Bylock'daki VPN engeli de çözüldü
Milli İstihbarat Teşkilatı, Bylock'a bağlanırken kullanlan vpn platformunu da çözdü

Bylock kullancıları, Bylock'a erişirken vpn kullanıyordu. MİT, bylock'a erişirken kullanılan vpn platformunu da çözdü.
İşte gazeteci Emre Erciş'in tespipleri:
2-Kamuoyu Bylock'u özellikle 15 Temmuz'dan sonra duydu lakin insanları aydınlatacak somut bilgiler paylaşılmadığı için hep muğlak kaldı.
3-Şuana kadar Bylock hakkında yazılmayan ve anlatılmayan hemen hemen her şeyi paylaşacağım ki kafalarda oluşan soru işaretleri giderilsin.
4-Bylock,Google Play'de 2014'ün başında kullanıma sunulan,2016'nın ilk aylarına kadar çeşitli versiyonlarla kullanımda olmuş bir uygulama.
5-Kriptolu anlık mesajlaşma, kriptolu sesli görüşme,grup mesajlaşmaları,dosya paylaşımı,e-posta iletimi & Arkadaş ekleme özelliklerine sahip
6-Arkadaş ekleme, kayıt olurken kullanıcı tarafından "Kullanıcı Adı" olarak isimlendirilen şahsa özel kodun girilmesiyle gerçekleşiyor.
7-Uygulama üzerinden telefon numarası veya "ad-soyad" bilgileriyle arama yapılarak kullanıcı eklenmesi gibi bir uygulama mevcut değil.
8-Yine, muadil veya yaygın mesajlaşma mesajlaşma uygulamalarında bulunan, tel rehberindeki kişilerin otomatik olarak eklenme özelliği yok.
9-Kullanıcıların birbirleriyle iletişime geçebilmeleri için tarafların birbirlerinin "Kullanıcı Adı/kod" bilgilerini bilmeleri gerekiyor.
10-Kayıt işlemleri için kullanıcıdan telefon numarası veya e-posta adresi istenmiyor.Parola ve kullanıcı adı türetmesi yeterli.
11-Kullanıcı adı&parola işlemi tamamlanıp girildikten sonra, kullanıcıdan talep edilen bilgiler ile bir kriptografik anahtar üretiliyor.
12-Uygulamanın, Android işletim sistemi üzerinden çalışan "1 serisi" ve "2 serisi" olarak adlandırılabilecek 2 temel sürümü bulunmakta.
13-"2 serisi" aynı zamanda "Bylock++" olarak da adlandırılmış olup, Google Play'de farklı bir sayfadan yeni bir uygulama gibi sunulmuş.
14-"1 serisi" olan "Bylock 1.1.7" 2014'ün Aralık ayında güncellenirken daha sonraki süreçte "2 serisi, Bylock++" piyasaya sürülmüş.
15-Uygulama Google Play'den kaldırılana kadar bu sürümünün kullanıma sunulması devam etmiş.
16-Uzmanlar, Bylock uygulamasını global ve ticari anlık mesajlaşma uygulamalarından ayıran özellikleri şu şekilde sıralamakta:
17-Bylock kullanan birisi iletişim kurmak istediği şahsa ait "Kullanıcı adını/kod" bilgisine sahip değilse, bu kişi ile iletişim kuramıyor.
18-Diğer uygulamalar, programın kitlelere ulaşabilmesi için bir çok servisten yararlanırken Bylock, sınırlı bir kitleyi hedef almış durumda.
19-Bylock'a ait internet trafiğinin incelenmesi sonucu uygulamanın sunucu sistemine çoğunlukla doğrudan IP adresi üzerinden erişim sağlanmış
20-Bazı sürümlerin ise(Bylock 1.1.3 sürümü) "http://bylock.net " alan adı üzerinden aynı sunucuya bağlanmak suretiyle iletişim kurulmuş
21-Uygulamanın bağlandığı IP adresinin tespit edilmesi amacıyla yapılan testlerde, farklı sürümlerin farklı IP'lere bağlandığı anlaşılıyor.
22-Uygulama sunucusunda,geliştiricisinin uygulamaya özgü oluşturup imzaladığı 1 sertifika ile HTTPSgüvenlik protokolü kullanıldığı görülüyor
23-Sertifika üzerinden de Litvanya'da sunucu kiralama hizmeti veren "Baltic Servers" isimli firmaya tahsilli 9 IP adresi tespit ediliyor.
24-IP adreslerinin incelenmesi sonucu, Bylock'un etkin olduğu tarihlerde hangi alan adı/adlarıyla ilişkilendirildikleri tespit edilmiş.
...
26-"http://bylock.net " alan adıyla kullanılan IP dışındaki 8 IP adresinin herhangi bir alan adı ile eşleşmediği tespit edilmiş durumda
27-17.12.2013-17.2.2016 arası"Bylock" anahtar kelimesi kullanılarak yapılan Google aramalarında 7-13 Eylül 2014 arasında Bylock tavan yapıyor
28-Bylock, tavan yaptığı 7-13 Eylül 2014 tarihlerinden sonra 2015 yılının başlarında inişe geçiyor ve bir daha da hiç yükselmiyor.
29-Bylock uygulamasına ilişkin dünya genelinde yapılan aramalar incelendiğinde yine aynı tarih aralığında Fransa,İngiltere,ABD öne çıkıyor.
30-Android'de çalışan 4 farklı sürümünün kurulum dosyalarına yönelik statik ve dinamik tersine mühendislik analizleri gerçekleştirilmiş.
31-Bylock'un kaynak kodları üzerinde yapılan incelemede bulanıklaştırma yönteminin kullanıldığı tespit edilmiş.
32-Bu yöntemle kaynak kodlarda kullanılan sınıf isimleri, yordam isimleri,değişken isimleri gizlenerek tersine mühendislik kullanılmış.
33-Bu sayede de statik analiz yapacak kişinin işini zorlaştırıp,karışıklık yaratmak ve kaynak kodların güvenliğini sağlamak amaçlanmış.
34-Uygulamanın kaynak kodları içerisinde Türkçe olarak "Dosya, Posta ve Sesli arama" şeklinde ifadelerin bulunduğu tespit edilmiş.
35-Uygulamada,mesajlaşmaya dair anlık bildirimlerin iletim kodlarının mevcut olduğu,lakin bu işlem için standart dışı 1 program kullanılmış.
...
37-2 kullanıcı arasındaki veri 2048 bitlik asimetrik "RSAiECB/OAEPWithSHA-lAndMGFlPadding" kriptografik algoritması kullanılarak şifrelenmiş
38-Bu kriptografik algoritma,anahtarlı/asimetrik şifreleme algoritması olup birisi gizli birisi açık, 2 anahtar kullanılarak şifrelenmiş.
39-Açık anahtarla şifrelenen veriler, gizli anahtar olmadan çözümlenemiyor.Asimetrik gizli anahtar içinde simetrik algoritma kullanılmış
40-Kullanıcı parolasının"password"'u "MD5"Kriptografik özet algoritmasıyla,gizli anahtar "PrivateExponent"şifreli olarak sunucuya iletiliyor
41-Uygulama sunucusunu yöneten şahıs, hizmet veren sunucuyu ve IP adresini kiralamış, aylık ve 3 aylık aralıklarla ödeme yapmış.
...
43-15.11.2014'de Bylock sunucusunun yöneticisi olan şahıs, uygulamayı ...yönettiği tespit edilmiş.
44-Sunucuya yönelik yapılan teknik incelemede şahsın Türkiye'den gelen IP adreslerini engellediği ve log kayıtlarını sildiği tespit edilmiş.
45-Şahıs, Türkiye'den gelen IP adreslerini engelleyerek VPN kullanımını şart koşmuş ve böylece kullanıcı tespitinin önüne geçmeye çalışmış.
46-Bylock, VPN olmadan neden çalışmıyor sorusunun cevabı da bu şekilde bulunmuş oluyor.Çünkü IP'ler olası takibe tedbir amaçlı engellenmiş.
47-Yürütülen çalışmalar neticesinde Bylock uygulama sunucusundaki veri tabanı dosyaları, komutlar, yazılım dosyaları ele geçirilmiş durumda.
48-Yine,Türkiye'den sunucuya doğrudan bağlanılmasını engelleyen yazılım da yer alan IP adres blokları da ele geçirilmiş durumda.
...
50-Aslında şuana kadar sadece 25 sayfayı özetleyebildim.Raporda yer alan bilgilerin çoğu teknik terimler ve izahlar.Sonuca gelecek olursam,
51-a) Bylock,güçlü bir kripto sistemiyle her bir mesajı farklı bir kripto anahtarıyla şifreleyen bir ve özel yazılmış bir uygulama.
52-b)Uygulamanın ticaret amaçlı tasarlanmadığı, kullanıcıların genelinin Türkiye'de olması ve kaynak kodlarda Türkçe kelimeler bulunması,
53-c)Yönetici tarafından teknik takibi engellemek amaçlı Türkiye'deki kullanıcıların IP adreslerini engellemesi ve VPN ile erişim sağlanması
54-d) Çözümlenen kriptolu mesajların neredeyse tamamının Türkçe karakterlerden oluşması. (Örnek: son 4 satırı çözümlenmemiş bir mesaj)
55-e) 7-13 Eylül 2014 arasında Bylock programının indirilme oranının tavan yapması ve devamında zamanla bu oranın inmesi ve yükselmemesi,
56-f) Kullanıcıların gruplar oluşturması, birbirleriyle dosya paylaşımı yapması ve kullanıcıların genelinin Türkiye'de bulunması,
57-g)Elde edilen&çözümlemesi yapılan mesajlar gösteriyor ki Bylock,sıradan 1 uygulama olmayıp 1 grup arasında kullanılmak için tasarlanmış.
58-Son olarak şuana kadar yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkan ve kullanıcılara yönelik grafik şu şekilde:
