İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

MEB'in eğitim programı 'EBA' tanıtıldı

"Dünyanın en büyük, en gelişmiş eğitim bilişim ağına sahip ülke, Türkiye'dir" - "FATİH Projesi kapsamında her öğretmenin kendine ait olan 10 GB bir bulut hesabı var. Öğretmen sayısının 1 milyona yaklaştığını göz önünde bulundurursanız, bunun ne kadar büyük bir kapasite olduğunu görebileceksiniz. Yeni EBA ile öğrencilerimize de 1 GB bir bulut hesabı açtık. Zaman içinde bunu da artıracağız"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2015 15:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
MEB'in eğitim programı 'EBA' tanıtıldı

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) "FATİH Projesi" kapsamında 2012 yılında yayın hayatına başlayan, ancak değişen ihtiyaçlar üzerine yeniden düzenlenen Eğitim Bilişim Ağı (EBA) programının tanıtımı yapıldı.

Eskişehir Öğretmenevinde, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın katıldığı tanıtım toplantısında sunum yapan Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş, EBA programının 3 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük içerik portalı haline geldiğini söyledi.

FATİH Projesi'nin sadece bir donanım projesi olmadığını vurgulayan Ateş, bir donanımla eğitim yapılamayacağını bildirdi.

Projede kullanılan bütün teknik donanımların, hayatın her aşamasında herkesin kullanabileceği donanımlar olduğunu ifade eden Dinçer Ateş, şunları kaydetti:

"Eğitime özgü bir birebir teknolojik donanımdan bahsetmiyoruz. Biz, bir araçtan bahsediyoruz. Bu aracın asıl görevi, bir içeriği ilgililere ulaştırmak. Dolayısıyla asıl olan içeriktir. Araçlar üzerinden giden bir projeden bahsetmiyoruz. İçeriğin merkezi EBA portal. Her öğretmen, kendi kullanıcı kimliğiyle kişiselleştirilmiş olarak kullanmaya başlayacak. Öğretmenlerimize EBA market uygulamaları, market içerikleri, içerik portallarına erişim, mail hesabı, içerik geliştirme stüdyolarına erişim. FATİH Projesi kapsamında her öğretmenin kendine ait olan 10 GB bir bulut hesabı var. Öğretmen sayısının 1 milyona yaklaştığını göz önünde bulundurursanız, bunun ne kadar büyük bir kapasite olduğunu görebileceksiniz. Yeni EBA ile öğrencilerimize de 1 GB bir bulut hesabı açtık. Zaman içinde bunu da artıracağız."

Ateş, "güvenli eğitim içeriği"nden söz ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Öğrencilerimiz için ne veriyoruz; EBA portal, EBA market, bulut hesabı, kimlik yönetim sistemi, öğrenim yönetim sistemi, ödev paylaşımı, bireysel öğrenim materyalleri, öğrenciye özgü kendi beğendiklerini aldıkları bir kütüphanesi tabiri caizse ve tablet bilgisayar. FATİH Projesiyle ilgili proje planında 120'den fazla alt bileşen var. FATİH Projesi uzaktan bakıldığında göründüğü kadar küçük ve basit bir sistem değil, kendi içerisinde oldukça dallanmış alt bileşenlere sahip."

- "2016 yılından itibaren yılda 2 milyon 650 bin tableti öğrencilere ulaştıracağız"

Dersliklere kurulan etkileşimli tahta hakkında da bilgi veren Dinçer Ateş, şöyle devam etti:

"Şimdiye kadar 291 bin 910 etkileşimli tahta kuruldu. 2016'nın ilk çeyreğinde 433 bin etkileşimli tahta dersliklerimize kurulmuş olacak. Bütün liselerimiz etkileşimli tahtalarına kavuştu. Orta ve ilkokullara da etkileşimli tahta kurmaya devam ediyoruz. Şu ana kadar, geçen yıl ve bu yıl 1 milyon 437 bin 800 tablet bilgisayar seti dağıtıldı. 2016 yılından itibaren ise planlamamız yılda 2 milyon 650 bin tablet bilgisayar setini öğrencilerimize ulaştırmak. Dünyanın en büyük, en gelişmiş eğitim bilişim ağına sahip ülke, Türkiye'dir. Eğitim bilişim ağı derken, öğrencilerimize ulaştırılacak kazanımlar için profesyonel olarak hazırlanmış güvenli eğitim içeriklerinden bahsediyoruz."

Projede görevli öğretmen Ali İhsan Baykal da EBA programının işleyişi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Programın getirdiği yeniliklere değinen Baykal, bu kapsamda, öğrenim yönetim sistemi kurulması, öğretmen-öğrenci etkileşiminin sağlanması, zengin etkileşimli içeriklerin hazırlanması, ölçme ve değerlendirme sisteminin kurulması, kişiye özel dosya saklama ve paylaşım alanının oluşturulması ve engellilere yönelik içerikler geliştirilerek, sesli kitap okuma cihazları dağıtıldığını aktardı.

Bakan Avcı, EBA'nın tanıtım toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı

Bir soru üzerine, son zamanlarda belli medya organlarında FATİH Projesi'ne ilişkin çok yanıltıcı ve dezenformasyon niteliğinde haberler ve yorumlar yayımlandığını belirten Bakan Avcı, "Bunun nedenleri arasında yardımcı ders kitapları soygununa, FATİH Projesi üzerinden son vermiş olmamız" dedi.

EBA'da ortaokul ve liselere ilişkin bütün kazanımları destekleyecek nitelikte yardımcı eğitim materyallerinin etkileşimli olarak bulunduğuna işaret eden Avcı, hiçbir öğretmenin öğrencilere "yardımcı ders kitabı alın" yönünde dayatmada bulunmaması, bunun için para toplatılmaması yönünde genelge gönderdiklerini bildirdi.

Yardımcı ders kitaplarının büyük kısmının, bandrolsüz olarak vergiden de kaçırılan korsan yayınlar olduğuna işaret eden Avcı, bunlarla ilgili yasal takiplerin de yapıldığını ancak öğretmenlerin bu işe alet edilmesine engel olmak için tebliğ hazırladıklarını söyledi.

EBA'da bütün öğrenci ve öğretmenlere ücretsiz şekilde 24 saat hizmet verecek nitelikte yardımcı ders materyallerinin bulunduğunun altını çizen Avcı, "Yardımcı ders kitaba ihtiyaç olduğu efsanesi çökmüştür" ifadesini kullandı.

"EBA'nın sunduğu bu hizmetler, dershaneye olan ihtiyacı da ortadan kaldırıyor, dershaneye ihtiyaç kalmamıştır" diye konuşan Avcı, hiçbir dershanenin öğrenciye günün herhangi bir saatinde, bir ders verme özelliğinin bulunmadığını vurguladı.

Bakan Avcı, "Ancak EBA'da videolarla, testlerle ve sunumlarla 24 saat bedava eğitim hizmeti veriliyor. Onun için dershaneye ihtiyaç kalmıyor. Ayrıca, para vererek alınan yardımcı ders kitabına da ihtiyaç kalmamıştır. Hiçbir dershanenin veremeyeceği genişlikte, zenginlikte eğitime takviye imkanı veriyor. Bir de okullarda açtığımız yüz yüze verilen ücretsiz takviye kurslarımız var. Kurslarımızda da etkileşimli tahta, dolayısıyla EBA da kullanılabilir hale geldi " diye konuştu.

- Takviye kurslarına kayıt 3,5 milyona ulaştı

"EBA'nın tekerlerine çomak soktuğu çıkar çevreleri, FATİH Projesi'ne yüklenmeye çalışıyor" ifadesini kullanan Bakan Avcı, kendilerinin de bu vesileyle FATİH Projesi'nin, EBA'nın nereden nereye geldiğini anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Küçük yaşlarda internetle tanışan ve televizyon izleyen çocukların dikkat sürelerinin 3 dakikaya kadar düştüğüne işaret eden Avcı, bu nedenle okuma alışkanlığı kazandırmak için pek çok program yürüttüklerini, dijital ortamda da 3-5 dakikada konuyu anlayabilecekleri eğitim materyalleri geliştirdiklerini ifade etti.

Bakan Avcı, FATİH Projesi'nin altyapısının takviye kurslarında da kullanıldığını belirterek, bu kurslara devam eden öğrenci sayısının da 3,5 milyon dolayında olduğunu bildirdi.

- FATİH Projesi'nin maliyetini açıkladı

EBA'nın maliyetinin sorulması üzerine Bakan Avcı, FATİH Projesi ile ilgili "8 milyar lira çöpe gitti" yönünde dezenformasyon kampanyalarının yapıldığını belirterek, "Bizim 4 yıllık vadeye yayılmış 10 milyon 600 bin bilgisayar üretimini hedefleyen bir planlamamız var. Bunun ihale süreci devam ediyor. Şu ana kadar FATİH Projesi'nde harcanan toplam para 800 milyon lira. EBA için harcanan para da 2 milyon lira. 13 ilde açacağımız stüdyolarla beraber 3 milyon lirayı buluruz" bilgisini paylaştı.

Bakan Avcı, esprili şekilde, protokol yapma talebinde bulunanlara bu rakamları söylemediklerini belirterek, "2 milyon lirayla yapılan EBA'nın kaç yüz milyon liralık bandrolsüz yardımcı ders kitabı vurgununa mani olduğunu çıkarılan gürültülerden de ölçebilirsiniz" değerlendirmesini yaptı.

- "Öğrenci ancak eğitim içerikli alanlarda dolaşabiliyor"

Bakan Avcı, bir gazetecinin ''45 dakikalık ders ortamını düşünelim. Etkileşimli tahta ve tablet var. Öğretmen ne kadar öğrenciyi takip edebilecek? Ders esnasında ne yapıyor, neyle ilgileniyor. Öğrencilerin tabletle ne yaptığı takip edilebilecek mi? Uygunsuz sitelere giriş engellenebilecek mi?" sorusunu yanıtlarken, sınıfta bütün öğrencilerin tabletlerinin kumandasının da ayrıca öğretmenin elinde olacağını söyledi.

Bakan Avcı, şöyle devam etti:

"İsterse tabletleri kilitleyebiliyor. Ayrıca her öğrencinin sadece sınıfta değil, evinde de başka zamanda nerelerde gezindiğini, hangi konulara baktığını, hangi konularda vakit harcadığını takip etme şansımız da var. Tabletlerdeki hafızalar da öğretmenin ulaşabileceği durumda. Bunun eğitsel olarak sadece öğrencinin vakitlerini boşa harcamasını önlemek anlamında değil, aynı zamanda öğrencinin kazanım hızını, öğrenme hızını görmek, ölçmek ve değerlendirmek açısından da çok önemli. Öğrencinin bir matematik problemini çözmesi kadar ona harcadığı emek de bizim için önemli. Öğrencinin gayretini çabasını boşa harcamıyoruz. Problemi çözer çözmez, doğru cevabı bulur, bulamaz o ayrı ama onun dışında bir gayret gösterdiyse biz onu puanlayacağız."

Avcı, internetteki güvenliğe de değinerek, "Öğrenci bizim portalımız üzerinden giriyorsa zaten sakıncalı sitelerin engellendiği bir programdan giriyor. Eğitim içerikli alanlarda dolaşabiliyorsunuz. Bizim platformumuzdan yola çıkan her öğrenci ancak eğitim içerikli alanlarda dolaşabiliyor. Sistemimiz diğer alanlara girişe izin vermiyor. Biz eğitim hizmeti veriyoruz. Bizim verdiğimiz tablet bilgisayarla okul dışı ortamlardan da bağlansanız, yine sakıncalı yerlere giremezsiniz. Verdiğimiz tablet bilgisayar eğitimle ilgili alanlara götüren güvenli web ağlarıdır" ifadelerini kullandı.

Dün Genelkurmay Başkanlığı ile imzalanan protokol gereği FATİH Projesi kapsamında askeri liselere tablet bilgisayar dağıtılacağını anımsatan Avcı, "Onlar da EBA içerikleri kullanacaklar. Askeri okullarımız Osmanlı'dan beri en yenilikçi uygulamalara açık kurumlarımız olmuştur. Genç subay ve astsubay adaylarımıza da bu hizmeti sunmuş olacağız" dedi.

- "O tezekler senaryo icabı tutuşturuldu"

Avcı, bugünkü programın ardından bazı yayın organlarında dezenformatik haberlerin yer alacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki 1 hafta içinde mevsim hiç uygun olmamasına rağmen ellerinde tezeklerle okula giden çocuk fotoğrafları göreceksiniz. Daha önce Ağrı'da bir okulda bu yapıyla bağlantılı birilerinin mizanseni çerçevesinde, ilkokul çocuklarının ellerine tezekler tutuşturdular. Biz ne zaman eğitimde iyi bir haber versek, bu paralel yapı medya organlarında 'Eğitim çöküyor', 'FATİH Projesi çöktü', 'Okullar dayanıksız', 'Okullar çöküyor' haberlerinin yanında örnek 'Tezekli eğitimi bitiremeyen Milli Eğitim FATİH Projesi'nden söz ediyor' türünden haberler göreceksiniz. O tezekler senaryo icabı tutuşturuldu. O okulda daha sonra yaptığımız araştırmada 15 ton kömür, 1,5 ton da tutuşturmak için tahta bulunduğunu gördük. Buna rağmen gelişmelerden rahatsız olanlar sırf bunları küçümsemek ve gözden kaçırmak için bu tür dezenformatik haberler yapıyorlar. Çünkü FATİH Projesi her iki anlamda da hem okul dışı eğitim kurumlarından sağladıkları rantları hem de 'yardımcı ders kitabı' adı altında pazarladıkları korsan yayınları bitirdiği için projeye özel bir düşmanlıkları var."

Bakan Avcı, bir basın mensubunun ''Yeni EBA sistemi, ücretsiz ders kitabı projesini nasıl etkileyecek?'' sorusunu, ''Zaman içinde tüm okullarımızda bu imkanı sağladığımızda artık çocuklarımıza basılı olarak birçok kitabı dağıtmamıza gerek kalmayacak ama onun için daha süreye ihtiyacımız var. Tabii o da büyük bir tasarruf olacak'' şeklinde yanıtladı.

- "Şubat 2016'da atanacak öğretmen sayısı 10 binin üzerinde"

Avcı, 2 gün sonra, okullarda başlayan takviye kursları için 5. sınıftan 12. sınıfa kadar hazırlık testlerini yayınlamaya başlayacaklarını dile getirerek. "Her kurs modülünde bu bağlamda 2 bin 500 test yayınlayacağız. Takviye kurslarımızdaki öğretmen ve öğrencilerimiz bu testlerden yararlanabilecek" diye konuştu.

Bakan Avcı, toplantının ardından katıldığı bir televizyon programında da Şubat 2016'da atanacak öğretmen sayısının 10 binin üzerinde olacağını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber