Disiplin soruşturmasında gizlilik ihlali

Disiplin soruşturmalarında yer alan bütün bilgiler daha soruşturma bitmeden dışarıya sızdırılırsa, ne olur?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Mart 2016 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Disiplin soruşturmasında gizlilik ihlali

Arkadaşlar hakkımda disiplin soruşturması başlatıldı ve soruşturma devam ederken bu soruşturmayla ilgili bütün detaylar herkese söylenmiş. Şu an herkes bana suçlu gözüyle bakıyor. Acaba bu kişi hakkında şikayet yapabilir miyim yapılacaksa kime şikayet etmem gerekir. Bilgilendirirseniz sevinirim.

1982 Anayasa'sının "A. Özel hayatın gizliliği" başlıklı 20 nci maddesinde "Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz.
Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden biri veya birkaçına bağlı olarak, usulüne göre verilmiş hakim kararı olmadıkça; yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin üstü, özel kağıtları ve eşyası aranamaz ve bunlara el konulamaz. Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hakimin onayına sunulur. Hakim, kararını el koymadan itibaren kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar.

Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak; kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenir."hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Memur bilgi sistemi, özlük dosyası" başlıklı 109 uncu maddesinde "Memurlar, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası esas alınarak kurumlarınca tutulacak personel bilgi sistemine kaydolunurlar. Her memur için bir özlük dosyası tutulur.

Özlük dosyasına, memurun mesleki bilgileri, mal bildirimleri; varsa inceleme, soruşturma, denetim raporları, disiplin cezaları ile ödül ve başarı belgesi verilmesine ilişkin bilgi ve belgeler konulur.

Memurların başarı, yeterlik ve ehliyetlerinin tespitinde, kademe ilerlemelerinde, derece yükselmelerinde, emekliye ayrılmalarında veya hizmetle ilişkilerinin kesilmesinde, hizmet gerekleri yanında özlük dosyaları göz önünde bulundurulur.

Özlük dosyalarının tutulma esasları ile özlük dosyalarında yer alacak belgelere ilişkin usül ve esaslar Devlet Personel Başkanlığınca belirlenir."denilmektedir.

Söz konusu hüküm uyarınca, 15/04/2011 tarihli ve 27906 sayılı Resmi Gazete'de Seri No: 2 Kamu Personeli Genel Tebliği yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Devlet Personel Başkanlığı tarafından hazırlanan Kamu Personeli Genel Tebliğinde; özlük dosyalarının itina ile doğru ve tarafsız bir şekilde tutulmasından personel birimlerinin sorumlu olduğunun düzenlendiği, özlük dosyasında memur hakkında yapılan disiplin soruşturmalarına ilişkin evraklar ile verilen disiplin cezaları, yargı organlarınca memur hakkında verilmiş karar örneklerinin yer alacağının sayıldığı, özlük dosyalarının tutulması ve muhafazasında özel hayatın gizliliği ilkesine riayet edileceğinin kural altına alındığı ve özlük dosyası içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkili merciler dışındakilere açıklama yapılamayacağının ve bilgi verilemeyeceğinin düzenlendiği görülmektedir.

Söz konusu Seri No: 2 Kamu Personeli Genel Tebliğinin, "D) Özlük Dosyası Tutulmasına İlişkin Usul ve Esaslar" başlıklı bölümün 9 uncu fıkrasında "Özlük dosyalarının tutulması ve muhafazasında özel hayatın gizliliği ilkesine riayet edilir. Özlük dosyası içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkili merciler dışındakilere açıklama yapılamaz, bilgi verilemez. Ayrıca kişinin rızası olmaksızın özlük dosyasındaki bilgiler ve kayıtlar esas alınarak kişi hakkında yayında bulunulamaz."ifadesi yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun "Disiplin amiri ve disiplin cezaları" başlıklı 124 üncü maddesinde "Disiplin amirleri; kurumların kuruluş ve görev özellikleri dikkate alınarak Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşüne dayanılarak özel yönetmeliklerinde tayin ve tesbit edilecek amirlerdir.

Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre 125 inci maddede sıralanan disiplin cezalarından birisi verilir." hükmü amirdir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır.

Mezkur 125 inci madde de disiplin cezaları;

A) Uyarma,

B) Kınama,

C) Aylıktan kesme,

D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,

E) Devlet memurluğundan çıkarma olarak belirlenmiştir.

Devlet Memurları Kanunun "Disiplin kurulları ve disiplin amirleri" başlıklı134 üncü maddesinde "Disiplin ve soruşturma işlerinde kanunlarla verilen görevleri yapmak üzere Kurum merkezinde bir Yüksek Disiplin Kurulu ile her ilde, bölge esasına göre çalışan kuruluşlarda bölge merkezinde ve kurum merkezinde ayrıca Milli Eğitim müdürlüklerinde birer Disiplin Kurulu bulunur.

Bu kurulların kuruluş, üyelerinin görev süresi, görüşme ve karar usulü, hangi memurlar hakkında karar verebilecekleri ve disiplin amirlerinin tayin ve tespitinde uygulanacak esaslar ile bunların yetki ve sorumlulukları gibi hususlar Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir."hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 134 üncü maddesine dayanılarak 17/9/1982 tarih ve 8/5336 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik 24/10/1982 tarih ve17848 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Anılan Yönetmeliğin "Disiplin Amirlerinin yetkileri" başlıklı 18 inci maddesinde "Disiplin Amirleri, kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin Devlet Memuru olarak emrettiği görevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre, 657 sayılı Kanunda yazılı disiplin cezalarından yetkisi dahilinde bulunanları vermeye,

Özel kanunların disiplin işleriyle ilgili olarak verdiği yetkileri kullanmaya,

Disiplin ve Yüksek Disiplin Kurullarınca reddedilen kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile Devlet Memurluğundan çıkarma cezaları yerine, red kararlarının alındığı tarihi izleyen 15 gün içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uyulmak kaydıyla başka bir disiplin cezası vermeye,

Bir üst disiplin amiri sıfatıyla uyarma ve kınama cezalarına karşı yapılan itirazları gözden geçirerek verilen cezayı aynen kabule, hafifletmeye veya tamamen kaldırmaya,

yetkilidirler." hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki kanun, yönetmelikj ve tebliğ hükümlerinde çok açık ifadelerle soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmemesi gerektiği yer almamaktadır. Ancak, soruşturmanın gizliliği ilkesine hukukun en temel ilkelerinden biridir. Bu nedenle, kanunda çok açık ifadeler yer almamasına rağmen, özlük dosyaları içine konan soruşturma evraklarının gizli olduğu 657 sayılı Kanuna yazılmıştır.

Bu bağlamda, soruşturmada görevli olanlar görevleri gereği öğrendikleri kişisel bilgileri hiçbir kimseye açıklayamayacaklarını düşünüyoruz..

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1-Disiplin soruşturması yapanların veya bu işle görevleri gereği haberdar olan memurların, görevleri gereği öğrendikleri bilgileri diğer personel veya üçüncü şahıslarla paylaşmaları soruşturmanın gizliliği ilkesine, disiplin mevzuatına ve özel hayata ilişkin veriler bakımından ilgili mevzuata aykırılık teşkil ettiği tarafımızca düşünülmektedir.

2-Soruşturma sırasında elde edilen bilgileri mevzuat hükümlerine aykırı olarak yayan personel hakkında, söz konusu iddiaları ispat edecek olmanız halinde disiplin ve ceza soruşturulması için ilgili makamlara müracaat edebilirsiniz.

3-Söz konusu bilgileri açıklayan personelin bu durumunu ispat edemeyecek olmanız halinde ise şikayette bulunmanın size bir faydası bulunmayacağı değerlendirilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber