Milli füze sistemi mümkün mü?

Milli füze sisteminin mümkün olup olmadığı konusunda iki farklı haberi birarada sunuyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Kasım 2015 09:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli füze sistemi mümkün mü?

Türkiye'nin Çin'le 4 milyar dolarlık füze ihalesini iptal etmesini değerlendiren Savunma Bakanlığı kaynakları, bundan sonra "yeni paket alım ihalesi yerine mili üretim kararı" eğiliminde olduğunu söyledi. Yetkililer, tekliflerde alternatif bir yol olmadığını söylerken "Türkiye'nin milli füze üretim projesini başlatacağı" bildirildi. İhalenin iptali üzerine henüz resmi bir açıklama yapılmadı

Diğer taraftan, Türkiye'nin, milli füze yapabilecek kabiliyete sahip olduğu konusunda Aydınlık'a konuşan bir Roketsan yetkilisi "Uzun menzilli füze yapabiliriz. Mühendis ve teknisyen altyapısını düşündüğünüz zaman bu yapılmayacak bir sistem değil. Çok iyi yetişmiş mühendislerimiz var. Belli bir birikimimiz var. O bilgi birikiminin eksik taraflarını tamamladığımız zaman Türkiye bunu yapabilecek güçte" dedi.

SETA VAKFI RAPORU

Türkiye'nin Füze Savunma Sistemi: İhale Süreci, Temel Dinamikler ve Aktörler

SETA Vakfı, Türkiye'nin savunma sanayiini modernizasyon ve millileştirme politikasının önemli bir parçasını oluşturan, T-LORAMIDS projesi ihalesiyle ilgili bir rapor yayımladı.

Raporun özet kısmı şu şekildedir:

NATO'nun Füze Kalkanı Projesi'nde kilit bir rol üstlenmesine rağmen Türkiye'nin, halihazırda kendisine ait "sistemik, yoğun teknoloji ürünü, entegre bir ulusal füze savunma sistemi" bulunmamaktadır. Türkiye'nin savunma sanayiinin modernizasyon ve millileştirme politikasının önemli bir parçasını oluşturan, hava savunma kapasitesini geliştirme ve sistemlerini güncelleme çabasında kritik bir adımı simgeleyen "T-LORAMIDS" projesi ve ihale süreci bu raporun ana konusudur. Bu bağlamda raporun amacı; Türkiye'nin mevcut ve potansiyel tehdit ve riskler karşısında gereksinim duyduğu ileri teknolojiye dayalı milli füze savunma projesinin serencamını ve yansımalarını, tartışmalarda ileri sürülen argümanları ve karşı argümanları da dikkate alarak ortaya koymaktır. Bunun yanında bu çalışmada, Türkiye'nin karar alıcı mekanizmalarının, ihale sürecinde göz önünde bulundurmaları gereken siyasi, askeri, ekonomik ve teknik parametreleri ve bu parametrelerin belirleyicilik etkisi analiz edilmektedir.

SETA'nın hazırladığı raporu okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber