AKP'li vekilden bürokrasiyi yok edecek teklif

Haber Giriş : 11 Ağustos 2006 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

milliyet

AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın, vatandaşın resmi kurumlardaki işlemleri için kurumlar arasında belge bilgi taşıyarak çektiği çileyi bitirmek amacıyla hazırladığı yasa teklifi, TBMM AKP Grup Yönetiminde bir buçuk yıl bekledikten sonra Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

AKP'li Ayva'nın 27 Aralık 2005'te Parti Grup yönetimine verdiği, "Kamudaki Bilginin Vatandaştan İstenmemesi Hakkındaki Yasa Teklifi" TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklif öncelikle Meclis'in açılmasının ardından İçişleri Komisyonu'nda ele alınacak.

HAYAT ÇEKİLMEZ HALE GELİYOR

Yasa teklifinin gerekçesinde, vatandaşların kamu kurumlarındaki işlemleri sırasında, sıklıkla diğer bir kamu kurumundan belge getirmesi gerektiğini anımsatan Ayva, bu zorunluluğun da işlemlerin yapılmasını geciktirdiğini, personel, kaynak ve zaman israfına yol açtığı gibi vatandaş açısından da "hayatı çekilmez hale getirdiğine" dikkat çekti. Özellikle büyükşehirlerde bir belgenin alınmasının bazen vatandaşın bir gününü aldığını vurgulayan Ayva, köylerde ve küçük yerleşim yerlerinde ise durumun daha acı olduğunu ifade etti.

BELGEDE SAHTECİLİKTE ÖNLENİR

Öte yandan diğer kurumdan gelecek bilginin sağlıklılığının da tartışıldığını kaydeden AKP'li Ayva, gelişmiş teknolojiyle alınan belgenin de değiştirilebileceğine dikkat çekti. Sadece bu olasılığın bile "mevcut yöntemin baştan aşağı sorgulanmasını gerektirdiğini" savunan Ayva, teklifinin uygulanması için kademeli geçiş süresi öngördü.

ÖNCE VATANDAŞ BİLGİYİ İLETECEK

Yasanın tam olarak yürürlüğe girmesinden sonra ise vatandaşlar dilekçe, matbu form veya elektronik ortamda kendilerine ait bilgileri bildirecek. Bu bilgilerlerle ilgili başvurunun yapıldığı kuruluş ise bilgisayar programıyla bu bilgilerin doğruluğunu denetleyebilecek.

Bu şekilde işletme maliyetlerinin düşürüleceğini belirten Ayva, sistemin oturmasından sonra vatandaşla ilgili tüm resmi yazı, belge ve bilginin elektronik ortamda dolaşacağını kaydetti.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Belediye ve muhtarlıklar da dahil olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları vatandaşlarla ilgili bilgileri elektronik ortamda tutacak. Bu kurum kuruluşlar, "vatandaşlarla ilgili bilgiyi ilgili kişiden talep edemeyecek", ilgili kurumdan isteyecek. Buna rağmen bilgi belgeyi eski usulde talep edilmesi ve vatandaşın da bunu getirmemesi halinde doğacak sonuçtan, talep eden kuruluşun yönetici ve görevlileri sorumlu olacak. Bu bilgi ve belgelerle yapılan işlemlere dair itirazların olması halinde, diğer kuruluştan alınan bilgi ve belgenin tarihleri ve hangi bilgilerin alındığı, kanıtlanabilecek şekilde saklanacak. Bu bilgi ve belgelerin zarar görmemesi için her türlü önlem alınacak. Bilgi alışverişinin nasıl olacağı, hangi personelin hangi seviyedeki bilgiyi görebileceği, kullanılacak şifre yöntemleri, istenen bilgi ve belgede hangi usul ve esaslara uyulacağı ise, yasanın yürürlüğe girmesinden 6 ay sonra başbakanlığın yayınlayacağı yönetmelikte düzenlenecek.

1-7 YIL ARASINDA GEÇİŞ SÜRESİ

Ayva'nın teklifi bu haliyle yasalaşırsa, elindeki bilgileri elektronik ortamda bulunduran kamu kurum ve kuruluşları yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl sonra bu uygulamaya geçecek. Ancak diğer kurum-kuruluşlar ellerindeki bilgilerin elektronik ortama aktarılabilme durumuna göre 3-7 yıl sonra sisteme dahil olacak. İkametgah, fakirlik kağıdı gibi muhtarlık belgeleri, nüfus cüzdanı örneği, adli sicil, sosyal güvenlik kurumu bilgileri, üzerinde kayıtlı taşıt olup olmadığına ilişkin emniyet bilgileri, taşıtların vergi borcunun olup olmadığına ilişkin vergi bilgileri bir yıl içerisinde elektronik ortamda kurum-kurulaşlara iletilecek. Odalar, birlikler ile Maliye, Adalet, İçişleri, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarına bağlı birimler ise 3 yıl içerisinde başka kurum talep ettiğinde elektronik ortamda sunacak hale gelecek. Aynı şekilde 7 yıl içinde ise, MSB, MEB, Bayındırlık ve İskan bakanlıkları ile bağlı birimleri sisteme hazır hale gelecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber