Sosyal Güvenlik Reformuna ikinci erteleme sinyali

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Aralık 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Altı ay ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun ikinci kez ertelenme ihtimali doğdu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, kendi partisi AKP'den baskı gelmesi halinde ve sosyal tarafların uzlaşmaması durumunda sosyal güvenlikle ilgili yasanın ikinci kez ertelenme ihtimalinden söz etti.

Önceki akşam CNN Türk'te yayımlanan ve Ahmet Hakan Coşkun'un hazırladığı 'Tarafsız Bölge' programında sosyal güvenlik sorunu tartışıldı. Canlı yayımlanan programa Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ile birlikte Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Prof. Dr. Mehmet Altan ve Dr. Atilla Özsever katıldı.

Anayasa Mahkemesi'nin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun bazı maddelerini iptal etmesi üzerine AKP hükümeti Bütçe Kanunu'na ek bir madde koyarak bu yasayı 1 Temmuz 2007 tarihine erteledi. 'Tarafsız Bölge' programında Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı ve bundan sonra ne gibi gelişmeler olacağı tartışıldı.

'Tepkileri önemseriz'

Çalışma Bakanı Başesgioğlu, sosyal taraflarla görüşmek suretiyle yasayı altı ay içinde yeniden düzenleyeceklerini söyledi.

Başesgioğlu, altı aylık sürenin yetişmemesi durumunda şöyle konuştu: "Bana kendi partimden de, milletvekili arkadaşlarımdan da baskı gelecektir. Seçime rağmen bu yasayı gündemde tutarken bu tarz baskılar karşısında toplumdaki tepkiyi görmem lazım. Sosyal taraflar anlaşabilirse TBMM bu karara saygı duyar ve yasa çıkabilir. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını gördükten sonra eğer memur rejimi için ayrı bir kanunla düzenlenme istenirse o zaman kolay.

Ancak burada işçinin ve emeklinin durumunu da gözetmek lazım. Dediğim gibi net konuşamıyorum. Siyasal konjonktürü görmem gerekir. Siyasi iklim müsait olmazsa, sosyal taraflar uzlaşmazsa ikinci bir kez ertelenme ihtimali gündeme gelebilir."

Türk-İş ertelemeden yana

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç da, işçi ve emekliler açısından eşitsizlik yaratan maddelere karşı olacaklarını tekrarladı. Kılıç, "Ben bu yasanın ikinci kez erteleneceğini düşünüyorum" dedi. TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik ise, yasanın altı ay içinde çıkması görüşünü benimsediklerini belirterek, "Şubat ayında bir platform toplayalım, orada tartışalım. Mart ayında da yeni bir taslağı ortaya koyalım" diye konuştu.

CHP'li Kılıçdaroğlu da, 9 bin prim ödeme gününün mutlaka 7 bin güne indirilmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, prim borcu olan Bağ-Kur'luya sağlık yardımı yapılmamasını da eleştirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber