Astsubaylıktan istifa edip özel sektöre geçenin emeklilik durumu

22 yıl astsubay olarak çalıştıktan sonra istifa edip özel sektöre geçmek isteyen bir kamu personelinin emeklilik yönünden durumu ne olur?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Mayıs 2015 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Astsubaylıktan istifa edip özel sektöre geçenin emeklilik durumu

SORU:

Merhaba,
29.04.1975 doğumluyum.1992 yılında Astsubay sınıf okuluna girip 1993 yılında Astsubay olarak göreve başladım.Çok iyi bir kurumdan şuanki maaşım oranında iş teklifi aldım.30.08.2015 tarihinde emekli olup SGK'lı olarak bu işte çalışmak istiyorum.Fiili hizmet süremi doldurdum, kurumumun emekli tarihi hesaplama programında 01.01.2019 tarihinde yaşı tamamlayacağım gözüküyor. 15.09.2015 tarihinde yeni işime başladığımda 1261 gün çalıştığımda yaş sürem dolmuyor.Bu şartlarda 1261 günü geçip SGK'dan emekli olursam;
1. Emekli ikramiyemi alabilirmiyim,alırsam hangi şartlarda alabilirim?
2. SGK'dan emekli olursam emeklilik tarihim ne olur?
3. SGK'dan emekli olursam avantaj ve dezavantajlarım ne olur?
4. Emekli sandığı ile SGK'dan emekli olmak arasında emekli aylık miktarım ne olur?
5. Yeni başlayacağım işe rağmen dışardan prim ödeyerek veya başka bir yolla emekli sandığından emekli olma şansım varmı?
Bana bu konularda yardımcı olursanız çok memnun olurum.Teşekkür ederim

Muvazzaf askeri personelin emeklilik işlemleri, diğer devlet memurlarında olduğu gibi 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa göre yapılmaktadır.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda yer alan emeklilik koşulları ile ilgili madde ifadelerinde, erkekler için 25 hizmet yılı ile birlikte yaş koşulunun da olması gerektiği kuralı bulunmaktadır.

Askeri personelin fiili hizmet süresi zammı, diğer söylemle yıpranma payları erken emeklilik şartlarını kazanmalarını sağlamaktadır. Emeklilik yaş gruplarından yıpranma payları eksiltilerek emeklilik yaş tarihleri daha önceye çekilmektedir. Bu durum yıpranma payı olan meslek grupları için avantajlı bir durumdur.

Fiili Hizmet Süresi Zammı; Emeklilik Yaş, Emeklilik Hizmet, Emekli Aylık, Emekli İkramiye işlemlerinde etki eder.

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu şartlarına göre erkek memurların 25 hizmet yılını ve 5434 sayılı Kanunun geçici madde 205 de yer alan tabi oldukları yaşlarının tamamlamaları gerekecektir.

Geçici madde 205 e göre hesaplamalar, 8.9.1999 tarihinden önce sigortalı, devlet memurluğu hizmet süresi bulunanlar içindir. Bu tarihten önce hizmet süresi bulunmayanlar 25 hizmet yılı ve 60 yaş şartına tabi olmaktadırlar.

Emekli Sandığına tabi devlet memurluğu hizmetleri ile birlikte Sosyal Sigortalara, Bağ-Kur'a ve 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine tabi sandıklara göre sigortalılık süreleri olanlar hakkında 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun hükümleri uygulanmak suretiyle hizmet süreleri birleştirilmektedir.

Bu kanun hükümlerine göre; ilgililerin hizmet sürelerinin hesabı yapılmak suretiyle hangi kanun hükmüne tabi olacakların ve aylıklarının bağlanacağının tespiti yapılmaktadır. Bu tespit işleminde ilgililerin son yedi yıllık fiili hizmet süreleri esas alınmaktadır. Buna göre;

Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) üzerinden;

  • - Son yedi yıllık hizmetleri içerisinde hizmet süresi fazla olan kurum (SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı gibi)
  • - Son yedi yıllık hizmetleri içerisinde SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı hizmetlerinin eşit olması halinde ise son defa tabi olunan Kurum,

mevzuatına ilişkin hükümler uygulanmaktadır. (506 Sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun veya 5434 sayılı Kanun gibi)

Aşağıdaki hallerde ise, son yedi yıllık hizmet hesabı yapılmamaktadır. Bu durumlar;

  • - Malullük,
  • - Ölüm,
  • - 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden re'sen emekli olma,
  • - Süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme,
  • - Bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi,

Bu hallerde, ilgililere hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanmaktadır.

- Astsubayların azami olarak görev yapabilecekleri yaş haddi; 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 40 hükmündedir.

Yaş hadleri;

- Astsubay çavuşlar 43

-Astsubay üstçavuşlar 46

-Astsubay başçavuşlar 49

-Astsubay kıdemli başçavuşlar 55

Olmaktadır. Bu yaşlardan sonra görev yapamamaktadırlar.

Açıklamalarımız Bağlamında Durumunuzun Değerlendirilmesi:

Merhaba,

29.04.1975 doğumluyum.1992 yılında Astsubay sınıf okuluna girip 1993 yılında Astsubay olarak göreve başladım.Çok iyi bir kurumdan şuanki maaşım oranında iş teklifi aldım.30.08.2015 tarihinde emekli olup SGK'lı olarak bu işte çalışmak istiyorum.Fiili hizmet süremi doldurdum,kurumumun emekli tarihi hesaplama programında 01.01.2019 tarihinde yaşı tamamlayacağım gözüküyor. 15.09.2015 tarihinde yeni işime başladığımda 1261 gün çalıştığımda yaş sürem dolmuyor.Bu şartlarda 1261 günü geçip SGK'dan emekli olursam;

SORU 1 - Emekli ikramiyemi alabilirmiyim,alırsam hangi şartlarda alabilirim?

CEVAP 1- 2829 sayılı Kanuna gore astsubaylıktan ayrılıp sigortalı olarak çalıştığınızda, bu çalışmanız 3 yıl 6 ay veya daha fazla, yani 1261 gün ve daha fazla olursa astsubay olarak emekli olmayıp, ssk. lı olarak emekli olursunuz ve emekli olduğunuz tarihteki rayiç tutarlar üzerinden astsubaylık sürenize (fiili hizmet süresi zammınız dahil) emekli ikramiyesi alabileceğinizi değerlendirmekteyiz. . Detaylı bilgi için tıklayın.

SORU 2. SGK'dan emekli olursam emeklilik tarihim ne olur?

CEVAP 2- İşçi olarak emekli olursanız, göreve başlama ay ve gün belirtilmediğinden 506 sayılı Kanunun geçici 81 inci maddesinin ( j ) veya ( k ) bendine gore 23.05.2002 tarihindeki sigortalılık süreniz esas alınarak emeklilik tarihinizin olacağını değerlendirmekteyiz.

j) Sigortalılık süresi 9 (dahil) yıldan fazla, 10 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 49 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 9 yıl 6 ay (dahil) dan fazla, 11 yıldan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 53 yaşını doldurmaları ve en az 5600 gün,

k) Sigortalılık süresi 8 (dahil) yıldan fazla, 9 yıldan az olan kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini ve 50 yaşını doldurmaları, sigortalılık süresi 8 (dahil) yıldan fazla, 9 yıl 6 aydan az olan erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini ve 54 yaşını doldurmaları ve en az 5675 gün,

SORU 3-4-SGK'dan emekli olursam avantaj ve dezavantajlarım ne olur? Emekli sandığı ile SGK'dan emekli olmak arasında emekli aylık miktarım ne olur?

CEVAP 3-4- Astsubay olarak emekli olursanız, yıpranma payınız yaş grubunuzdan düşürülür ve daha önce emeklilik tarihiniz bulunur. Astsubay olarak emekli olursanız derece ve kademe, gösterge, ek gösterge, kıdem aylığı, taban aylığı, tazminat gibi unsurlar üzerinden emekli aylığınız hesap edilir, ayrıca emekli aylığınıza 100 TL. ek bir ödeme yapılır. TSK. Sosyal imkanlarından faydalanmaya devam etme hakkınızın da olduğunu değerlendirebiliriz.

İşçi olarak emekli olduğunuzda yıpranma payınız yaş grubunuzdan eksiltilmez, ortalama kazançlarınız üzerinden yaşlılık aylığınız bağlanır. (Aylık kıyaslamasını tercihinizden önce Sosyal Güvenlik Kurumundan öğrenmenizi tavsiye edebiliriz) 100 TL. ek bir ödeme yapılmaz. TSK. Sosyal imkanlardan faydalanmaya devam etme şansınızın olamayacağını değerlendirebiliriz.

SORU 5- Yeni başlayacağım işe rağmen dışardan prim ödeyerek veya başka bir yolla emekli sandığından emekli olma şansım varmı?

CEVAP 5- Astsubaylıktan ayrıldıktan sonra yeni başlayacağınız işinizde 1261 gün ve daha az bir sure çalışıp, yaşınızı dolduracağınız tarihe kadar isteğe bağlı iştirakçi olarak memur olarak emekli olma yolunu seçebilirsiniz. Şayet yeni başlayacağınız işte bu süreyi geçirirseniz memur olarak emekli olma şansını kaybedersiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber