Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı getiriliyor.

Haber Giriş : 03 Mart 2004 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı getiriliyor.

Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılanması ile ilgili hazırlanan değişiklik önerisinin hayata geçmesi halinde, 11 olan üye sayısı 17'ye çıkacak ve üyelerin emeklilik yaşı 65'ten 67'ye yükselecek. İki daireden oluşacak olan yüksek mahkemede, yedek üyelik kaldırılacak. Yeniden yapılanma ile ilgili Başkanvekili Haşim Kılıç'ın başkanlığında oluşturulan komisyon, değişiklik taslağı hazırladı. Kılıç, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesi'nin mevcut yapısıyla iş yükünün altından kalkamayacak hale geldiğini söyledi. Kılıç, taslakla AİHM'de olduğu gibi bireysel başvuru hakkının getirildiğini bildirdi.

Üye sayısı 17'ye çıkıyor
Anayasa'nın, Anayasa Mahkemesi ile ilgili 104, 146, 147, 148, 149,152 ve 153. maddelerinde önemli reformlar öngörülen taslağa göre, söz konusu önerilerin hayata geçirilmesi halinde yüksek mahkeme temel hak ve özgürlüklere yeni boyutlar kazandıracak, daha iyi içtihatlar üretecek. Anayasa'nın 146. maddesi ile ilgili öngörülen değişikliğe göre, yüksek mahkemenin üye sayısı 11'den 17'ye çıkarılıyor, yedek üyelik kaldırılıyor. İki ayrı daireden oluşacak ve gerektiği zaman genel kurul halinde toplanacak olan Anayasa Mahkemesi'nde üyelerin seçimi yüksek yargı organları, TBMM ve Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak. Üyelerden beşi Yargıtay, dördü Danıştay, biri Askeri Yargıtay, biri Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, 6 üye de avukat, öğretim üyesi ve Sayıştay kontenjanından TBMM tarafından seçilecek.

Üyelik süresi 12 yıl
Taslakla, emekli olma yaşı 67'ye çıkarılıyor. Üyelik süresinin 12 yılla sınırlandırıldığı, Avrupa ülkelerinde bu sürenin 8 ve 12 yıl arasında değiştiği kaydedilen gerekçede, bir başkan ve iki başkan vekilinin üye sayısının salt çoğunluğu ile dört yıllığına seçileceği bildiriliyor. Gerekçede, toplantı yeter sayısının 13 üye ile sınırlandırılacağı belirtiliyor.

Sosyal yaşamın hızlı değişimine paralel olarak Anayasa Mahkemesi kararlarında zorunlu görülebilecek değişim ve gelişimin sonucu olarak, Anayasa'nın 152. maddesinin son fıkrasında yer alan ve yaygın bir eleştiriye konu olan 10 yıllık süre beş yıla indiriliyor. Anayasa'nın 153. maddesinin birinci fıkrasının ikinci tümcesinde yer alan "İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz" şeklindeki hüküm metinden çıkarılıyor.

Siyasi parti davaları
Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılanması ile ilgili hazırlanan Anayasa taslağında, yüksek mahkeme iki daire ve bir genel kuruldan oluşacak. Taslağa göre, Anayasa değişikliğinin denetlenmesi, siyasi parti kapatma davası ve Yüce Divan sıfatıyla yapılacak yargılama dışında kalan tüm işler, her iki daireye eşit şekilde paylaştırılacak. Daireler arasında oluşabilecek içtihat farklılıkları genel kurul tarafından giderilecek. Her bir daire bir başkan ve 6 üye ile toplanacak ve salt çoğunlukla karar verebilecek. Anayasa Mahkemesi Başkanı, genel kurulun, başkan vekilleri de dairelerin başkanlıklarını yürütecek. Genel kurul, bir başkan ve 12 üye ile toplanacak ve yine salt çoğunlukla karar alabilecek. Ancak, genel kurulun anayasa değişikliklerinde iptale ve siyasi parti davalarında kapatmaya karar verebilmesi için, beşte üçlük "nitelikli oy çokluğu" aranacak.

Anayasa taslağına göre herkes, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki anayasal hak ve özgürlüklerinden birinin kamu gücü tarafından ihlal edilmesi halinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunabilecek. Anayasa şikayeti ile ilgili bireysel başvuruların görüşebilirliği, kabul edilebilirliği ve kararın içeriğine ilişkin ön inceleme komisyonu kurulacak. Ön inceleme komisyonunun kuruluş ve yetkileri, daire kararına ilişkin esas ve usuller, kanunla düzenlenecek.

Yüce Divan kararlarına yeniden inceleme yolu
Anayasa değişikliği taslağında yer alan 148. maddede, Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme başvurusu hakkı getiriliyor. Gerekçede, neden böyle bir yolun açıldığı şöyle açıklanıyor: "Yüce Divan görevinin genel kurul tarafından yerine getirileceği hükme bağlanmıştır. Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme başvurusu yolu açılmıştır. Bu model, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun ilk derece mahkemesi olarak verdiği kararların yeniden incelenmesi şeklindeki kanun yolundan esinlenmiştir. Başta Almanya olmak üzere Avusturya ve İspanya gibi birçok Avrupa ülkesinde başarıyla uygulanan bireysel başvuru yöntemini getiren yeni bir düzenlemedir. Anayasa şikayeti, yasaların anayasaya, idari işlemlerin yasaya uygunluğunun denetiminden, temyiz ve karar düzeltme yolundan farklı bir hak arama yoludur. AİHM'ye yapılan bireysel başvuruya benzer bir iç hukuk uygulamasıdır. Bu hakkın sağlanmasıyla Türkiye aleyhine AİHM'ye açılacak davalarda önemli bir azalma olacaktır. Çünkü böyle bir durumda Anayasa şikayeti yolunun tüketilmesi, AİHM'ye başvurunun bir ön koşulu olarak aranacaktır."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber