Seçim hükümetiyle ilgili 5 soru 5 cevap

MHP'nin hem koalisyona hem de Meclis'te alınacak seçim kararına karşı çıkması seçim hükümeti kurulmasını gündeme getirdi. Bu durumda siyasetin aşmak zorunda olacağı pek çok zorluk yaratıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Ağustos 2015 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Seçim hükümetiyle ilgili 5 soru 5 cevap

HAKKI KURBAN

23 Ağustos'ta hükümeti kurma süresi sona ererken bir sürpriz olmazsa Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim yenileme kararı alacak ve bir seçim hükümeti kurulacak. Seçim hükümetinde her partiden milletvekili oranında bakanlar yer alacak. Meclis'te seçim kararı alınamaması durumunda Türkiye'nin ilk kez zorunlu olarak karşılaşacağı bu tablonun krizlere de gebe olacağı savunuluyor.

İşte o kriz başlıkları:

1. TEZKERE NASIL ÇIKACAK?

Hükümete sınır ötesinde operasyon yetkisi veren tezkerenin süresi 2 Ekim'de doluyor. Hükümet, yeni tezkere talebinde bulunmaya kalkarsa, kabinede yer alacak HDP'li bakanların tavrı ne olacak? HDP'li bakanlar "evet" diyebilecek mi?

2. GÜVENLİ BÖLGE NE OLACAK?

Suriye'nin kuzeyinde "güvenli bölgeler" oluşturulması için uzun süredir hazırlık yapılıyor. CHP'nin Suriye politikası ile HDP'nin yaklaşımı, mevcut hükümetten tamamen farklı. Bu durumda nasıl bir adım atılacak?

3. BÜTÇE SIKINTISI NASIL AŞILACAK?

2016 bütçesinin normal şartlarda 17 Ekim'e kadar TBMM'ye sunulması gerekiyor. Bu durumda "geçici bütçe" hazırlanacak. Bu bütçede, Genelkurmay ve MİT bütçelerine "HDP" ve "CHP"yi temsilen kabinede olan bakanlar ne diyecek?

4. KAZANIMLAR NE OLACAK?

AK Parti'nin 13 yıllık tek parti iktidarında izlenegelen politikalara karşı, özellikle seçim döneminde muhalefet uçuk vaatlerde bulunmuştu. Bu konularda adım atılması dengeleri altüst edebileceği gibi, atılmaması da, tartışmaları beraberinde getirecek.

5. TERÖR VE PARALELLE MÜCADELE

Terörle mücadele, hükümetin koordinesinde yürüyor. Gerektiğinde her türlü bilgi ve belge Bakanlar Kurulu'nda değerlendiriliyor. "Terör örgütüne destek verdiği" belirtilen HDP'nin içinde olduğu kabinede bu konuda kararlar nasıl alınabilecek?

SEÇİM HÜKÜMETİ NASIL OLACAK?

Cumhurbaşkanı, geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları, bağımsızlardan atanacak. Siyasi parti gruplarından alınacak bakan sayısı Meclis Başkanı İsmet Yılmaz tarafından tespit edilerek, Erdoğan'ın görevlendireceği Başbakan'a bildirilecek. Geçici Bakanlar Kurulu, kararın Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kurulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber