Adalet Bakanlığı görevde yükselmede neleri değiştirdi?

Adalet Bakanlığı görevde yükselme yönetmeliğinde değişiklik yaptı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Mayıs 2016 18:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adalet Bakanlığı görevde yükselmede neleri değiştirdi?

Adalet Bakanlığı, görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğini, 14 Mayıs 2016 tarihi itibariyle değiştirdi. Tıklayınız.

Bilgi işlem müdürü, mahalli adli sicilde bulunan taşra şube müdürlüklerine başvuru hakkı olan programcı, çözümleyici, mühendis, istatistikçi veya şef kadrosunda bulunulması gereken süre 8 yıldan 6 yıla düşürüldü.

Yine şube müdürü kadrosuna başvuru hakkı olan Bakanlık merkez teşkilatı personeli şef, koruma ve güvenlik şefi, koruma ve güvenlik amiri, mühendis, mimar, istatistikçi ve programcı kadrolarında çalışılması gereken süre 8 yıldan 6 yıla düşürüldü.

Yazı işleri müdürlüğü için zabıt katipliğinde çalışılması gereken süre beş yıldan dört yıla, toplam hizmet süresi de 8 yıldan 6 yıla düşürüldü.

İdari işler müdürü kadrosu içinde zabıt katibi, memur, ambar memuru, daktilograf, veznedar, emanet memuru, tebligat memuru, santral memuru, şoför, tekniker veya teknisyen kadrolarında "en az beş yıl olmak üzere toplam en az sekiz yıl hizmeti bulunmak," şartına 4 ve 6 yıl olarak değiştirildi.

BAKANLIK KENDİSİ YAZILI SINAV YAPABİLECEK

Bakanlığın yaptığı en önemli değişikliklerden birisi yazılı sınavın Bakanlık tarafından yapılabilecek olması oldu.

ESKİ HÜKÜM YENİ HÜKÜM
B) Özel şartlar:
1) Bilgi işlem müdürü ve mahalli adli sicilde bulunan taşra şube müdürü kadrolarına atanabilmek için;
a) En az dört yıllık yüksekokul veya fakültelerin; bilgisayar, elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, elektronik ve haberleşme, endüstri, fizik, matematik mühendislikleri ile matematik, fizik veya istatistik bölümlerinden mezun olmak,
b) En az üç yılı programcı, çözümleyici, mühendis, istatistikçi veya şef kadrosunda olmak üzere toplam en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,
MADDE 1 - 25/3/2004 tarihli ve 25413 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin
8 inci maddesinin
birinci fıkrasının (B) bendinin (1) numaralı alt bendinin (b) alt bendinde,
2) Şube müdürü kadrosuna atanabilmek için;
a) En az dört yıllık yüksekokul, fakülte veya adalet yüksek okulu, meslek yüksek okullarının adalet bölümü veya adalet meslek eğitimi önlisans programı mezunu olmak,
b) Son iki yılı Bakanlık merkez teşkilatında olmak üzere şef, koruma ve güvenlik şefi, koruma ve güvenlik amiri, mühendis, mimar, istatistikçi ve programcı kadrolarında toplam en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,
aynı fıkranın (B) bendinin (2) numaralı alt bendinin (b) alt bendinde,
3) Yazı işleri müdürü kadrosuna atanabilmek için;
a) En az dört yıllık yüksekokul, fakülte veya adalet yüksek okulu, meslek yüksek okullarının adalet bölümü veya adalet meslek eğitimi önlisans programı mezunu olmak,
b) Atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar hariç en az beş yılı zabıt katibi kadrosunda olmak üzere toplam en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,
aynı fıkranın (B) bendinin (3) numaralı alt bendinin (b) alt bendinde,
4)İdari işler müdürü kadrosuna atanabilmek için;
a) En az dört yıllık yüksekokul, fakülte veya adalet yüksek okulu, meslek yüksek okullarının adalet bölümü veya adalet meslek eğitimi önlisans programı mezunu olmak,
b) Atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar hariç zabıt katibi, memur, ambar memuru, daktilograf, veznedar, emanet memuru, tebligat memuru, santral memuru, şoför, tekniker veya teknisyen kadrolarında en az beş yıl olmak üzere toplam en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,
aynı fıkranın (B) bendinin (4) numaralı alt bendinin (b) alt bendinde yer alan "sekiz yıl" ibaresi "altı yıl" olarak ve
aynı fıkranın (B) bendinin (3) numaralı alt bendinin (b) alt bendinde, aynı fıkranın (B) bendinin (4) numaralı alt bendinin (b) alt bendinde yer alan "beş yıl" ibaresi "dört yıl" olarak değiştirilmiştir.

2. fıkra: Atama yapılacak boş kadroların sınıfı, unvanı, derecesi, yeri ve sayısı yazılı sınav tarihinden en az kırkbeş gün önce duyurulur. Başvuru süresi en az beş iş günü olarak belirlenir.

4. fıkra: İlan edilen kadro veya pozisyonlar için belirlenen başvuru tarihinin son günü itibarıyla aranan nitelikleri taşıyan personel, başvuru şartlarını taşıdığı farklı unvanlı kadro veya pozisyonlardan sadece biri için duyuruda belirtilen şekilde ilgili sınav kuruluna başvuruda bulunabilir.

MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan "ilgili sınav kuruluna" ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve mevcut beşinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

"Atama yapılacak boş kadroların sınıfı, unvanı, derecesi, sayısı ve bu maddenin altıncı fıkrasında belirtilen unvanlar hariç olmak üzere yeri yazılı sınav tarihinden en az kırk beş gün önce duyurulur. Başvuru süresi en az beş iş günü olarak belirlenir."

YENİ FIKRA: "Yazı işleri müdürlüğü, idari işler müdürlüğü, mahalli bilgi işlem müdürlüğü ve mahalli adli sicildeki şube müdürlüğü için görevde yükselme sınavına başvurular tek bir unvan belirtilmek suretiyle yapılır.

YENİ FIKRA: Adli yargıda görev yapan personel adli yargı yazı işleri ve idari işler müdürlüğü kadroları için, idari yargıda görev yapan personel ise idari yargı yazı işleri ve idari işler müdürlüğü kadroları için yapılacak görevde yükselme sınavına başvurabilir."

SINAVI İSTERSE BAKANLIK YAPABİLECEK

Yazılı sınav, duyuruda belirtilen konu başlıklarını kapsayacak biçimde Bakanlık tarafından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğü veya yükseköğretim kurumlarından birine yaptırılır. Sınav yüz tam puan üzerinden değerlendirilir ve en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavdan sonra ayrıca sözlü sınava alınacak personel için yazılı sınav başarı puanı en az altmış olarak uygulanır.

MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yazılı sınav, duyuruda belirtilen konu başlıklarını kapsayacak biçimde Bakanlık tarafından yapılabileceği gibi, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğü veya yükseköğretim kurumlarından birine de yaptırılabilir. Sınav yüz tam puan üzerinden değerlendirilir ve en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır."

Şube müdürü, bilgi işlem müdürü, yazı işleri müdürü, idari işler müdürü ve bunlarla aynı düzeydeki görevlere atanacaklardan yazılı sınavda en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro veya pozisyon sayısının beş katına kadar aday sözlü sınava alınır. Son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamı sözlü sınava alınır. MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin 15/A maddesinin birinci fıkrasında yer alan "beş katına kadar" ibaresi "dört katı" olarak değiştirilmiştir.

2. fıkra: Sözlü sınav kurulu; atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar için, Personel Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü ve Eğitim Dairesi Başkanlığında görevli Bakanlıkça uygun görülen hakim sınıfına dahil toplam beş üyeden oluşur. Aynı usulle yedek üyeler belirlenir.

3. fıkra: Atamaları adalet komisyonlarınca teklif edilenler için, ilgili adalet komisyonu başkanının başkanlığında komisyon asıl üyeleri ile hakim ve savcı sınıfından Bakanlıkça uygun görülecek iki üyenin katılımıyla toplam beş üyeden oluşur. Aynı usulle yedek üyeler belirlenir. Adalet komisyonlarının sözlü sınav kuruluna ilişkin işlemleri Bakanlıkça uygun görülen diğer adalet komisyonları bünyesinde oluşturulan sınav kurullarına da yaptırılabilir.

MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

"Sözlü sınav kurulu; Bakanlıkça uygun görülecek Personel Genel Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında, Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ile hakim sınıfından üç üyenin katılımıyla toplam beş üyeden oluşur. Aynı usulle yedek üyeler de belirlenir. Gerektiğinde aynı usulle birden fazla sözlü sınav kurulu oluşturulabilir."

Yazılı sınav sonuçları, Bakanlığa intikal ettiği tarihten itibaren beş iş günü içerisinde Bakanlık internet sitesinde ilan edilir. Sınav sonuçlarının ilanından itibaren beş iş günü içerisinde sınavı yapan kuruma itiraz edilebilir. İtiraz sonuçları sınavı yapan kurum tarafından itiraz sahiplerine ve gerektiğinde Bakanlığa bildirilir. MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Bakanlığa intikal ettiği tarihten itibaren beş iş günü içerisinde" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
-

MADDE 7 - Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıda yer alan fıkra, aynı maddeye mevcut beşinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar ve aynı maddeye mevcut yedinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

YENİ FIKRALAR

"Görevde yükselme suretiyle yazı işleri müdürlüğü, idari işler müdürlüğü, mahalli bilgi işlem müdürlüğü ve mahalli adli sicildeki şube müdürlüğü sınavını kazananlar başarı sıralaması ve tercihlerine göre, ilan edilen boş kadro sayısını geçmeyecek şekilde, kadro ve ihtiyaç durumu dikkate alınarak atanırlar. İlan edilen kadroların bu şekilde doldurulamaması halinde boş kalan kadrolara kur'a ile atama yapılır."

"Duyurulan yazı işleri müdürlüğü, idari işler müdürlüğü, mahalli bilgi işlem müdürlüğü ve mahalli adli sicildeki şube müdürlüğü kadrolarında, bu maddenin beşinci fıkrasında belirtilen şekilde boşalma olması durumunda, başarı sıralamasının kesinleştiği tarihten itibaren altı aylık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadrolar için yapılacak müteakip sınava ilişkin duyuruya kadar, belirlenmişse yedekler arasından başarı listesindeki sıralamaya göre atama yapılır. Birden fazla kadroda boşalma olması halinde boş kalan kadrolara yedekler arasından başarı listesindeki sıralamaya göre kur'a ile atama yapılır.

Atama öncesi veya sonrası herhangi bir nedenle görevi kabul etmekten vazgeçenlerin aynı sınava dayalı olarak atamaları yapılamaz."

"Görevde yükselme suretiyle yazı işleri müdürlüğü ve idari işler müdürlüğüne atananlar, atandıkları mahalden başka mahallere Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 22-A ve Geçici 3 üncü maddesindeki şartları taşımaları halinde, mahalli bilgi işlem müdürlüğü ve mahalli adli sicildeki şube müdürlüğüne atananlar, atandıkları mahalden başka mahallere aynı Yönetmeliğin 22-B maddesindeki şartları taşımaları halinde atanma talebinde bulunabilirler. Atanma tarihinden önceki mazerete dayanarak naklen atanma talebinde bulunulamaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber