Çalışan emeklilerden yüzde 33,5'lik kesinti tepki topluyor

Haber Giriş : 05 Aralık 2006 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren uygulamaya girecek, emekli esnaf ve sanatkarlar, şirket ortakları ile çalışan emeklilerin, her ay asgari ücretin en az yüzde 33,5'i kadar destek primi ödemesi uygulamasına karşı çıktı.

Çağlayan, '' karar, insanları kayıt dışına çıkaracak, yeni yöntemler aramaya zorlayacak, yan yollara saptırabilecektir. 30 yıla yakın SSK ve Bağkur'a prim ödeyerek emekli olan biri zaten 450 YTL aylık maaş alıyor. Bu parayla geçinmesi mümkün değilken böyle bir uygulamaya gidilmesi bu insanları nefsiyle karşı karşıya bırakabilir'' dedi.

Konuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'na birer mektup da yazan Çağlayan, mektubunda uygulamanın, çok düşük maaş alan emeklileri mağdur edeceğine dikkat çekerek, ''Türkiye'de emeklilik maaşları çok yetersiz. Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur'dan alınan emeklilik maaşı ile yaşamak zaten çok zor. Bu insanlar geçinebilmek için mutlaka çalışmak zorundalar. Çalışan emeklilere uygulanacak yüksek destekleme primi, yüz binlerce emekliyi mağdur eder'' dedi.

Bu düzenlemenin sosyal güvenlik sistemindeki açıklar nedeniyle IMF'nin baskılarıyla gündeme geldiğini belirten Çağlayan, şu görüşleri dile getirdi:

''Sosyal güvenlik sistemindeki açıkları anlıyoruz. Kaldı ki yıllardır Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin de sosyal güvenlik sisteminin açıkları olduğunu hep vurguladık. Ancak sosyal güvenlik sisteminin açıklarını kapatacak yöntem bu olmamalıdır. Sosyal güvenlik sisteminin en büyük sorunu kayıt dışı istihdamdır. Kayıt dışı istihdamın en büyük nedeni de başta yüksek sosyal güvenlik primi olmak üzere istihdam üzerindeki yüklerdir. Sosyal güvenlik sisteminin açıklarını kapatacak tek yol, kayıt dışı istihdamı kayıt altına almaktır. Sosyal güvenlik sisteminin açıklarını burada aramak yerine, kayıt dışının ve işsizliğin ana nedeni olan zorunlu istihdam uygulamasın kaldırılması, kıdem tazminatı ile İşsizlik Sigortası Fonunun birleştirilmesi, ücret dışı yüklerin azaltılması, asgari ücretten verginin kaldırılması gibi asıl önemli tedbirler varken bu tedbirin getirisi, götürüsünden daha az olacaktır.'' Çağlayan, Haziran ayında çıkarılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu içine sıkıştırılarak oldu bittiye getirilen bu düzenlemeyle, emeklilere ''Ya emekli maaşından vazgeç, ya da ciddi bir kısmını bana destekleme primi olarak öde'' denildiğini belirterek ''Bu, ölümü gösterip sıtmaya razı ol demektir. Bu yöntem yeni kayıt dışılıklar dışında bir fayda sağlamaz. Ocak ayı gelmeden bu yanlıştan dönülmelidir. Aksi takdirde çalışma hayatında yeni bir kaos dönemi başlayacaktır'' dedi.

Çağlayan, milletvekillerinin kapsam dışı olması konusunda da ''Zannediyorum dikkatlerden kaçmış. Anayasa'nın ilgili maddesi gereğince, milletvekilleri bu kapsamın dışında kalacaktır. Ayrıca bu da hem gerginliğe hem haksızlığa yol açacaktır'' diye konuştu.

? TÜDEF: 2007 emekliler için daha zor bir yıl olacak

'UYGULAMA ERTELENSİN'

Ankara Tuhafiyeciler ve Billuriyeciler Odası Başkanı Raşit Kanık da, emekli olup çalışan ya da iş yeri olanlardan kesilen yüzde 10'luk primin yüzde 33'e çıkarılmasına karşı çıkarak, prim arttırım uygulamasının ertelenmesini istedi.

Kanık yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu düzenlemenin esnafı zor durumda bıraktığını belirterek, prim oranlarının arttırılması nedeniyle birçok esnafın işletmelerini yıl sonu itibariyle kapatmaya hazırlandıklarını söyledi.

Esnafın söz konusu düzenlemenin iptal edilmesini istediğini belirten Kanık, şimdiki düzenlemenin devam etmesinden yana olduklarını bildirdi. Şu günlerde esnafın siftah bile yapamaması nedeniyle zor durumda olduğunu belirten Kanık, prim arttırma uygulamasının ertelenmesini istedi.

Kanık, Türkiye'nin Çin mallarının çöplüğüne dönüştüğünü belirterek, bu malların Türkiye'ye girişlerinin bir an önce yasaklanmasını istedi. esnafın iflasın eşiğinde olduğuna vurgu yapan Kanık, sosyete pazarlarına da karşı çıkarak esnafın işine engel olan, bozuk mal satan, bu pazar yerlerinin süratle kapatılmasını istedi. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin zor durumda olduğuna işaret eden Kanık, "Çünkü çek ve senetleri protestoludur. Bir an evvel önce çek senet affı çıkarılmalı" dedi.

Esnaf ve sanatkara verilen kredi limitlerinin arttırılmasını da isteyen Kanık, "Çünkü krediler yetersiz, faizler yüksek" dedi.

Faizlerin aşağı çekilmesi gerektiğini belirten Kanık, kırtasiye işlemlerinin de azaltılması gerektiğini söyledi.

Kanık, bu konularda gerekli tedbirlerin alınarak piyasaların rahatlatılmasını istediklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber