Mağazaların indirim çılgınlığına para ve hapis cezası geliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, indirim çılgınlığının önüne geçmek için hazırlanan tasarının yasallaşmasıyla birlikte yılda 12 kez indirim yapan işyerlerinin kış ve yaz dönemi olmak üzeri iki kere indirim yapabileceğini, aksi taktirde 10 bin YTL'den 30 bin YTL'ye kadar para cezasına çarptırılacağını söyledi.

Baş, yaptığı açıklamada, mağazaların ve süper marketlerin yüzde 70'e varan indirim çılgınlığının önüne geçmek için Ankara Ticaret Odası Hukuk Müşavirliği'nin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na sunduğu "Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı"nın TBMM Sanayi Komisyonu bünyesindeki alt komisyonda kabul edildiğini ifade etti.

İndirim kampanyalarında ölçünün kaçmasıyla birlikte ticaret odalarının harekete geçerek tüketicinin indirim adı altında kandırılmasını önlemek için teklifte bulunduğunu belirten Baş, "İndirim adı altında vatandaşı kandırıyorlar. 1 gün önce 10 YTL'ye satılan ürünlerde yüzde 70'e varan indirim yapıyorlar. Demek ki, önceki denemelerde aşırı kar ediyorlar. Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama 6 hafta süren indirim dönemleri, Türkiye'de bütün yıla yayılıyor. Türkiye'de her ay indirim hatta her hafta indirim yapılıyor. Mağazaların vitrinlerinde indirim yazıları hiç eksik olmuyor" dedi.

Mağazaların vitrinindeki "Tasfiyeden dolayı indirimdeyiz" yazılarının da gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Baş, "Bazı firmaların vitrininde sürekli tasfiye nedeniyle indirimdeyiz yazısı duruyor. Ancak firma bir türlü tasfiye olmuyor. Bu tür indirimler tüketiciyi kandırmak amacıyla yapılıyor" diye konuştu.

Tasarısının yasalaşmasıyla birlikte yılda neredeyse her mevsim indirim yapan firmaların kış ve yaz olmak üzere iki kez indirim yapabileceğine dikkat çeken Baş, şunları söyledi:

"Bu yasayla birlikte indirim çılgınlığına son verilecek. Firmalar indirimli satışa konu edilen mal veya hizmetleri indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı ve indirim oranı, tarife ve fiyat listeleri etiketlerinde gösterecek. Mevsim değişmesi nedeniyle indirimli satışlar, kış mevsimi bitiminde 15 Ocak-1 Mart, yaz mevsimi bitiminde ise 15 Temmuz-1 Eylül tarihleri arasında yapılabilecek. Firmalara bu tarihlerden önce indirimden yararlanmak için ticaret odasından veya esnaf odasından indirim belgesi alması şartı gelecek. Vatandaş indirim belgesi olmayan firmalardan alışveriş yapmamalı. İndirim belgesi olmayan firmaları şikayet etmeli."

TBMM Sanayi Komisyonu'nda oluşturulan alt komisyonda kabul edilen yasa tasarısına göre indirime tabi tutulacak firmalar arasına sadece giyim mağazalarıyla ilgili indirimli satışların sınırlanması yönündeki önerileri kabul etmeyerek, tüm perakende satışlarının kapsama aldığını vurgulayan Baş şöyle devam etti:

"Böylece sadece giyim mağazaları değil, market ve bakkal dahil diğer tüm perakende mal satışları ile turizm seyahat acenteleri, otobüs, uçak firmaları, oteller gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren işyerlerinin hizmet satışları da indirim sınırlamasına tabi olacak. Bu durumda bazı büyük marketlerin zaman zaman stoklarında biriken gıda maddeleri, deterjan ve alkollü içecek gibi ürünlerinde indirim yapmaları mümkün olamayacak."

Tasfiyeye de sınırlama getirileceğini ifade eden Baş, firmanın tasfiye dolayısıyla indirim yapılabilmesi için faaliyetin değil, işletmenin tasfiyesi zorunlu olacağını, tasfiye gerekçesiyle indirimli satış kampanyası düzenleyen işletmenin kampanya sonrası tamamen kapanması gerekeceğini, bu gerekçeyle indirim kampanyası düzenlemek isteyen bir işletmenin, indirimle satışa sunacağı malların envanterini ilgili odaya sunacağını ve tasfiye nedeniyle indirimli satışların 2 ayla sınırlı olacağını, izin alınmasından itibaren de 6 ay içinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Çıkacak yasaya uymayanların 10 bin YTL'den 30 bin YTL'ye kadar para cezasına çarptırılacağını belirten Baş, "Yasaya 3 kez uymayanlara ise hapis cezası verilecek. İndirimli satış sınırlamasına uymayanlara Fransa'da 15 bin Euro, İspanya'da 3 bin Euro ceza veriliyor. AB ülkeleri arasında Fransa ve İspanya'nın yanı sıra sadece İtalya ve Yunanistan'da düzenleyici kurallar bulunuyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber