Dünya'ya yazılım satan Türk Firması
Dünya devlerinin siber güvenliğini sağlayan Hataylı işadamı Abdulhayoğlu, ODTÜ'de Ar-Ge merkezi kurdu. Merkez, tüm dünyaya 'Engineered in Turkey' damgalı yazılım satıyor

Mucit KOBİ bu hafta küçük girişimcilere rol model olacak bir başarı öyküsünü masaya yatırdı. Aralarında Nasdaq, IBM, Wastern Union gibi devlerin yer aldığı 7 milyon şirketin siber güvenliğini sağlayan Türk firması Comodo'dan bahsedeceğiz. Şirketin hikayesi yerelden küresel lige çıkmanın adeta kodlarını veriyor. Hataylı işadamı Melih Abdulhayoğlu'nun 1998'de İngiltere'de kurduğu Comodo, bugün 5 milyar dolarlık piyasa değerine sahip bir şirket. Hedefi ise Türkiye'yi teknoloji liginde üst sıralara taşıyacak projeler geliştirmek. Bu kapsamda ODTÜ'de Ar-Ge merkezi kuran şirket 180 mühendis istihdam ediyor.
ANKARA'DAN İHRACAT BAŞLADI
ODTÜ'deki Ar-Ge merkezi 2 yıda 22 patent almayı başarmış. Hatta buradan Almanya'ya ihracata başlayan firmanın hedefi kısa sürede mühendis istihdamını 500'e çıkarmak. Melih Abdulhayoğlu, planlarının 100'den fazla KOBİ'yle bir araya gelerek 'yazılım güvenliği vadisi' kurmak olduğunu söyledi. İlk ürünleri olan Korugan'ı Türkiye'den önce Almanya'ya sattıklarını söyleyen Abdulhayoğlu, faaliyetlerini şöyle anlattı: "Korugan, iç ve dış sanal tehditlere karşı, kurum ve şirketlerin bilgisayar ağına kapsamlı bir koruma sağlıyor. "Engineered in Turkey" (Türk Mühendisliği) damgası ile dünyaya satılıyor. Bundan sonra bu damgayı yaygınlaştırmak istiyoruz. Ar-Ge merkezinde kullandığımız siber güvenlikle ilgili ürünlerin de patent başvurularını yapıyoruz. Böylelikle ürün piyasaya çıkmadan yapımında kullanılan patentlerin korumasını sağlıyoruz."
YATIRIMIN 4'TE BİRİ TÜRKİYE'YE GİDİYOR
Abdulhayoğlu,Türkiye'den dünyaya teknoloji satmayı hedeflediklerini belirterek, "Yatırımın 4'te 1'ini Türkiye'ye yapıyoruz. Antakya'ya da Ar-Ge merkezi açmayı planlıyoruz" diye konuştu.