KİT İç Denetçileri Neden Atanamıyor?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Nisan 2016 09:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KİT İç Denetçileri Neden Atanamıyor?

Soru: ÖSYM'ce KİT İç Denetçiliği için yapılan sınavda başarılı oldum ancak kurumumda herhangi bir atama yapılmadı. Diğer kurumlardaki bazı arkadaşlar atandı ancak pek çoğunda atama yapılamadı. Bu konuda bizleri aydınlatırsanız seviniriz. Kolay gelsin.

KİT İç Denetçilerinin Statüsü

399 sayılı KHK'nin (I) sayılı cetveline iç denetçi unvanlı kadrolar ilave edilmiştir. Bu KHK'ye göre (I) sayılı cetvelde yer alan kadrolarda istihdam edilenler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabiidir. Özetle KİT iç denetçileri memur statüsündedir.

Atanmak İçin Aranan Şartlar

2016 yılı Yatırım ve Finansman Kararnamesi'nin 23. maddesinin 5. fıkrasında "İç denetçi olarak atanacaklarda, lisans mezunu olma ve en az beş hizmet yılını doldurmanın yanı sıra;

a) Kamu İç Denetçi Sertifikası,

b) CIA (Certifıed Intemal Auditor),

c) CISA (Certifıed Information System Auditor),

ç) CCSA (Certifıcation in Control Self-Assessment),

d) CGAP (Certifıed Government Auditing Professional),

e) CFSA (Certifıed Financial Services Auditor),

f) CRMA (Certifıcation in Risk Management Assurance),

sertifikalarından birine sahip olma şartları aranır." ifadesine yer verilmiştir.

Öte yandan KİT'lerin görevde yükselme unvan değişikliği yönetmeliklerinde özel bir takım şartlara da yer verilebilmektedir. Bu durumda kurumlara göre atanma şartları ayrışabilmektedir.

Ayrıca ÖSYM tarafından KİT ve Bağlı Ortaklıkları İç Denetçi Aday Belirleme Sınavı gerçekleştirilmiş ve iç denetçi adayları tespit edilmiştir. Buna karşı atamalarda sorunlar devam etmektedir.

Atamalarda Yaşanan Sorunlar

Öncelikle bazı KİT'lerde iç kontrol sisteminin nasıl oluşturulacağı ve bu yapının teftiş kurulları ile bir arada nasıl yürütüleceği konusunda kafa karışıklıkları yaşanmaktadır.

Diğer taraftan, yukarıda da belirtildiği üzere KİT iç denetçileri memurdur. Asgari 5 hizmet yılı şartı belirlenmesine karşın alınan kadroların önemli bir kısmına atanmak için 5 yıldan fazla hizmet süresi gerekmektedir. Örneğin 1. dereceli bir kadroya atanmak için 657 sayılı Kanunun 68/B maddesine göre en az 10 hizmet yılına ihtiyaç duyulmaktadır. ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda başarı gösterenlerin önemli bir bölümü kurumlarındaki ilgili kadrolara atanmak için gerekli hizmet süresine sahip değildir. Bu noktada kadro derecelerinde değişiklik yapılmasına ihtiyaç duyulabilmektedir.

İç denetçi atamalarının önündeki asıl büyük engel ise KİT iç denetçisi kadrosunun mali haklarına ilişkin bir düzenleme yapılmamış olmasıdır. Devlet Personel Başkanlığı sitesinde yer verdiği 09/01/2015 tarihli ve 102 sayılı görüşünde "iç denetçi (KİT) unvanlı kadrolara atama yapılması için anılan kadronun aylık ve diğer mali haklarının kanun veya toplu sözleşme ile tespit edilmesinin beklenmesinin uygun olacağı, ancak atama yapılmış ise ilgili mevzuatta unvanı yer almayan diğer memurlar için tespit edilen rakamlar üzerinden ilgili personele ödeme yapılabileceği"ni mütalaa etmiştir.

Bu çerçevede yapılacak ödeme ise personelin iç denetçi atanması halinde mali açıdan kayba uğramasına neden olabilmektedir. Bu durumda iç denetçi ataması yapmak yerine görevlendirme yoluna gidilebilmektedir.

KİT'lerde iç kontrol sisteminin oturtulabilmesi için, öncelikle iç denetçi kadrolarına atanma şartlarının ve iç denetçilerin mali haklarının yasal bir düzenlemede gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber