Hekim açığı ciddi boyutta

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2006 20:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de ciddi bir hekim açığı bulunduğunu belirterek, YÖK'ün, bu açığı kapatmak için en kısa zamanda üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Bakanlığına bağlı kuruluşlarda inceleme yapmak üzere Kahramanmaraş'a gelen Akdağ, ilk olarak Vali İlhan Atış'ı ziyaret etti. Vali Atış'ın, yöresel el yapımı ceviz sandık hediye ettiği Bakan Akdağ, TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, milletvekilleri Hanefi Mahçiçek, Ali Sezal, Fatih Arıkan, Mehmet Ali Bulut ve Mehmet Yılmaz Can'ın da hazır bulunduğu ziyarette, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Hekim açığının kapatılması için üniversitelerin meselenin üzerine daha çok düşmesi gerektiğini ifade eden Bakan Akdağ, "Ülkemizde ciddi bir hekim açığı var. YÖK, bu açığı gidermek üzere en kısa zamanda üzerine düşeni yapmalıdır. Gerek mevcut fakültelerin kapasitesi artırılarak veya büyük fakültelerin ikinci fakülteler kurması yoluyla açık kapatılmalıdır" dedi.

Öteden beri öğretim üyesi sayısının yeterli olmadığı mazeretinin ileri sürüldüğünü kaydeden Akdağ, "Biliyoruz ki Avrupa'daki birçok ülkeye göre bizim tıp fakültelerimizdeki öğretim üyesi sayısı daha fazla. Bir kıyaslama yapmak için söylüyorum. Almanya'da her bir tıp fakültesinde öğretim üyesi başına 22 öğrenci düşmektedir. Türkiye'de her bir tıp fakültesi öğretim üyesi başına 2.9 öğrenci düşmektedir. Yani Türkiye'de, neredeyse Almanya'nın 8 misli öğretim üyesi var. O zaman demekki bu hususta bir sıkıntı yok. Yani bu mutlaka yapılmalı. Yarınımız için, çocuklarımızın geleceği için, kendimizin sağlık geleceğini kurtarmak açısından bunu mutlaka yapmalıyız. 10 sene sonra aynı soruyu Kahramanmaraş'ta Sağlık Bakanı'na sorarsanız çok geç kalmış olursunuz. Bu hususta ilgililer üzerlerine düşeni yapmalı" diye konuştu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, organ bağışı konusunda da yasaların hükümlerinin belli olduğunu ifade ederek, "Ölen kişinin birinci derecede yakınlarının söz hakkı vardır. Dolayısıyla bu alandaki uygulamaları geliştirmeliyiz. Zorlamayla bu iş olmaz. Vatandaşın bu konuda bilincini artırmamız lazım. Onun için biz Sağlık Bakanlığı olarak elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Valiliğin ardından Kahramanmaraş Belediyesi'ne geçen Bakan Akdağ, burada da şunları söyledi:

"Belediyenin en önemli hizmetlerinden bir tanesi, vatandaşa temiz su içirmesidir. Belediyeyle sağlık hizmetleri arasında hiçbir fark yok. Birbirinden ayırt edilemez hizmetlerdir. Geçmişte işçilerimiz ilaçlarını alabilmek için saatlerce kuyruklarda bekliyorlardı. Biz bu kuyruk işini tarihe gömdük. Kuyruk tarih oldu artık Türkiye'de ama biz durmuyoruz. Sağlık hizmetlerinde şuradan şuraya geleceğiz demiyoruz. Bu maraton koşusunu koşmaya devam edeceğiz. 112 Acil Servis ekipleri önceleri kırsalda değil, kent merkezlerindeydi. Ama bugün 112, kırsalın her köşesinde vatandaşın hizmetinde hazır ve nazır olarak bekliyor. Sağlık ocaklarımıza, sağlık merkezlerimize, hastanelerimize gelen vatandaşlarımızı güler yüzle karşılama, güler yüzle hizmet etmenin gayreti içindeyiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber