İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

2017 LYS Tarih'te, tabloya dayalı soru şekli!

Bu yazımızda, 2017 LYS Tarih sorularındaki gözle görülür değişiklikleri analiz edeceğiz

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Haziran 2017 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2017 LYS Tarih'te, tabloya dayalı soru şekli!

Aşağıdaki içerik, Haber Gönder yoluyla iletilmiş olup, içeriği uygun bulunarak yayıma alınmıştır

2017 LYS TARİH SORULARI DEĞERLENDİRMESİ

ÖSYM, özellikle son yıllarda yaptığı sınavlarda tarih sorularının bazılarının müfredat dışı olduğu yönündeki eleştirilerini tam olarak dikkate aldığı söylenemez. Örneğin geçen sene sorulan Fahd Planı - Reagan Planı gibi İran - Irak Savaşı'nda meydana gelen ancak Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinde değinilmeyen bir ayrıntıya ait soru tipine benzer plantasyon çiftliği gibi ilk okunduğunda anlaşılması güç gibi görünen bir soru sorulmuş. Bunun yanında yine etabli sorunu gibi hangi kazanıma ait olduğu tam olarak belli olmayan öğrencilerin mukayese gücünü ölçen bir soruya yer verilmiş. Bu sorular her ne kadar test tekniği açısından çözülmesi çok zor olmayan sorular olsa da müfredata uygunluğu tartışılabilir. Bunun dışındaki soruların kazanımlarla büyük ölçüde uyumlu sorular olduğunu söyleyebiliriz.

Bu seneki sınav sorularının en dikkat çeken yönü ise geçmiş yıllarda sorulan sorulara benzemeyen YGS tarzı sınav soruları. Geçmiş yıllarda sorulan LYS tarih soruları ezbere dayalı, bilgi ağırlıklı iken bu sene tarihsel metin veya bilgiyi anlama, kavrama ve analiz etmeye dayalı sorularda önemli bir artış olduğu göze çarpıyor. 2016 LYS tarih sorularında bu tarz soru sayısı yok denecek az olmasına rağmen bu yıl ise yaklaşık 16 tane yoruma dayalı soruya yer verilmesi önümüzdeki dönemde bu tarz soruların sorulacağına işaret ediyor.

Bu seneki sorulardaki dikkat çeken bir diğer yön tabloya dayalı soru tarzı. Önceki yıllarda bu tarz sorular düz metin olarak sorulurken bu sene tablo içine alınmış ve renklendirilmiş. Öğrencilerin dikkatini çekmeye yönelik bu tarz sorular diğerlerine göre daha uzun, bu da öğrencilerin zaman konusuna dikkat etmelerini gerektiriyor.

Klasik tarzda sorulan ENİAC sorusu ise anlaşılır ve tartışmaya yer vermeyecek şekildedir.

Soru dağılımlarında bir önceki yıla göre değişikliklerin fazla olduğunu söylememiz mümkün. Aşağıda verilen tabloda da görüleceği üzere Tarih Bilimine Giriş ve Beylikten Devlete ünitelerinden geçen sene soru sorulmamışken bu sene iki tane, Atatürk ilkeleri ve Atatürk Dönemi Dış Politika ünitelerinden ise 1 er tane soru sorulmuş. Türkiye Tarihi ve En Uzun Yüzyıl ünitesinden geçen sene 4 soru sorulmuşken bu sene soru sayısı 1'e indirilmiş. Türk İnkılabında soru sayısı 3 ten 1'e, İkinci Dünya Savaşı'nda ise 5'ten 3'e düşürülmüş. Geçen sene olduğu gibi bu yıl da Mustafa Kemal'in Hayatı ünitesinden soru sorulmamış.

Hatalı sorular konusunda ise denge politikasının uygulanması sorusunda 1768-74 Osmanlı - Rus Savaşı seçeneği oldukça kafa karıştırıcı ancak Prut Savaşı cevabı çok açık olduğu için net bir hatadan söz edilemez.

2016

2017

1

Tarih Bilimine Giriş

-

2

2

Uygarlığın Doğuşu ve İlk Uygarlıklar

3

1

3

İlk Türk Devletleri

2

3

4

İslam Tarihi

1

1

5

Türk İslam Devletleri

2

3

6

Türkiye Tarihi

4

1

7

Beylikten Devlete

-

2

8

Dünya Gücü Osmanlı Devleti

7

6

9

Arayış Yılları ( XVII. Yüzyıl)

1

1

10

Avrupa ve Osmanlı Devleti (XVIII. yüzyıl)

1

3

11

En Uzun Yüzyıl

4

1

12

1881'den 1919'a Mustafa Kemal'in Hayatı

-

-

13

Milli Mücadelenin Hazırlık Dönemi

2

3

14

Kurtuluş Savaşı'nda Cepheler

2

2

15

Türk İnkılabı

3

1

16

Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri

-

1

17

Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası

-

1

18

Atatürk'ün Ölümü

1

-

19

XX. Yüzyıl Başlarında Dünya

1

3

20

İkinci Dünya Savaşı

5

3

21

Soğuk Savaş Dönemi

3

4

22

Yumuşama Dönemi

1

2

23

Küreselleşen Dünya

1

-

İsmail RASTGELDİ

Tarih Öğretmeni

2017 LYS'de Edebiyat soruları ilk kez değişti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber