Yeni YÖK taslağına göre öğretim üyelerinin maaşı artacak, öğrenciler atılmayacak

Haber Giriş : 28 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırlayarak Başbakanlık'a gönderdiği Yükseköğretim Yasa taslağına göre öğrenciler artık üniversitelerden atılamayacak.

Taslak, öğrencilerle ilgili şu maddeleri içeriyor: Öğrenci konseyleri yasal hale gelecek. Öğrenciler, sınıf, fakülte ve üniversite konsey başkanlarını seçerek kendileriyle ilgili konularda fakülte yönetim kurulları ve senatoda oy kullanabilecek. Öğrencilere en fazla iki dönem uzaklaştırma cezası verilebilecek.

MEB'in taslağı, üniversite hocalarına da yıllardır bekledikleri zam müjdesi veriyor. Taslakta, akademisyenlere yüzde 10 ile yüzde 30 arasında zam yapılması öngörülüyor. Buna göre, profesörlere yüzde 10, maaşları düşük araştırma görevlilerine ise yüzde 30 zam yapılacak. Uzman, okutman, öğretim görevlisi, yardımcı doçent ve doçentlere de maaşlarına göre ortalama yüzde 20 zam verilecek. Bu oranlar üniversite hocalarının maaşlarını ortalama 150 milyon lira artıracak. Zammın bütçeye yaklaşık 110 trilyon lira maliyet getirmesi hesaplanıyor.

Yardımcı doçentler kadroya kavuşuyor

Yeni yasa taslağıyla yardımcı doçentler de kadroya kavuşuyor. Taslakta şu ifadeler bulunuyor: ?Doktora, tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlilik unvanlarından birine sahip olmak; ÜAK'nın belirlediği ölçütlerin altında olmamak koşuluyla senato tarafından belirlenen bilimsel ölçütlere sahip olmak; esasları ÜAK tarafından belirlenen Öğretim Üyeliği Merkezi Yabancı Dil Sınavı'nda başarılı olmak veya ÜAK'ca geçerliliği kabul edilen bir yabancı dil başarı belgesine sahip olmak.? Şimdiye kadar 2 yılda bir sözleşme yenilemek zorunda olan ve dördüncü kademeye kadar inebilen yardımcı doçentler, artık birinci kademeye kadar inebilecek. Bütün yardımcı doçentler, üniversitenin kadrolu öğretim üyesi olacak. Yardımcı doçentlik 8 yıl devam edecek. 8 yılın sonunda yardımcı doçentleri üniversitede oluşturulacak üç kişilik jüri, senato ve ÜAK'nın belirlediği esaslara göre değerlendirmeye alacak. Asgari ölçütleri taşımayan yardımcı doçentler, öğretim görevlisi kadrosuna atanacak, taşıyanlar görevlerine devam edecek.

Öte yandan YÖK Taslağı, Üniversitelerarası Kurul'un (ÜAK) üye sisteminde önemli bir değişiklik getiriyor. ÜAK, ?yükseköğretime ilişkin akademik nitelikteki ilkelere dayalı öğretim elemanlarının uyması gereken etik kuralları belirleyen ve akademik konularda YÖK'e önerilerde bulunan' bir yapıda olacak. Kurul, üniversite rektörleri ve devlet üniversitelerinde yapılan rektörlük seçimlerinde rektörün dışında en çok oy alan adaydan oluşacak. Bu durumda üniversitede rektörlük yarışı yapanlar ÜAK'da buluşarak çalışmaları birlikte yürütecek. Genelkurmay Başkanlığı'nın kendisine bağlı yükseköğretim kurumlarından seçeceği bir, emniyet teşkilatının yükseköğretim kurumlarından seçeceği bir üye ile özel statülü devlet üniversiteleri, TÜBİTAK ve TÜBA'dan birer profesör temsilcisi de ÜAK'nın üyesi olacak. ÜAK üyelerinin görev süresi rektörler gibi 5 yıl olacak. En fazla 1 dönem için bu göreve gelinecek. ÜAK, rektör olan üyeleri arasından bir başkan seçecek. Başkanın görev süresi 2 yıl olacak.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber