SGK Yer Değiştirme yönetmeliğinde neler değişti?

Sosyal Güvenlik Kurumu yer değiştirme yönetmeliğini değiştirdi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Şubat 2015 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SGK Yer Değiştirme yönetmeliğinde neler değişti?

28 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle, SGK'nın yer değiştirme yönetmeliği değişti.

İşte yapılan değişiklikler

HİZMET SÜRESİ HESABINDA SADECE 68/B'DEKİ SÜRELER DİKKATE ALINACAK

Eski madde: ğ) Hizmet süresi: Aylıksız izinli olarak geçen süreler hariç, muvazzaf askerlikte geçen süreler dahil olmak üzere, 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında; İşçi ve geçici personel statüsünde geçirilen süreler hariç fiilen çalışılan hizmet sürelerini,

Yeni madde: "ğ) Hizmet süresi: Aylıksız izinli olarak geçen süreler hariç muvazzaf askerlikte geçen süreler dahil olmak üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi çerçevesinde hesaplanan süreleri,"

SOSYAL GÜVENLİK DENETMENLERİNİN ÖZÜR TALEPLERİ DE, YER DEĞİŞTİRME KURULUNA GELECEK

Eski madde: h) Üçüncü bölümde belirtilen hükümler Sosyal Güvenlik Denetmenleri hariç zorunlu yer değiştirmeye tabi personel hakkında uygulanmaz. Bu personelin özür hallerine dayalı olarak yapılacak yer değiştirme talepleri Genel Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre Yer Değiştirme Kurulunca değerlendirilir.

Yeni madde: Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (h) bendindeki "Sosyal Güvenlik Denetmenleri hariç" ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı bentteki "özür" ibaresi "mazeret" olarak değiştirilmiştir.

BAŞVURU TARİHLERİ DEĞİŞTİ

Eski madde: (2) Başvurular; 1-15 Mart tarihleri arasında elektronik ortamda yapılır. Birimlerin tetkikinden sonra elektronik sistemde onaylanır ve duyuruda belirtilen süre içerisinde İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına gönderilir.

Yeni Madde: Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki "1-15 Mart" ibaresi "15-30 Nisan" olarak değiştirilmiştir.

NAKİL TALEBİNDE BULUNMAK İÇİN ARANAN 2 YILLIK SÜRE 18 AYA İNDİRİLMİŞTİR

Eski madde: (2) Atanılan il sınırları içerisinde göreve başlama tarihinden itibaren fiilen iki yıl görev yapmak zorunludur. Bu sürelerin hesabında izinli sürelerden yalnızca yıllık izin ve mazeret izninde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılır.

Yeni Madde: Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasındaki "iki yıl" ibaresi "onsekiz ay" olarak değiştirilmiştir.

SAĞLIK ÖZRÜNDEN DOLAYI NAKİL TALEBİNDE, SAĞLIK RAPORU SON 3 AY İÇİNDE ALINMIŞ OLMALI

Yeni madde: Madde 14 - (1) Sağlık durumu nedeniyle atama yapılabilmesi için; memurun kendisi, eşi, annesi, babası, çocukları ve kardeşlerinden birinin, ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunduğunun veya bakıma muhtaç olduğunun tam teşekküllü devlet hastanesinden veya üniversitelerin tıp fakültelerinden son üç ay içerisinde 22/8/2011 tarihli ve 2011/2226 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi gerekir. Ancak, süreklilik arz eden hastalıklardaki sağlık kurulu raporlarında son üç aylık süre aranmaz."

ENGELLİLİK ÖZRÜNDEN DOLAYI NAKİL YÖNETMELİĞE GİRDİ

Yeni Madde:

Engellilik durumuna bağlı atama

MADDE 14/A - (1) İlgili mevzuatına göre alınan sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen memurlar ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilir.

(2) Bu kapsamdaki talepler bu Yönetmelikte yer alan kısıtlayıcı hükümlere tabi olmaksızın kurumların kadro imkanları ve teşkilat yapıları dikkate alınarak karşılanır ve bu haktan bir defadan fazla yararlanılamaz. Memurun kendisinin veya birlikte yaşadığı eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının engellilik durumunun tedavisi sebebiyle yer değişikliğini talep etmesi halinde, yer değiştirme suretiyle atama yapılacak yerin, memurun ve bu fıkra kapsamındaki yakınlarının engellilik durumuna uygun olması esastır.

(3) Engellilik durumu devam ettiği sürece kurumlarca isteği dışında memurun yeri değiştirilmez. Engellilik durumu ortadan kalkan memurlar hakkında bu Yönetmelikte yer alan diğer hükümler uygulanır."

ŞİDDET GÖRDÜĞÜ İÇİN HAKKINDA KORUMA TEDBİRİ UYGULANAN KADIN NAKİL OLABİLECEK

Yeni Madde: "(5) 8/3/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca hakkında adli makamlarca işyerinin değiştirilmesine ilişkin koruyucu tedbir kararı alınan memurun nakil talebi değerlendirilir."

GÖREVLENDİRME MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK

Eski Madde: (2) Hizmetin gerektirdiği personelin bulunmaması ve kısa sürede atama yapılmasının mümkün olmaması ya da şahsa bağlı kadroda olup hizmetine ihtiyaç duyulması hallerinde altı ayı aşmamak ve süresi açıkça belirtilmek kaydıyla birimler arası görevlendirme yapılabilir.

Yeni Madde: "(2) Personelin hizmetine ihtiyaç duyulması halinde altı ayı aşmamak ve süresi açıkça belirtilmek kaydıyla birimler arası görevlendirme yapılabilir."

GÖREVDE YÜKSELME NEDENİYLE ATANANLAR 2 YIL DEĞİL 18 AY ÇALIŞTIKTAN SONRA NAKİL İSTEYEBİLECEK

Eski Madde: Madde 20 - (1) Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı sonucu ataması yapılanlar atandıkları il sınırları içerisinde fiilen iki yıl görev yapmak zorundadırlar. Bu sürenin hesabında izinli sürelerden yalnızca yıllık izin ve mazeret izninde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılır. Bu süreyi doldurmayanların atamaları, daha önce bulundukları unvana atanmayı kabul etmeleri halinde yapılabilir. Ancak, bu şekilde ataması yapılan personelin feragat ettiği unvana tekrar atanabilmesi, atama yapılacak yerin ilk atamanın yapıldığı il olması kaydıyla mümkündür. Önceki görevine tekrar atananlar, atandıkları il sınırları içerisinde eksik kalan sürelerini tamamlamak zorundadırlar.

(2) Bu bölümün 16 ncı maddesi hariç isteğe bağlı yer değiştirmeye ilişkin hükümler; görevde yükselme ve unvan değişikliği nedeniyle atananlarda birinci fıkrada belirtilen sürede uygulanmaz. Ancak; yeni görev yerine başladıktan sonra iki yıl içinde meydana gelen özür hallerine dayalı olarak yapılacak yer değiştirme talepleri Genel Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre değerlendirilir.

Yeni Madde: Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasındaki "iki yıl" ibareleri "onsekiz ay", ikinci fıkrasındaki "özür" ibaresi ise " mazeret" olarak değiştirilmiştir.

ATANILMAYACAK HİZMET YERLERİ İÇİN YENİ DÜZENLEME

Yeni Madde: (3) Bu maddenin uygulanmasında, büyükşehir belediyesi olan illerde il merkezi ile büyükşehir belediye sınırları içerisindeki ilçe nüfusları birlikte değerlendirilir."

Eski Madde: (1) 6 ncı maddenin birinci fıkrasında belirtilen unvanlarda görev yapanlar;

a) Kendisinin veya eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu ile bağlı ilçelere,

b) Nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte, en az 15 yıl süre ile devamlı olarak ikamet ettikleri veya hizmetini olumsuz yönde etkileyecek maddi ilişkisinin bulunduğu il ve bu ile bağlı ilçelere,

atanamazlar.

(2) Ancak, son genel nüfus sayımına göre;

a) Bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-3 sayılı Hizmet Bölgeleri Cetvelindeki 4 ve 5 inci bölge kapsamında belirlenen il merkezleri ile bunlara bağlı ilçe merkezlerinden nüfusu 50.000'i aşan yerlere,

b) Diğer il veya ilçe merkezlerinden nüfusu 100.000'i aşan yerlere,

yapılacak atamalarda bu maddenin birinci fıkrası hükmü uygulanmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber