İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

OHAL'de istifa ve atanmaya dair önemli hususlar

Devlet Personel Başkanlığı, OHAL süresinde, atama ve çekilme işlemlerine ilişkin mütalaasını internet sitesinden yayımlamıştı. Bu yazıda mütalaanın bir açıklamasını yapacağız

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Haziran 2017 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
OHAL'de istifa ve atanmaya dair önemli hususlar

Devlet Personel Başkanlığı OHAL idaresinde atama ve çekilme işlemlerine ilişkin mütalaasını internet sitesinden yayımlamıştı. Konuya ilişkin haberimiz ve mütalaa için tıklayınız.

Bu mütalaada dikkat çeken hususları sizlerle paylaşmayı uygun gördük.

Devlet memurlarının OHAL esnasında çekilmesi

DPB mütalaasında 657 sayılı DMK'ye tabi memurların istifalarının kabulü için yerlerine yeni bir atama ya da görevlendirme yapılması gerektiğini belirtmiştir.

Buradan çıkan sonuç şudur: Kurumlar hizmetlerini aksatmayacak tedbirleri almadan memurların istifasını kabul edemezler. Ancak gerekli atama ya da görevlendirmeleri yaptıktan sonra memurların istifaları kabul edilebilir. Bu durumda çekilme usulüne uygun yapılmış olur.

Usulsüz çekilmede ise istifa eden memur tekrar memuriyete dönememektedir.

DBP önceki görüşlerinde de bu hususları vurgulamıştır.

ÖNEMLİ BİR DETAY: KPSS ile KİT'e Geçmeyi Düşünen Memurlar

Mütalaada "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'te yerleştirilen adayların atamalarının belirli bir sürede yapılacağına dair herhangi bir hükmün bulunmadığı, ancak 399 saylı Kanun Hükmünde Kararnamenin 9'uncu maddesi ile tip sözleşmenin 5'inci maddesi gereği Teşebbüsünüzde sözleşmeli statüde işe başlamaya hak kazanan adayların Teşebbüsünüzce yapılacak tebligatı takiben en geç 15 gün içerisinde göreve başlaması gerektiği, aksi takdirde bu haklarından feragat etmiş sayılacakları" denilmektedir.

Yukarıda belirtildiği gibi memurların OHAL esnasında istifa süreçleri uzayabilmektedir. Bu noktada inisiyatif büyük ölçüde kurumlardadır. Memur olarak çalışan kişi merkezi yerleştirme ile 399 sayılı KHK kapsamında sözleşmeli olarak atanma hakkı kazandığında yapılan tebligat sonrasında 15 gün içerisinde göreve başlamak durumundadır. İstifasının kabul olmaması nedeniyle göreve başlayamazsa hakkından feragat etmiş sayılacaktır. Puanını kullandığı için aynı puanla başka kuruma atanma imkanı da ortadan kalkmaktadır.

Memurların DMK kapsamında bir kuruma geçişleri nakil kapsamında olduğundan böyle bir sorun olmadığını söyleyebiliriz.

Mağduriyet yaşanmaması adına bir KİT'i tercih edecek memurların önceden kurumları ile görüşmeleri faydalı olacaktır. Öte yandan KİT'ler de ilgili ile irtibat kurarak tebligatı geciktirmek yönünde bir inisiyatif kullanabilir.

KİT Sözleşmeli Personelinin İstifası ve Diğer Kurumlara Geçişi

DPB görüşünde "Teşebbüs personeline ilişkin çekilme taleplerinin, mal ve hizmet üretiminde aksamaya neden olunmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını takiben ivedilikle ele alınarak sonuçlandırılması gerektiği"ni belirtmektedir.

KİT'lerde görevli sözleşmeli personelin çekilmesi açısından OHAL'e özel bir düzenleme bulunmamaktadır. KİT'ler personelin taleplerini gerekli tedbirleri aldıktan sonra ivedilikle sonuçlandıracaktır.

KİT sözleşmeli personelinin merkezi yerleştirme ile başka bir KİT'e ya da Devlet memurluğuna geçişinde çekilme sürecinin bir engel oluşturmayacağını düşünmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber