Meslek lisesi mezunları AB'de geçerli sertifika ve mesleki yükseköğretime sınavsız devam hakkı kazanacak

Haber Giriş : 28 Şubat 2004 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslek lisesi mezunları AB'de geçerli sertifika ve mesleki yükseköğretime sınavsız devam hakkı kazanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu eğitimi birkaç yıl içinde AB'de olduğu gibi 12 yıla çıkaracak projeyi başlattı. Polis kolejleriyle askeri liseler dışındaki okullar bakanlığa bağlanıp genel ve meslek lisesi adı altında toplanacak.

AB'de geçerli sertifika
Projeye göre 8. sınıfı bitirenler başarı düzeyi ve eğilimine göre ya üniversite kariyeri için genel liselere ya da meslek liselerine yönlendirilecek. Meslek lisesi mezunları AB'de geçerli sertifika ve mesleki yükseköğretime sınavsız devam hakkı kazanacak.

Meslek lisesi mezunu AB sertifikası alacak

Eğitim sistemi baştan aşağı değişiyor. Liseler genel ve meslek liseleri olarak ikiye ayrılacak. Meslek lisesi mezunu sertifika alacak. Zorunlu eğitim 12 yıla çıkacak.

Eğitim sisteminde reform çalışmalarını hızlandıran Hükümet, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'hantal' diye tabir ettiği yapısını ortadan kaldırmak için düğmeye bastı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Başkanlığı'nda geçtiğimiz ocak ayında yapılan toplantılarda, "Bakanlığın yeniden yapılandırılması" kararı alındı. Bakanlığın merkez teşkilatı küçültülerek, genel müdürlüklerin sayısının azaltılması ve bu yönde yasa taslağı hazırlanması benimsendi.

Liseler Birleşiyor
Bu çerçevede 16 genel müdürlük sayısı yarı yarıya azaltılırken genel müdürlüklerin de bazı yetkileri il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine devredilecek. Böylece, sorunların yerinde ve hızla çözülmesi de sağlanacak. Yapılacak düzenleme ile Genel Liseler ve Meslek Teknik Liseleri ana başlıkları altında iki tür içinde toplanacak. Anadolu ve Fen liseleri ile Anadolu İmam Hatip liseleri gibi sınavla öğrenci alan okullar, genel liselere dahil edilerek, Orta Öğretim Genel Müdürlüğü'ne, tüm meslek liseleri ile İmam Hatip ve ticaret liseleri ise birleştirilerek, Kız ve Erkek Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlanacak.

12 yıllık eğitim
Hazırlanan projeyle ayrıca, diğer bakanlıklara bağlı okulların askeri okullar, polis kolejleri ve konservatuvarlar dışında kalan tamamı da Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilecek. Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk bu yapılaşmanın Türk eğitim sisteminin Avrupa Birliği standartlarına kavuşturulmasında son adım olduğunu belirtti. Bu projenin, zorunlu temel eğitimin 12 yıla çıkarılmasının temelini oluşturacağını vurgulayan Prof. Dr. Selçuk, "Bu projeyle artık öğrenciler üniversite kapılarında yığılmayacak. Meslek liselerinden mezun olan öğrenciler, AB'de geçerliliği olan meslek sertifikalarına kavuşacak. İlköğretimden itibaren 9. sınıfa kadar bazı öğrencilerimiz not esasına göre, ya akademik kariyer için üniversitelere ya da meslek okullarına yönlendirilecekler" diye konuştu.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber