

30 yıldan fazla çalışan memur eksik yatan ikramiyesini nasıl alır?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Şubat 2015 09:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
30 yıldan fazla çalışan memur ikramiye farkını nasıl alır?

OKAN GÜRAY BÜLBÜL'ün yazısı...

15.12.2014 tarihinden sonra emekli olan memur, çalıştığı yıl oranında ikramiye alıyor. Bundan önce emekliye ayrılan ise isterse 40 yıl çalışsın en fazla 30 yıllık ikramiyeye hak kazanıyordu. Emekli olan kişinin kaybolan yılların ikramiyesini alabilmesi için önce SGK'ya ardından da İdare Mahkemesi'ne başvurması şart.

Bu köşeden daha önce duyurduğumuz gibi Anayasa Mahkemesi 30 yılın üzerinde hizmetleri bulunan devlet memurlarına emekli ikramiyesinin 30 yıl üzerinden ödenmesi konusundaki maddeyi iptal etmişti. Karar 7 Ocak 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Dolayısıyla 15.12.2014 tarihinden sonra emekli olan ve kendisine 15.01.2015 tarihinden itibaren emekli aylığı ve ikramiyesi ödenen kişiler bu haktan yararlanmaya başlayabildiler.

Eskiler için de geçerli mi?

Ancak bu tarihten önce emekli olmuş kişilerin 30 yılın üzerindeki çalışmaları karşılığında ikramiye almaları mümkün olmamıştı. Hal böyle olunca geçmiş dönemde 30 yılın üzerinde hizmetleri bulunan memurlar bu haktan kendilerinin de yararlanıp yararlanamayacağı konusunda sorular sormaya başladılar.

Dava açmak gerekiyor

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının otomatik olarak geriye yürümesi mümkün değil. Yani 15.12.2014 tarihinden önce emekli olanlar doğrudan 30 yılın üzeri hizmetleri için ikramiyelerinin ödenmesini doğrudan talep edemeyeceklerdir. Bu durumdaki kişilerin önce SGK'ya başvurmaları daha sonra İdare Mahkemesi'nde dava açmaları gerekecek. Bu noktada önemli olan SGK'ya başvurduktan sonra İdare Mahkemesi'ne dava açmak için gerekli süreye uymak. Bu süre kaçırılırsa dava açma hakkı kaybediliyor.

ÖNCE SGK'YA GİDİLECEK

30 yılı aşkın hizmeti olup geçmişte yalnızca 30 yıllık hizmeti karşılığı emekli ikramiyesi almış kişilerin öncelikle örneğini verdiğimiz dilekçeyle SGK'ya başvurmaları gerekiyor. SGK bu kişilere maddenin geriye dönük olarak yürümeyeceği gerekçesiyle ret cevabı veriyor. Bu cevabın alınması konunun İdare Mahkemesi'ne taşınması için gerekli.

60 GÜN İÇİNDE OLMALI

Cevabı alan kişinin cevabın tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gün içerisinde İdare Mahkemesi'nde dava açması gerekiyor. SGK'nın cevap vermemesi halinde de dava için 60 günlük süreye uyulması gerekiyor. Bu kez İdare Mahkemesi'ne dava açma süresi SGK'nın cevap verme süresi olan 60 günlük sürenin dolmasıyla başlıyor.

Alacağınız ikramiyeyi doğru hesaplayın

Konuyla ilgili dava açmak isteyen emeklilerin dikkat etmesi gereken çok önemli bir nokta var. 30 yılın üzeri çalışması olarak emekli olanların emekli ikramiyeleri emekli oldukları tarihte doğmuş bir hak olduğu için o dönem 30 yılın üzerindeki hizmetleri için ikramiye ödenseydi ne kadar para alacakları hesaplanarak dava açılması gerekiyor. İdare Mahkemeleri emekli ikramiyesini emekli olunan tarihte doğan bir hak olarak değerlendirdiği için böyle bir durum söz konusu. Dolayısıyla 2000'de emekli olan bir kişinin 31 yıllık hizmeti varsa, o tarihte 31 yıllık hizmet için emekli ikramiyesi ne kadar ödenecekse, davaya konu alacak da o kadar olacak. Yani önce bu hesabı yaparak dava sonucu alabilecekleri rakamı bilmeleri ve daha sonrasında dava açmaları yerinde olur.

MASRAFLARI UNUTMAYIN

İdare Mahkemesi'nin vereceği karar bireysel olarak emeklilerin sorunlarını çözecektir. Dolayısıyla bu durumdaki kişilerin tek tek dava açmaları gerekir. Kararların gelmesinin ardından SGK bir toplu işleme gerek görebilir. İdare Mahkemeleri'nin geçmiş kararları memurları umutlandırır nitelikte. Ancak unutmamak gerekir ki, davanın kaybedilmesi halinde dava masraflarına katlanılması söz konusu olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber