'İller Bankası yasa tasarısı geri çekilmeli'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, İller Bankası'nın anonim şirket haline getirilmesini öngören yasa tasarısının Meclis gündeminden geri çekilmesini istedi.

Soğancı, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu yasal düzenlemede İller Bankası'nın, özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip, merkezi Ankara'da bulunan ''İlbank'' unvanlı bir kalkınma ve yatırım bankasına dönüştürülmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

İller Bankası'nın, kentleşme sürecine önemli katkılar sağladığını anlatan Soğancı, ''Bankanın yönetiminde yerel yönetimlerin katkısı esas iken bu katılım yanlış siyasi tercihler yüzünden gerçek anlamı ile hiçbir zaman yapılamamıştır. Kuruluş yasasında 'ilgili' kuruluş olduğu belirtilmesine rağmen, 'bağlı' kuruluş gibi hareket etmek zorunda bırakılmıştır. İller Bankası'nın yapılanmasına yönelik müdahaleler ve düzeltimler bu konulara ilişkin olması gerekirken, uygulamaya konmak istenen değişikliklerin bu yönde olmadığı görülmektedir'' dedi.

Tasarıda yer alan gerekçelere de değinen Soğancı, ''Burada gerçek niyet, İller Bankası'nın 'yerel yönetimler adına ve onların talepleri üzerine yatırım faaliyetlerinde bulunmasının' sorun olarak görülmesidir. Çünkü İller Bankası tarafından yerine getirilen bu hizmetler kar güdüsüyle değil, kamu yararı güdüsüyle yapılmaktadır'' dedi.

Öngörülen yapıda belediyelerin, yerel halkın gereksinimlerini karşılayacak yatırımları yapma olanağının önemli ölçüde ortadan kalkacağını savunan Soğancı, oluşabileceğini düşündüğü tabloyu şöyle aktardı:

''- Sistem halk sağlığı, toplum refahı, kamu yararı gibi ilkeler yerine, her ne koşulda olursa olsun alacağın tahsisi odaklı anlayışı getirecektir.

- Temin edilecek kredi faizlerinin yüksekliği, belediyeleri hizmet üretemez duruma düşürecektir. Projelerin gerçekleşmesi için oluşacak ek maliyetler, yerel halkın üzerine yüklenmek zorunda kalınacaktır.

- Özellikle teknik kadro yetersizliği içinde olan yerel yönetim birimleri, danışmanlık dahil her türlü hizmetten yoksun olacak, bedelini ödediği sürece, hizmete ulaşabilecek.

- Yerel yönetimler, Bankanın hibe yoluyla gerçekleştirdiği halihazırda harita, imar planı, jeolojik ve jeoteknik etüt hizmetlerinden yararlanamayacak.

- Piyasa koşullarında yüksek faizli kredi alarak borçlanma, yerel yönetimleri, borçlarını ödeyemez duruma düşürebilecek, borç karşılığı malları haczedilebilecek ve bu durumda iflas eden yerel yönetim birimleri ortaya çıkacaktır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber