Şizofreni hastaları 'Mavi At' ile rehabilite edilecek

Tedavi gören hastaların toplumsal yaşama uyumu amacıyla Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Kamu Hastaneleri Birliği tarafından oluşturulan "Mavi At Kafe" hizmete girdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2015 18:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Şizofreni hastaları 'Mavi At' ile rehabilite edilecek

Balıkesir Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören şizofreni hastalarının topluma uyum sağlaması amacıyla hem üretip hem çalışabilecekleri "Mavi At Kafe" açıldı.

Merkezin sorumlu hekimi psikiyatri uzmanı Umut Karasu, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğince oluşturulan kafenin açılışında yaptığı konuşmada, bu tür rehabilitasyon hizmeti verilen yer sayısının Türkiye'de 2, dünyada 12 olduğunu belirterek, yiyecek, içecek ve el işi ürünleri satışının yapılacağı "Mavi At"ın şizofreni hastalarının rehabilitasyonuna büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

-Palyatif Bakım Merkezi

Balıkesir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından kurulan, yatalak ve ağır hastaların takip edileceği, kendisine ve ailesine tıbbi ve psikolojik destek sağlanacağı "Palyatif Bakım Merkezi" de hizmete girdi.

Genel Sekreter Hasan Hocaoğlu, kronik palyatif bakım merkezlerinin 2014 yılından itibaren sağlık sisteminin gündemine girdiğini kaydederek, Türkiye'deki bu merkezlerde başka ülkelerdekilere oranla daha fazla yatak bulunduğunu bildirdi.

Yoğun bakım sonrası hastaları taburcu edecekleri alanların olmadığını dile getiren Hocaoğlu, merkezin, ağrı polikliniğinin desteğiyle 2 uzman hekim, 8 hemşire, birer diyetisyen, psikolog ve fizyoterapistle hizmet vereceğini kaydetti.

Kafe ve merkezin açılışına Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Sema Kırcı ve Ali Aydınlıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu da katıldı.

-Mavi At

Şizofreni hastalarının hizmet vereceği "Mavi At" kafenin adı, 1974 senesinde İtalya'nın Trieste kentindeki bir akıl hastanesinde yatan hastaların elde ettikleri dışarıya çıkma hakkını simgeleştirmek için yaptıkları 2,5 metre yüksekliğindeki ahşap mavi attan geliyor.

Önceleri hastaneden dışarı çıkma izni olan tek canlı, kirli çamaşırları taşıyan bir at iken o tarihte hastanenin bahçesine koyulan mavi at toplumla bütünleşmenin sembolü haline geldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber