İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Vefat eden memur emeklisinin kız çocuklarına aylık bağlanması

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Ağustos 2015 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vefat eden memur emeklisinin kız çocuklarına aylık bağlanması

SORU:Kolay gelsin babam 01/05/2013 tarihinde vefat etti ben o dönem sözleşmeli memur idim. Sgk bana babamdan maaş bağladı ilk maaşta sgk ya gittim çalıştığımı buna rağmen maaş alıp alamayacağımı sordum evlenene kadar alabilirsin dendi.15/08/2013 tarihinde memur kadrosuna geçiş yapıldı. Ben babamdan maaş almamam gerektiğini bilmediğim ve bana herhangi bir bilgi verilmediği için maaş almaya devam ettim 01/08/2015 tarihinde maaş kesintisi olduğunda sgk ya gittim memur kadrosuna geçtiğim için bu hakkı kaybettiğimi ve cezalı olarak ödeme yapmam gerektiği söylendi. Ben sıradan bir vatandaş olarak (hukuk fakültesini bitirmemiş) böyle bir kanun olduğunu bilmeyen bir vatandaş olarak yapabileceğim bir şey varmı.ana parayı ödemede sıkıntım yok.hemen ödeyeyim.ama bilmediğim bir konuda cezalandırılmam ben çok üzmektedir.mağduriyetimin giderilmesi için bana yardımcı olabilirmisiniz.bana yol gösterebilirmisiniz.teşekkürler

CEVAP: Sorunuz özelinde vefat eden memur emeklisinin kız çocuklarının aylık bağlanması şartlarını açıklamaktayız.

2008 yılı Ekim ayından önce memur olan kişinin vefatında yetim kız çocuklara aylık bağlanması şartları ile 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk kez memur olan kişinin vefatında yetim kız çocuklara aylık bağlanması şartları farklıdır.

1- 2008 yılı Ekim ayından önce memur olanlar hakkında 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.
Bu Kanunun şartlarına göre kız yetimlere aylık bağlanması ;
- Kız çocuk evlenmeyecek, yani bekar veya evlenmiş ise de boşanmış olması gerekiyor.
- Devlet memuru olarak çalışmaması gerekiyor.
Şayet evli ise veya memur olarak çalışıyor ise veya hem evli hem de memur olarak çalışıyorsa kız çocuklar aylık alamıyor.
- Kız çocuk memur olarak değil de, sigortalı veya bağ-kurlu veya yabancı bir ülkede çalışsa bile 5434 sayılı Kanuna göre aylık alması mümkün oluyor.

2- 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk kez memur olanlar için de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.
Bu Kanunun şartlarına göre kız yetimlere aylık bağlanması;
Hiç bir şekilde çalışmayacak, evli olmayacak, yabancı ülkede çalışsa dahi aylık alamıyor.

Durumunuzun değerlendirmesi;
Babanız 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa tabi olmakta iken vefat ettiğine göre, size verilen bilgilerin eksik olduğunu değerlendiriyoruz. Sizin öğrendiğinize göre kız çocuklara çalışmadıkları sürece ve evli olmadıkları sürece aylık alabilirler bilgisinin verildiğini, ancak memur olarak çalıştığınızda aylıklarınızın kesileceği bilgisinin eksin verilmiş olabileceğini değerlendirmekteyiz.
Bu duruma göre de, sizin memur olarak çalıştığınız sürece aylıklarınızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri alınması normaldir.
Ancak, genel kural her vatandaş hukukun genel uygulamasını bilmekle mükellef olarak görünür. Burada eksik olan sizin çalıştığınızda Sosyal Güvenlik Kurumunun aylıklarınızı ödememesi gerektiğidir. Ödemiş ise çalıştığınızı bile bile ödemiş duruma düşer. Bu da Kurum hatası olarak görünmesi ve faiziyle birlikte tahsil etmemesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.
5510 sayılı Kanunda yer alan 96 ncı maddeye göre de, Kurumun hatalı işlemlerinden kaynaklanmışsa, hatalı işlemin tespit tarihinden geriye doğru en fazla beş yıllık sürede yapılan ödemeler toplamı, ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren yirmidört ay içinde yapılacak ödemelerde faizsiz, yirmidört aylık sürenin dolduğu tarihten sonra yapılacak ödemelerde ise bu süre sonundan,itibaren hesaplanacak olan kanuni faizi ile birlikte, ilgililerin Kurumdan alacağı varsa bu alacaklarından mahsup edilir, alacakları yoksa genel hükümlere göre geri alınır.
?Tavsiyemiz, yapılan ödemeler geri alınır, bu konuda dava açmış olmanızın durumunuzu değiştirmeyeceğini değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber