İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Dul ve Yetim Aylıkları İçin Özel Dosya (3)

Dul Eşler, Yetim çocuklar ile yetim anne ve babalar Sosyal Güvenlik Kurumundan birden fazla aylık alabilirler mi? Yazımızda bu konuyu değerlendirmekteyiz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Temmuz 2017 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dul ve Yetim Aylıkları İçin Özel Dosya (3)

Dul Eşler, Yetim çocuklar ile yetim anne ve babalar Sosyal Güvenlik Kurumundan birden fazla aylık alabilirler mi? Yazımızda bu konuyu değerlendirmekteyiz.

A)2008 yılı Ekim ayı başından önce çalışmaya başlayan memurlar, yani 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa tabi görev yapmış olan veya görev yapmakta olan memurların veya, emekli olmuş memurların vefatlarında eş ve çocuklarına, anne veya babalarına aylık bağlanma kuralları şu şekildedir.

-Dul Eş, memur veya memur emeklisi eşinin vefatında dul olduğundan dolayı koşulsuz aylık alabiliyor

Sonuç: Dul eşler hem vefat eden eşinden dolayı SGK.nca bağlanacak dul aylığını, hem de kendi çalışmalarından dolayı görev aylığını veya yine SGK.nca bağlanacak olan memur, işçi veya esnaf emekli aylığını alabilir. Sonuç olarak 2 aylığı aynı anda alabilirler. Dul eş sigortalı veya esnaf ise, vefat eden eşi memur olmamak kaydıyla memur olan anne veya babasından dolayı da yetim aylığı alabilir. Dul eş memur ise memur olan anne veya babasından dolayı yetim aylığı alamaz.

-Yetim kız çocuklar, evli olmadıkları müddetçe veya dul oldukları müddetçe ve de memur statüsünde çalışmadıkları/memur olarak emekli aylığı almadıkları sürece yetim aylığı alabilir.

Sonuç: Yetim kız çocuklar evlenmezler ve memur olarak göreve başlamazlarsa yetim sıfatıyla aylık alabiliyor. Kız çocuk memur babasından veya annesinden yetim aylığı alırken aynı zamanda SSK.lı veya Bağ-Kur lu çalışırsa veya SSK.lı veya Bağ-Kurlu olarak aylık alırsa yetim sıfatıyla aldığı aylığı da alabiliyor. Yani iki aylık alması mümkün oluyor. Ancak, Emekli Sandığı olarak kendi aylığını ve yetim sıfatıyla yine Emekli Sandığından aldığı aylığı birlikte alamıyor.

-Yetim Erkek çocuklar, 18 yaşını dolduracakları tarihe kadar koşulsuz yetim sıfatıyla aylık alabiliyor. Şayet öğrenim görüyorsa bu defa orta öğrenimini sürdürdüğü sürece 20 yaşını, yükseköğrenimini sürdürdüğü sürece de 25 yaşını dolduracakları tarihe kadar koşulsuz yetim sıfatıyla aylık alabiliyor. Şayet yetim erkek çocuğun malul olması durumunda bu malullüğü beraberinde de muhtaç olmasını ortaya koyuyorsa bir yaş koşulu aranmadan da yetim sıfatıyla aylık alabiliyor.

Sonuç : Yetim erkek çocuk sadece tek bir aylık alabiliyor. Anne ve Babası memur ise ve vefat etmiş iseler sadece bir aylığı tercih edebilirler. Yan anneden dolayı ya da babadan dolayı aylık talep edebilirler.

-Vefat eden memurun anne ve babası da aylık alabiliyorlar. Aylık alma koşulları hem anne hem de baba için ayrı ayrıdır.

Annenin aylık alması için, dul ve muhtaç olması gerekiyor.

Babanın aylık alması için de iki kural bulunuyor. 65 yaşını doldurmadığı sürece malul olacak ve geliri olmayacak, yani muhtaç olacak. Şayet 65 yaşını doldurmuş ise malul şartı aranmıyor, sadece muhtaç olma şartı aranıyor.

Sonuç: Anne ve baba iki aylık alamıyor. Sadece memur çocuklarının vefatında belirttiğimiz şartları taşıdıkları müddet içerisinde tek bir aylık alabiliyorlar. Vefat eden çocukları birden fazla ise sadece bir aylığı tercih edebilirler. Yan anneden dolayı ya da babadan dolayı aylık talep edebilirler.

Anne ve babanın iki aylık alabilmesinin mümkün olduğu durum, çocuklarının vefat hali şayet vazife malulü durumunu kapsıyorsa bu defa bir şart aranmaksızın, yani anne ve baba ister çalışsın, ister emekli aylığı almış olsunlar kendi aylıkları ile birlikte vefat eden çocuklarından da aylık almaları mümkün olur.

B) 2008 yılı Ekim ayı başından sonra ilk defa çalışmaya başlayan memurlar, yani 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabi görev yapmış olan veya görev yapmakta olan memurların veya ileriki yıllarda emekli olacak olan memurların vefatlarında eş ve çocuklarına, anne veya babalarına aylık bağlanma kuralları şu şekildedir.

Dul Eş, malulluk, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı varsa, bu aylıklarla birlikte ölen eşinden dolayı aylığa hak kazanması durumunda her iki aylığı birlikte alabilir.

Hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından ölüm aylığına hak kazananlara ise tercihine göre eşinden ya da ana ve/veya babasından bağlanacak aylığı alabilirler.

Evliliğin ölüm nedeniyle sona ermesi durumunda sonraki eşinden de aylığa hak kazananlara tercih ettiği aylığı alabilirler.

Yetim çocuklar; Anne ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklara, yüksek olan aylığın tamamı, az olan aylığın yarısı oranında aylık alabilirler.

Anne ve Baba: Birden fazla çocuğundan aylığa hak kazanan ana ve babaya en fazla ödemeye imkan veren ilk iki dosyadan yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı oranında aylık alabilirler. Ancak, vazife malullüğü durumunda anne ve babanın aylık veya geliri olsa dahi vazife malulü nedeniyle vefat eden çocuklarından da aylık alabilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber