İçi boş sosyal sorumluluğu bırak Mülteci A.Ş.'ye bak

Türkiye'nin Mülteci A.Ş formülü; 'Dünya İnsani Zirvesi'nde dünya liderlerine anlatılacak. Formül özetle şirketlerin sosyal sorumluluk bütçeleriyle sığınmacılara istihdam yaratılmasını öngörüyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Ocak 2016 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İçi boş sosyal sorumluluğu bırak Mülteci A.Ş.'ye bak

Hakkı KURBAN

2.5 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıya kucak açan Türkiye, dünyayı etkileyen mülteci akınına çözüm için geliştirdiği formülü, uluslararası arenaya taşıyacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, 23-24 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da yapılacak tarihin ilk Dünya İnsani Zirvesi'nde, 'Mülteci A.Ş.' formülü, dünya liderlerine anlatılacak.

DEV FİRMALARA SORUMLULUK

Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), mülteci krizini 'sürdürülebilir' hale getireceği görüşülen şu modeli önermişti:

- Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve G-20 gibi yapılarda bulunan büyük bütçeli şirketler, sosyal sorumluluğa ayırdıkları bütçeyi yatırımlara yöneltsin.

- Mültecilerin gittiği yerlerde emek yoğun sektörlerde yapılacak yatırımlarla, sığınmacılara iş imkanı sağlansın.

- Şirketin gelir elde ederek kazanacağı bu formülde, sığınmacı ve ev sahibi ülke de kazanacağından yükler azalmış olur.

- Ev sahibi ülke, şirketler için yatırım ortamını daha cazibeli kılacak fiziksel ve yasal altyapıyı oluşturacak, teşvik sistemlerini uygulamaya koyarak bir yükten kurtulacak.

- Sığınmacılar, ailelerine bakabileceği şekilde kazanç elde edeceğinden, sistem sayesinde sosyal sıkıntılar azami seviyeye indirilmiş olacak.

- Sığınmacının, hedef ülkenin ve yatırıma yönelen şirketlerin aynı anda kazanacağı sistem için BM, AB ve G20 liderlerinin, kendi şirketlerini teşvik etmesi isteniyor.

91 bin kişi kurtarıldı

Dünyada, her 122 kişiden biri mülteci, sığınmacı ya da yerinden edilmiş durumda. Sadece 2015'te Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçerken 3 bin 771 sığınmacı boğularak hayatını kaybetti. Sahil Güvenlik Ekipleri, Ege'de 91 binden fazla sığınmacıyı boğulmaktan kurtardı.

TÜRKİYE PİLOT ÜLKE OLABİLİR

Bu modelle, bazı ülkelerin yaşadığı sıkıntıları da aşabileceği belirtiliyor. Model, 23-24 Mayıs'ta ilk kez Türkiye'de gerçekleştirilecek 'Dünya İnsani Zirvesi'nde katılımcılara anlatılacak. Halen 2.5 milyon insana ev sahipliği yapan ve 9 milyar doları aşkın harcamada bulunan Türkiye'nin, bu model için pilot ülke olabileceğinin de altı çizilecek.

Dünya alarm veriyor

AFAD verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 3.2'sini oluşturan 235 milyondan fazla insan göçmen, yaklaşık yüzde 1'ini oluşturan 60 milyon insan ise mülteci ya da sığınmacı. Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçerken boğularak ölen sığınmacı sayısı, dünya tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.

AFAD Başkanı ABD'ye anlatmıştı

AFAD Başkanı Fuat Oktay, daha önce söz konusu bu modeli ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken'in de aralarında olduğu bazı muhataplarına anlatmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber