İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Askerlik süresi, GYS'de, alt görev süresinden sayılır mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Şubat 2016 00:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Askerlik süresi, GYS'de, alt görev süresinden sayılır mı?

Soru: Merhaba; Sosyal Güvenlik Kurumunda VHKİ olarak görev yapmaktayım. Kurumumuzun şu an açmış olduğu görevde yükselme sınavına şartlarım uymadığı için başvuramıyorum (Kurumda 3 yıl memur veya VHKİ kadrosunda çalışmadığım için) ama kurumdayken askere giden ve askerlik süresi ile 3 yılı dolduran arkadaşlarım sınava katılabiliyor. Askerliğin önce veya sonra olması hizmet süresini etkiler mi? Ayrıca askerdeyken atandığım için askerde olduğum süreler kurumun personeli sayılmış olur muyum?

Askerlik yaptığım dönem: 2012 Ağustos - 2013 Ocak
KPSS atama dönemim: 2012 Kasım
İşe başlangıç: 25.02.2013
Şu an toplam hizmet sürem: 3 yıl 7 ay (askerlik dahil)

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin "Görevde yükselme veya unvan değişikliği suretiyle yapılacak atamalarda aranılacak genel şartlar" başlıklı 5 inci maddesinde, "Bu Yönetmelikte yer alan kadrolara atanacaklarda aşağıdaki genel şartlar aranır: a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen şartları taşımak..." hükmü yer almaktadır.

Aynı Yönetmeliğin "Görevde yükselme sınavıyla atama yapılabilecek kadrolar için aranacak özel şartlar" başlıklı 7 inci maddesinde ise, şef kadrosuna atanabilmek için veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosunda en az beş yıl hizmeti bulunmak şartı düzenlenmiştir. 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi, 1, 2, 3 ve 4. dereceli kadrolara atanacaklara ilişkin bir maddedir.

Buna göre, 3. ve 4. dereceli kadrolara atanabilmek için, dört yıllık yükseköğrenim mezunlarının 8 yıl; dört yıldan daha az süreli yükseköğrenim mezunlarının ise 10 yıl hizmet süresine sahip bulunması gerektiği belirtilmiştir. Bu süreler, görevde yükselme mevzuatı açısından toplam hizmet süresini ifade etmektedir ve muvazzaf askerlikte geçen süreler, bu sürelerin hesaplanmasında dikkate alınır. Burada, askerlik vazifesinin işe başlamadan önce veya sonra yapılmasının bir önemi yoktur.

Ancak sorunuzda toplam hizmet süresi değil, alt görev şartı ve süresinden bahsedilmektedir. Askerlik hizmetinde geçirdiğiniz süreler, alt görev şartında belirtilen sürelerden sayılmaz. Burada, askerlik hizmetinin işe başlamadan önce veya sonra olması da durumu değiştirmez. Yani, işe başlamadan önce askerlik hizmetini yapan ve daha sonra VHKİ olarak atanan bir personel de, önce VHKİ olarak atanan ve daha sonra askerlik görevini yapmak üzere aylıksız izne ayrılan personel de, askerlikte geçen hizmet sürelerini VHKİ kadrosunda geçmiş gibi saydıramayacaktır. Ancak söz konusu askerlik hizmetleri, toplam hizmet sürelerinde değerlendirilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber