MEB, öğretmenlerin kademelendirilmesi için yaptığı çalışmaları tamamladı

Haber Giriş : 11 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı ile de anlaşan MEB, kanun taslağını Bakanlar Kurulu'nda görüşülmek üzere Başbakanlık'a gönderdi.

Taslağın Bakanlar Kurulu'ndan aynen geçip Meclis'te yasalaşması halinde uzman öğretmenlere yaklaşık 70, başöğretmenlere 140 milyon lira ek görev tazminatı verilecek. Uzman öğretmenlere verilecek ek tazminat Ocak 2005 tarihinden itibaren başlayacak.

Eğitimdeki kariyer sistemini tamamen değiştirecek olan kanun taslağına göre öğretmenlik, ?stajyer, öğretmen, uzman ve başöğretmen' olmak üzere 4 gruba ayrılıyor. Mesleğe başlayan yeni öğretmen halen uygulandığı gibi bir yıl ?stajyer' olarak çalışacak, başarılı olması halinde ?öğretmenliğe' geçirilecek. Meslekte belirli bir süre çalışan ve sınavda başarılı olan öğretmen, ?uzman öğretmen' payesi alacak. Kanun taslağı mevcut öğretmenlerin ancak yüzde 20'sinin uzman öğretmen olabilmesini öngörürken, uzman öğretmenlikte belirli süre çalışan ve yine yapılacak sınavda başarılı olan öğretmenler de, ?başöğretmenliğe' yükseltilecek. Başöğretmen sayısı ise mevcut öğretmenlerin ancak yüzde 10'u kadar olabilecek.

Kanun taslağına göre uzman öğretmene ve başöğretmene ek tazminat ödenecek. Ek tazminat uzman öğretmenlere yüzde 10, başöğretmene yüzde 20 zam anlamına geliyor. Ayrıca her yıl belirlenen memur maaş katsayısına göre bu rakamlarda artış olacak. Uzman ve başöğretmenlere okulda, ?zümre başkanlığı, stajyerlere rehberlik, strateji planı hazırlama, kurullara başkanlık etme, okulu gittiği yerlerde temsil etme' gibi ek görevler verilecek. Önümüzdeki yıllarda ise okul müdür ve müdür yardımcılıklarına uzman veya başöğretmen olma şartı getirilebileceği kaydediliyor.

53 bin başöğretmen olacak
Resmi okullarda 535 bin öğretmenin bu öğretim yılında görev yaptığı dikkate alındığında, 53 bin başöğretmen, 107 bin de uzman öğretmen kadrosu oluşacak. Bu kapsamda hem Milli Eğitim Temel Kanunu'nda, hem de Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılarak, her iki kanuna da uzman ve başöğretmen unvanları yerleştirilecek. Yasa taslağı, uzman ve başöğretmenliğe geçişle ilgili detaylı düzenlemeyi yönetmeliğe bırakıyor. Yönetmeliğin ise Maliye ve Devlet Personel Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaklaşa çıkarılması öngörülüyor. Kademelendirmenin kanunun yürürlüğü tarihinde başlayacağı belirtiliyor.

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitim Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı kanun taslağının öngördüğü yönetmeliğin çalışmaları da sürüyor. Yönetmelik taslağında uzman ve başöğretmenlik için ÖSYM tarafından her yıl bir sınav yapılması, sınavlarda ise özel alan bilgisi (öğretmenlik bilgisi) ve genel kültüre ağırlık verilmesi öngörülüyor. Uzman öğretmen olmak için 7 veya 8 yıl öğretmenlik yapılması, başöğretmenlik için ise 6 veya 7 yıl uzman öğretmenlik yapılması şartının getirilmesi planlanıyor. Öğretmenlerin yüksek lisans veya doktora yapması durumunda sürelerin önemli oranda azaltılacağı kaydediliyor. İlk uzman öğretmenlik sınavının bu yıl içinde yapılması planlanıyor. Öğretmenlere hizmet içi eğitim vermeyi planlayan bakanlık, bunun için de Milli Eğitim Akademisi'ni hayata geçirmeyi planlıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber