Cami katliamında El Kaide yalanı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM), önceki gece yatsı namazı sırasında "El Kaidelileri vurduk" savunmasıyla Halep'in Etarib ilçesinde bombaladığı cami, radikal görüşlere mesafesiyle bilinen Tebliğ Cemaati'ne ait çıktı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Mart 2017 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cami katliamında El Kaide yalanı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM), Halep'in Cina köyü yakınlarında ""El Kaide'ye ait bir toplanma yerinin vurduk" savunmasıyla önceki gün yatsı namazı vaktinde bombaladığı camide, radikal görüşlere mesafesiyle bilinen Tebliğ Cemaati mensuplarının bulunduğu ortaya çıktı. Sözde 'terörle mücadele' kapsamında yapılan saldırının, El Kaide ve diğer radikal gruplara karşı Tebliğ Cemaati mensuplarının Hazreti Ömer Camisi'nde yerel halkla bir araya geldiği sırada gerçekleştiği anlaşıldı. Bölgeyi kontrol eden muhaliflerin verdiği bilgilere göre camide hava operasyonu olduğu sırada 300 kişi bulunuyordu.

DÖRT BOMBA ATILDI

58 kişinin şehit olduğu saldırı hakkında konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abülrahman, "Birçok insan hala enkaz altında bulunuyor ve ölenlerin sayısının artacağına inanıyoruz" dedi. Etarib Sivil Savunma ekibi yetkilisi Mustafa Ubeyd, AA'ya internet üzerinden gönderdiği ses kaydında saldırıyı "Bombardımandan 5 dakika sonra olay yerine ulaşmıştık. Gittiğimizde insanlar yerlerde yatıyordu. Birçoğunun uzuvları kopmuştu. Görgü tanıklarından öğrendiğimize göre, uçaklar ilk anda camiye 3 bomba atmış. Dışarıya çıkmaya çalışanların üzerine de dördüncü bombayı atmışlar" ifadeleriyle anlattı.

CENTCOM PALAVRASI

Önceki gece gerçekleştirilen hava operasyonu hakkında CENTCOM Sözcüsü Albay John J. Thomas, "Biz bir camiyi hedef almadık. Bizim hedef aldığımız ve toplantının yapıldığı bina hala ayakta duran bir camiden 15 metre ötedeydi" demişti. Bir başka CENTCOM sözcüsü Josh Jacquez de Londra merkezli Airwars izleme grubuna yaptığı açıklamada, "Hedef El Kaide'nin toplanma yeriydi. Olay caminin karşısında gerçekleşti" savunmasını yapmıştı. CENTCOM ayrıca saldırının Halep değil İdlib'te gerçekleştirildiğini de iddia etmişti. Cina köyü, İdlib'in kuzey batısı ve Halep'in batı kesimlerini içine alan muhaliflerin elindeki bölgede yer alıyor.

Radikalizme karşı cemaat:

TebliğTebliğ Cemaati, 1927'de Hindistan'ın Mevat kasabasında Hint asıllı Muhammed İlyas Kandehlevi tarafından kuruldu. Oluşumun milyonlarca mensubunun büyük bölümü Hindistan, Pakistan ve Bangladeş'te bulunuyor. İslam ülkeleri dışında da bazı taraftarlara sahip olan Tebliğ Cemaati'nde, dini esasları anlatmak için mensupları sık sık seyahatler düzenliyor.

TERÖR LİSTELERİNDE YER ALMIYOR

Tebliğ Cemaati'nin en yaygın bilinen kurallarının başında, radikal öğretiler içeren görüşlere mesafe konulması, şiddete başvurulmasının reddedilmesi ve politikadan uzak durulması geliyor. Hareket mensuplarının "Bişva İçtiması" adıyla bilinen geleneksel yıllık buluşması son olarak Bangladeş'te gerçekleşmiş ve 3 milyon kişi katılmıştı. Tebliğ Cemaati, ABD Dışişleri Bakanlığı ya da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin terör örgütleri listesinde yer almıyor.

ABD'ye ait bomba

Patlama bölgesinde ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin kullandığı AGM-114 Hellfire tipi hava-yer füze parçası bulundu. Ekim 2016'da ABD'nin İdlib'deki dron saldırısında da benzer bir bomba kullanılmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov "AGM-114 Hellfire saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini ispatlıyor" diyerek olayda Moskova'nın parmağının olmadığını aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber