Sağlık Bakanlığı Personelinin Nakle İlişkin Düzenlemeleri Değiştirildi

Bugünkü Resmi Gazetede Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği değiştirilmiştir. Nakiller kurum içi ve kurumlar arası olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Kurum içi nakiller Haziran ve Eylül olmak üzere yılda iki defa, kurumlararası nakiller ise Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında olmak üzere yılda dört defa gerçekleştirilebilir. Diğer taraftan, yönetmeliğe eklenen yeni hüküm ile Sağlık Bakanlığının kurumlar arası nakil öncesinde belirli hizmet bölgeleri belirleyeceği (muhtemelen 3, 4, 5 ve 6. hizmet bölgeleri) ve sadece bu bölgelere kurumlararası nakil yoluyla atama yapılacağı anlaşılmaktadır. Ayrıca, kurum içi ve kurumlararası naklen atananlar, atandıkları yerlerde en az bir yıl süreyle çalışmadan naklen tayin talebinde bulunamayacaktır.

Haber Giriş : 08 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıda yer alan düzenlemler sadece Sağlık Bakanlığı'nın Sağlık Hizmetleri Sınıfı'na dahil personelini kapsamaktadır. Bakanlıktaki diğer hizmet sınıflarona tabi personele bu hükümler uygulanmayacaktır.


Daha önce hem nakli hem de ilk defa atamayı düzenleyen sekizinci madde yeniden düzenlenmiş ve ilk defa atama madde metninden çıkarılmıştır. Zira, ilk defa atamaya ilişkin esas ve usuller 15.02.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan"Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Açıktan Kura ile Atanacak Bazı Sağlık Personelinin Atama Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmelik" ile düzenlenmiştir.

Bu çerçevede maddenin yeni düzenlemesinde sadece nakiller ele alınmıştır. Nakiller ise ikiye ayrılmıştır. Kurum içi nakiller (yani Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlar arasında gerçekleştirilen nakiller) ikincisi ise kurumlar arası nakiller (yani diğer kamu kurumları ile Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlar arasında gerçekleştirilecek nakiller) dir.

Kurum içi nakiller: Sağlık Bakanlığına bağlı hastane ve kurumlarda çalışan personelin nakli Haziran ve Eylül Olmak üzere yılda iki defa yapılacaktır. Bu tarihler daha önce mayıs ve eylül idi.

Kurumlararası nakiller: Diğer kamu kurumlarından (SSK, Bağ-Kur veya herhangi bir kamu kurumu) Sağlık Bakanlığına geçiş yapmak isteyen sağlık personelinin nakli Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında olmak üzere yılda dört defa gerçekleştirilebilir. Buna göre örneğin Dış Ticaret Müsteşarlığındaki veya Bağ-Kur'daki bir sağlık çalışanı sadece bu dört ay içerisinde nakil için Sağlık Bakanlığına başvuruda bulunabilecektir.

Diğer taraftan, yeni düzenlemede "Kurumlararası naklen atama öncesi Bakanlık, kadro ve ihtiyaç durumuna göre ihtiyaç duyduğu bir hizmet alanı belirlemeye ve gerekirse tercihler alıp kura düzenlemeye yetkilidir." hükmü ile Bakanlığın kurumlararası nakil talepleri öncesinde belirli hizmet bölgeleri belirleyeceği ve sadece bu bölgelere nakil kabul edeceği anlaşılmaktadır. Bakanlığın bu uygulama ile daha ziyade 3, 4, 5 ve 6. hizmet bölgelerine kurumlar arası nakil yoluyla atama yapacağı görülmektedir.

Yapılan düzenlemenin en önemli yönlerinden birisi ise kurum içi ve kurumlararası naklen atananların, atandıkları yerlerde en az bir yıl süreyle çalışmadan naklen tayin talebinde bulunamayacakları şeklindeki yeni düzenlemedir. Buna göre nakil yoluyla örneğin Trabzon'a atanan bir sağlık personeli en az bir yıl çalışmadıkça yeni nakil talebinde bulunamayacaktır. Bunun tek istisnası ise Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmeliğin 9'uncu maddesinde yer alan "Farklı kurumlarda çalışıp da her ikisi de yer değiştirmeye tabi olan eşlerden unvan, kadro ve görev bakımından daha aşağıda bulunanın görev yeri yukarıda bulunana bağlı olarak değiştirilir." hükümdür.


Maddenin Yeni Hali:
Madde 8 ? Bu Yönetmelik çerçevesinde yapılacak nakiller;
a) Kurum içi naklen atamalar Haziran ve Eylül aylarında olmak üzere yılda iki defa,
b) Kurumlararası yapılacak naklen atamalar Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında olmak üzere yılda dört defa gerçekleştirilebilir.

Kurumlararası naklen atama öncesi Bakanlık, kadro ve ihtiyaç durumuna göre ihtiyaç duyduğu bir hizmet alanı belirlemeye ve gerekirse tercihler alıp kura düzenlemeye yetkilidir.

25/06/1983 tarihli ve 18088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kurum içi ve kurumlararası naklen atananlar, atandıkları yerlerde en az bir yıl süreyle çalışmadan naklen tayin talebinde bulunamazlar.

Bir hizmet bölgesindeki çalışma süresi tamamlanmadan daha üst hizmet bölgelerine nakil talebinde bulunulamaz. Çalışma süresinin doldurulması üzerine yapılacak nakiller, naklen atanma dönemlerinde gerçekleştirilir."

Maddenin Eski Hali:
Atama ve Nakil dönemleri
Madde:8- (Değ. R.G.:9.2.2001/24313) İlk defa Devlet memuru olarak atanacak pratisyen ve uzman tabipler ile diş tabiplerinin atamaları, Bakanlıkça ilan edilen tarihlerde kura ile yapılabilir. Kura usul ve esasları yönerge ile belirlenir.

(Değ. R.G.: 4.5.2002/24745) Bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar dışındaki nakiller, her yıl iki dönem halinde Mayıs ve Eylül aylarında yapılır.

Bir hizmet bölgesindeki çalışma süresi tamamlanmadan diğer hizmet bölgelerine nakil talebinde bulunulamaz. Çalışma süresinin doldurulması üzerine yapılacak nakiller, naklen atanma dönemi içinde gerçekleştirilir."


Yapılan bir değişiklik ise nakil dönemerine iilişkin başvuruların ne zaman yapılacağına ilişkindir. Bu konudaki düzenleme şu şekildedir:

Madde 26 ? Bu Yönetmelik çerçevesinde yapılacak nakillerde;

a) Kurum içi naklen atamalarda Haziran dönemi atamaları için Ocak ayı başından Mart ayı sonuna kadar, Eylül dönemi atamaları için Temmuz ayının başından Ağustos ayının sonuna kadar en çok üç yer tercih ederek, EK-2 sayılı "Atama ve Nakil Talep Formunu" doldurarak varsa ekleriyle birlikte sicil amirleri aracılığı ile Bakanlığa,

b) Kurumlararası naklen atamalarda Şubat dönemi atamaları için Aralık ayının başından Ocak ayının sonuna kadar, Mayıs dönemi atamaları için Mart ayının başından Nisan ayının sonuna kadar, Ağustos dönemi atamaları için Haziran ayının başından Temmuz ayının sonuna kadar, Kasım dönemi atamaları için Eylül ayının başından Ekim ayının sonuna kadar, eş durumu hariç, en çok üç yer tercih ederek kendi isteğiyle Bakanlığa,

müracaat ederler.

Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde atanan personelin, söz konusu atamaların tebliğ tarihinden itibaren en çok iki ay içerisinde sicil amirleri aracılığı ile iptalini istemeleri halinde atamaları talepleri doğrultusunda iptal edilir.

Zamanında ve usulüne uygun yapılmayan müracaatlar işleme konulmaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber