Adalet Bakanlığı, rotasyonu ne zaman hayata geçirecek?

Adalet Bakanlığı, rotasyon zorunluluğu getirdiği personelin atamalarını ne zaman uygulamaya başlayacak?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Kasım 2016 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adalet Bakanlığı, rotasyonu ne zaman hayata geçirecek?

Kamu kurumlarının bazıları, uhdesinde bulunan personelini zorunlu rotasyona tabii tutmaktadır. İcra müdür ve yardımcıları, hakim ve savcılar, polisler, jandarma personeli vs. gibi unvanda çalışan personel zorunlu atamaya tabiidir. Adalet Bakanlığı'nda hakim ve savcılar ile icra müdür ve yardımcıları ile cezaevi personelinin bazıları zorunlu atamaya tabii iken, yazı işleri müdürleri ile idari işler müdürlerine ilişkin rotasyon uygulaması 14.05.2016 tarihi itibariyle mevzuatta kendisine yer bulmuştur. (Resmi Gazete'nin 14.05.2016 tarih ve 29712 sayılı nüshası)

Yazı işleri müdürleri, idari işler müdürlerine ve yönetmelikte belirtilen diğer unvanlara ilişkin getirilen rotasyonun detaylarının neler olduğu Adalet Bakanlığı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeliğinde detaylı olarak belirtilmiştir. Resmi Gazete'nin 14.05.2016 tarih ve 29712 sayılı nüshasında Adalet Bakanlığı Personeli Atama ve Nakil Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin neler olduğu izah edilmiş ve yapılan rotasyon düzenlemesine ilişkin detaylar 14.05.2016 tarihinde Memurlar.Net'te haberleştirilmiştir. (http://www.memurlar.net/haber/584026/)

Yapılan yönetmelik değişikliğiyle, idari işler müdürleri ve yazı işleri müdürlerine yönelik geçici madde düzenlemesinde, 14 Mayıs 2016 tarihi itibariyle, 2 yıldan az hizmet süresi bulunanlar, 2 yılını tamamlamaları halinde üçüncü, dördüncü veya beşinci bölgeye atanacaktır. 2 yıldan fazla 5 yıldan az hizmet süresi bulunanlar ikinci veya üçüncü bölgeye atanacaktır. 5 yıldan fazla 9 yıldan az hizmet süresi bulunanlar birinci veya ikinci bölgeye atanacaktır. 9 yıldan fazla hizmet süresi bulunanlar birinci bölgeye, bunlardan birinci bölgede bulunanlar ise başka bir birinci bölgeye atanacaktır.

Yönetmelik maddesinin yürürlülüğe girdiğinden bu zamana kadar Adalet Bakanlığı tarafından, yönetmelikte belirtilen ve bulundukları yerde yönetmelikte belirtilen yıl kadar hizmeti bulunanlara ilişkin rotasyon uygulaması yapılmamıştır.

Öte yandan, eşi farklı kurumda çalışan idari işler veya yazı işler müdürleri de bulunmaktadır. Bulunduğu yerde, 10 yıldan fazla süreden beri çalışıyor olup da eşinin kendisinden üstte olan bir unvana ilişkin meslekte çalışıyor olması, bu şekilde olan idari işler veya yazı işleri müdürlerinin rotasyona tabii olmadıkları anlamına gelmemelidir. Nitekim, Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 14. maddesinde bu husus düzenlenmiştir. Bu yönetmelik maddesine göre; " Eşlerin farklı kurumda çalışıyor olması halinde kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanmak suretiyle her iki kurumun da öncelikli hizmet ihtiyacının bulunduğu yere" atanmanın yapılacağı belirtilmiştir. Aile birliğine ilişkin atanma şartlarının neler olduğu Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 14. maddesinde detayları ile izah edilmiştir.

Sonuç itibariyle; idari işler ve yazı işleri müdürlerinin rotasyona tabii tutulacağına ilişkin yönetmelik değişikliğine rağmen, bu rotasyonun ne zaman yapılacağına dair bir bilgilendirme veya takviminin ilan edilmemiş olmaması, belirsizlik yaratmaktadır.

Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp gerekli düzenlemelerin yapılması dileğiyle.

ÇOTANAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber