Özel Öğretim Kurumları Kanunu Tasarısı gelecek hafta Genel Kurulda görüşülecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2006 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel okullarda öğrenim gören öğrencilere, her ders yılı için öğrenci başına belirlenen ücretlerin yarısını geçmemek üzere, azami 1000 YTL tutarında devlet yardımı yapılmasını da öngören Özel Öğretim Kurumları Kanunu tasarısı, gelecek hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülecek.

Tasarı, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri veya özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişiler tarafından açılacak özel öğretim kurumlarına izin verilmesine, kurumların eğitim-öğretim, yönetim, denetim ve gözetimi ile yabancılar tarafından açılmış bulunan özel öğretim kurumlarının; eğitim-öğretim, yönetim, denetim, gözetim ve personel çalıştırılmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Yabancılar tarafından açılan özel öğretim kurumlarını da kapsayan tasarının "Tanımlar" bölümünde yabancı okullar ile azınlık okullarına açıklık getiriliyor.

Dershane, çeşitli kurslar, özel eğitim okulu, motorlu taşıt sürücüleri kursu, öğrenci etüt eğitim merkezi, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, milletlerarası özel öğretim kurumları (yalnız yabancı uyruklu öğrencilerin devam edebilecekleri özel öğretim kurumları) ile uzaktan öğretim kurumları da tasarı kapsamında tanımlanıyor.

Tasarıya göre, bir kurumda öğretime başlayabilmek için kurum açma izni alınması zorunlu olacak. İzin başvuruları ilgili milli eğitim müdürlüğüne yapılacak.

Askeri okullar, emniyet teşkilatına bağlı okullar ve din eğitimi-öğretimi yapan kurumların aynı veya benzeri özel öğretim kurumları açılamayacak.

Özel öğretim kurumu açacak veya devralacak kişilerde, affa uğramış olsalar bile, yüz kızartıcı bir suçtan ya da kasti bir suçtan dolayı 6 ay veya daha fazla hapis cezası ile mahkum edilmemiş olma şartı aranacak.

Meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin, okul binalarından kapıdan kapıya en az 100 metre uzaklıkta bulunması zorunluluğu aranacak.

Yalnız yabancı uyruklu öğrencilerin devam edebilecekleri, yüksek öğretim dışındaki milletlerarası özel öğretim kurumu; yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler tarafından veya Türk vatandaşlarıyla ortaklık yolu ile Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu çerçevesinde Bakanlar Kurulunun izniyle açılabilecek.

Yabancı okullar, Bakanlar Kurulunun izni ile yeni arazi edinebilecekler ve kapasitelerini en fazla 5 misline kadar artırabilecekler.

23 Ağustos 1923 tarihli ve 340 sayılı kanuna bağlı Antlaşmanın (Lozan) ilgili maddeleriyle ilgisi bulunan okulların (azınlık okulları) özellik göstermesi gereken konular, yönetmelikle tespit edilecek. Bu yönetmelik, ilgili ülkelerin bu konulardaki karşılıklı mevzuat ve uygulamaları dikkate alınmak suretiyle hazırlanacak.

Yabancı okullar ile azınlık okullarının müdür yardımcılarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunlu kılınıyor.

İhtiyaç halinde, resmi okullarda görevli öğretmenler, haftada 30 saati geçmemek üzere özel okullarda ders verebilecekler.

Türkçe dışındaki dillerde öğretim yapan ve yabancıların açtıkları okulların müdür başyardımcıları Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olacak.

Okullarda okuyan öğrencilerin velileri tarafından okul ücretini karşılamak üzere alınan kredinin faizinin yüzde 50'sini geçmemek üzere belirlenen kısmı devletçe karşılanabilecek.

Kurumlar, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde 3'ünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlü olacaklar. Bakanlıkça bu oran yüzde 10'a kadar artırılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber