Ombudsmanın tavsiye kararlarını yerine getirmeyen kurumlar TBMM'de hesaba çekildi
Kamu Denetçiliği Kurumunun tavsiye kararlarına uymayan kurumlar, TBMM'de hesap verdi.

TBMM, 15 Mart 2017'de önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.
Kamu Denetçiliği Kurumunun tavsiye kararlarını yerine getirmeyen Bakanlık ve kurum temsilcileri, TBMM'ye çağrıldı ve tek tek dosya üzerinden sorgulama yapıldı.
İşte, Genel Müdür, Daire başkanı, Müsteşar ve Genel sekreterlerin hesap vermek zorunda kaldıkları TBMM alt komisyonundaki toplantının detayları
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI
Toplantıda en kötü temsili YÖK yaptı. YÖK uzman yardımcısı ve hukuk müşaviri ile sorulara cevap vermeye çalıştı ama karma komisyon başkanı kabul etmedi ve daha sonra hukuk işlerinden sorumlu bir YÖK üyesi Meclise gelmek zorunda kaldı.
Toplantıda, kamu denetçileri tarafından YÖK'e yöneltilen eleştirilerin en önemlisi, YÖK'ün bilgi ve belge taleplerine süresi içinde yanıt vermemesi ve YÖK'te muhatap bulunamaması oluşturdu.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
En ilginç tespitlerden birisi ise Milli Eğitim Bakanlığında yapıldı. MEB, Kasım 2016'da kendisine gelen yazılar için 14 Mart 2017 tarihinde, yani TBMM'nin kendisini çağırdığı tarihten bir gün önce, hukuk müşavirliğinden görüş istemiş.
MEB'deki konu, endüstriyel sanatlar eğitim fakültesi mezunlarına 657'nin 36. maddesi kapsamında, eşitlik gereğince, bir derece verilebilmesine ilişkindi. Bu konuda Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç bulunuyor. Hukuk Müşavirliğinin görüşü sonrasında durum bir daha değerlendirilecek.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Taksirli suçlar hariç, bir yıldan fazla ceza gerektiren suçlardan dolayı yargılanması devam eden kişilere silah taşıma ve bulundurma ruhsatı verilmemesinin mağduriyetler oluşturduğu yönündeki tavsiye kararı doğrultusunda, Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilisi suç tasnifleri sonrasında Bakanlar Kurulu kararıyla bir düzenleme yapılacağını belirtti.
ENERJİ BAKANLIĞI
Kömür çıkarma faaliyeti sırasında bir vatandaşın evi hasar görmüştür. Hasara ilişkin tespit yapılmasına rağmen, zarar karşılanmamış, bu süreçte de Bursa Linyit İşletmeleri SEAŞ'a devredilmiştir. Hiçbir kurum sorumluğu üzerine almadığı için vatandaş dava açmak zorunda kalmıştır. Görüşmeler sırasında vekiller, Enerji Bakanlığındaki yoğun bürokrasiye dikkat çekmiş ve kamu bürokrasisinin Enerji Bakanlığında çok fazla seri işlemediği tespitini yapmışlardır.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Yıkım kararı alınan bir ev sahibi, rapor öncesinde binayı tahliye ettiği için kira yardımı alamamıştır. Kişinin durumunun yeniden ele alınması ve kira ödemelerinde, rapor alındığı tarihte binada oturma zorunluluğunun esnetilmesine yönelik görüş ortaya çıktı.
KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Zabıta memurlarının zabıta komiserliği için görevde yükselme sınavı açılmasını yönündeki KDK tavsiye kararı görüşüldü. Yönetmelikte varolan sicil şartı gibi pürüzlerin aşılması için düzenleme yapılıyor.
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Ankara il özel idaresindeyken Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğüne aktarılan bir işçinin intibak davasına dair KDK'nın tavsiye kararı görüşüldü. Ankara Büyükşehir belediyesinin, vatandaşın sorununu çözmesi kararlaştırıldı.
TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Çanakkkale'de bir vatandaşa, bir gayrimenkul intikal ediyor. İntikal sırasında, vatandaş veraset ve intikalden doğan harcını yatırıyor. Ancak 2015 yılında, gayrimenkulle ilgili işlem yapıldığında, tapu memurunun harcı zimmetine geçirdiği tespiti yapılıyor ve vatandaştan bir daha intikal harcı alınıyor. Toplantıya katılan tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilisi, KDK tavsiye kararının kurumda ilgisiz birimlere gittiğini ve yaşanan sorunu çözeceklerini ifade etti.