Ankaralı EGO'nun doğalgaz faturası Türkiye'ye yansıdı

Haber Giriş : 02 Ağustos 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğalgaza gelen yüzde 6.8'lik zammın önemli gerekçelerinden birinin, Ankara'da doğalgaz dağıtımı yapan EGO'nun 903 milyon YTL'lik borcu olduğu öğrenildi. BOTAŞ, EGO'nun lisansının iptalini istiyor. Başbakan da 'Gereğini yapın' dedi

Konutlarda ve sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 6.8 oranında zam yapılmasının altından Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü'nün BOTAŞ'a olan 903 milyon 380 bin YTL'lik borcu çıktı. BOTAŞ Yönetim Kurulu, EGO'nun dağıtım lisansını iptal ettirmek için girişimde bulunurken, önümüzdeki kış kuruma doğalgaz verilmemesi kararı aldı.

Ekonomi yönetimi, önceki gün elektrik sektöründe yaşanan krizin ardından alınacak önlemleri masaya yatırdı. Elektrik üreticileri, doğalgaza zam yapılmaması ve vergi yükünün azaltılmasını talep ederken, BOTAŞ'tan nihai doğalgaz tüketici fiyatlarında konut ve sanayide yüzde 6.8 artış yapıldığı açıklaması geldi.

Alacaklarını tahsil edemediği için ham petrol fiyatlarındaki artıştan yüksek oranda etkilenen BOTAŞ, borç haritasını çıkardı. Sadece EGO Genel Müdürlüğü'nün BOTAŞ'a 2006 öncesinden kalan 316 milyon 495 bin 45 YTL'si anapara, 337 milyon 876 bin 758 YTL'si gecikme zammı olmak üzere toplam 654 milyon 371 bin 803 YTL borcu olduğu belirlendi.

Lisans iptal edilebilir

EGO'nun 2006 doğalgaz faturalarından kaynaklanan 221 milyon 815 bin 519 YTL'si anapara, 27 milyon 193 bin 365 YTL'si gecikme zammı olmak üzere toplam 249 milyon 8 bin 884 YTL'lik borcu da eklenince, BOTAŞ'ın şirketten toplam alacağı 903 milyon 380 bin 688 YTL'ye çıktı. BOTAŞ, EGO'ya 26 Nisan 2006'da bir yazı göndererek borçlarını bir an önce ödemesi uyarısında bulundu. Ancak EGO, hazirana ait 143 milyon YTL'lik doğalgaz faturasını da vadesi geçmesine rağmen ödemedi.

Piyasa koşulları bozuldu

BOTAŞ, 26 Haziran 2006'da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yazdığı yazıda, söz konusu borcun ödenmemesinin kurumun yurtdışı yükümlülükleri ve yatırımlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Yazıda, Doğalgaz Piyasası Kanunu uyarınca doğalgaz şehir içi dağıtım lisansının iptal edilmesinin zorunlu hale gelmesi durumunda gerekli önemler alınarak lisans iptaline gidilebileceği anımsatılarak, şunlar kaydedildi:

"Doğalgaz müşterilerimizden EGO sürekli olarak yetersiz düzeyde ödeme yapmakta ve gecikme zammı faturalarını ödememektedir. EGO'nun kuruluşumuza olan borçları sürekli artış göstermektedir.

EGO'nun 12 Haziran 2006'da yaptığı ödeme, toplam alacağımızın sadece yüzde 5.5'ini karşılamıştır. EGO'nun tahsilatlarının kuruluşumuza aktarılmasıyla borcun tasfiyesi, bize olan doğalgaz borcunu ödemekten dahi çok uzaktır. Kamu dengelerini doğrudan etkileyen, piyasa koşullarını bozan ve sübvansiyon yasağını ihlal eden bu durumun ortadan kalkması için lisans iptali de dahil gerekli işlemlerin ivedilikle yapılması hususunda gereğini arz ederiz."

Toplam yıllık cirosunun yüzde 10'una denk gelen borcun tahsil edilmesi durumunda 6 ay boyunca doğalgaza zam yapılmayabileceğini saptayan BOTAŞ, EPDK'dan gelecek yanıtı bekleme kararı aldı.

Erdoğan'a şikâyet

BOTAŞ, EPDK'ya gönderdiği yazının ardından Maliye Bakanlığı'na da yazı yazarak alacakların tahsili için gerekli işlemlerin yapılmasını istedi.

BOTAŞ'ın önceki gün toplanan yönetim kurulunda da, EGO'dan alacaklar sorununa çare bulunamaması halinde, kuruma önümüzdeki kış doğalgaz satılmaması görüşünde birleşildi.

BOTAŞ yönetim kurulunun doğalgaza zam kararı aldığı toplantının yapıldığı saatlerde, EGO'dan alacaklar konusu Bakanlar Kurulu gündemine taşındı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'gereğini yapın' talimatı verdiği öğrenildi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber